Docent NT2

Een podcast voor iedereen die lesgeeft aan anderstaligen

De boeken waar ik enthousiast van word (en jij hopelijk ook)


In de podcast Docent NT2 heb ik in dit eerste seizoen een groot aantal boeken, lesmaterialen en hulpmiddelen vermeld. Sommige luisteraars vroegen me wat mijn favoriete NT2-boeken zijn. Daar heb ik uiteraard met plezier aflevering 9 van de podcast aan gewijd. Je beluistert hem hier.

 

Ik kon uiteraard niet al mijn favoriete boeken noemen, maar de kleine selectie vind je hieronder. Bij de meeste boeken was ik zelf betrokken, als auteur, redacteur of uitgever. In sommige gevallen bestond een soortgelijk boek (nog) niet en heb ik het maar zelf geschreven. Je moet toch iets doen in je vrije tijd ;-)

 

Ben je nog op zoek naar een leuk eindejaarscadeautje voor jezelf of voor een anderstalige die Nederlands leert? Misschien kunnen deze boeken je inspiratie bieden!

Pocketwoordenboek
Nederlands als tweede taal (NT2)

 

Dit boek bevat 15.000 trefwoorden en 2.300 uitdrukkingen uit het Nederlands. De definities bevatten geen moeilijke woorden. Er is ook een online versie verkrijgbaar, waar je de uitspraak van de woorden kunt beluisteren (met een Nederlands en Vlaams accent).

Vanaf niveau A2 zou ik leerders aanraden dit boek te gebruiken in algemene situaties in plaats van een vertaalwoordenboek.

 

Lees meer.

Thematische woordenschat

Nederlands voor anderstaligen

 

Dit is een woordenboek, niet alfabetisch geordend, maar verdeeld in 25 thematische hoofdstukken. De 6000 woorden zijn onderverdeeld in een basis- en een vervolgwoordenschat. De 1000 frequentste woorden zijn gemarkeerd. Met eenvoudige definities en illustraties. Bevat ook culturele informatie en nuttige verschillen tussen noord en zuid. Handig bij lesvoorbereidingen én voor  studenten die hun woordenschat willen uitbreiden.

 

Lees meer.

Nederlands oefenen
Taalpuzzels met 1000 basiswoorden

 

Het leek me nuttig om een puzzelboek te maken met de 1000 belangrijkste Nederlandse woorden. Dat werd dit boek. Het bevat 50 thematische puzzels, voor jong en oud, voor beginners en gevorderden. Het bevat ook een woordenlijst van alle 1000 woorden, met plaats om zelf vertalingen op te schrijven. En alle oplossingen staan achterin.

 

Lees meer.

Doe wat met grammatica!
Een gids voor wie Nederlands leert

 

Een handig naslagwerk voor alle niveaus (vanaf A2). Het bevat 20 hoofdstukken en een heleboel sprekende voorbeelden. Met aandacht voor verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Inclusief gratis online oefeningen.

Dit boek was in Belgi√ę al jarenlang een standaardwerk. Sinds een grondige herwerking vorig jaar is het geschikt voor het hele taalgebied (en ver daarbuiten).

 

Lees meer.

Het stoplicht
Verhalen in eenvoudig Nederlands

 

In 'Het stoplicht' staan 20 toegankelijke verhalen voor tieners en volwassenen. Er is zuinig omgesprongen met idiomatische uitdrukkingen en figuurlijk taalgebruik.

Dit boek was midden jaren 90 het eerste in zijn soort. Initiatieven als Eenvoudig Communiceren en Lezen voor Iedereen ontstonden pas later.

Omdat het boek niet meer verkrijgbaar was, en omdat cursisten het graag lazen, overtuigde ik Piet de Kleijn vorig jaar om een update te maken.

 

Lees meer.

Plein 16
Woordenschatpakket voor jongeren

 

Kim Koelewijn en ik wilden graag een echt hedendaags boek maken, met veel ruimte voor culturele diversiteit. Plein 16 focust op mondelinge communicatie. Het bestaat uit een leerlingenboek en een website, vol verhalen, opdrachten, liedjes, taalriedels, uitspraakoefeningen, quizzen, interviews, spelletjes en extra materiaal. Vergelijkbaar met Hotel Hallo, dat we eerder maakten voor de basisschool.

 

Lees meer.

Vanzelfsprekend
Van theorie naar praktijk

 

In het eerste, theoretische deel van dit boek vind je een kennismaking met de vreemdetalendidactiek, inclusief didactische tips. Het tweede, praktijkgerichte deel zit boordevol communicatieve en interactieve klasopdrachten, vooral gericht op de vaardigheden spreken en schrijven. De kopieerbladen kun je gratis downloaden.

Meer informatie over de gehele leergang vind je op www.vanzelfsprekend.be.

 

Lees meer.

Actief met taal
Didactische werkvormen voor het talenonderwijs

 

Gauw een ideetje nodig om je les leuker, dynamischer of effici√ęnter te maken? In dit boek staan ruim zestig verschillende werkvormen die als inspiratiebron kunnen dienen. Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Lezen, Luisteren, Spreken, Schrijven en Woordenschat. Er worden ook variatiemogelijkheden en didactische tips gegeven.

 

Lees meer.