Hi Erno,
Een vraag die regelmatig in mij opkomt is, welke acties hebben de meeste impact voor een betere toekomst van ons allemaal en de biodiversiteit?
We kunnen bijvoorbeeld samen protesteren, veel lawaai maken, en de orde verstoren. Daarnaast kan ik uitzoeken wat ik kan veranderen in mijn gedrag voor meer positieve duurzame impact.
Protesten hebben een functie. De mensen die besluiten nemen over onze toekomst zien hierdoor wat er leeft in de samenleving. Politici, beleidsmakers, beslissers en burgers veranderen hun visie en besluitvorming onder invloed van protesten. Zo hebben boeren en Extinction Rebellion met hun protesten effect op de besluitvorming in Den Haag en Brussel.
Daarnaast is het goed om te kijken wat ik kan veranderen in mijn gedrag zodat ik actief bijdraag aan een betere toekomst. Zoals Linda Steg zei, mijn actie als individu heeft niet veel effect, maar onze acties als collectief hebben zeker effect. [1]
Dat er iets moet veranderen in onze manier van leven en werken wordt steeds duidelijker, met het veranderende klimaat, de verdere opwarming van de aarde, de toenemende ongelijkheid, en de afname van biodiversiteit bijvoorbeeld.
Loraine Westerneng onderzoekt als boer actief wat ze kan doen [2]. Zo werkt ze mee aan het ontwikkelen van biobased bouwmaterialen. Met het gewas van hun boerderij maken ze een isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor woningen. Een natuurlijk materiaal dat goed werkt als isolatie, er zijn geen giftige stoffen nodig tijdens de productie en na gebruik kan het terug in de natuur zonder schadelijke gevolgen.
Daarnaast heeft ze een sociale voedseltuin opgezet waar mensen uit de laagste inkomensgroepen toegang hebben tot gezond, vers en onbespoten voedsel. Deze zelfoogst tuin geeft naast gezonde groenten ook sociale verbindingen.
Luister naar dit gesprek met mooie inzichten over wat we zelf kunnen doen. Ik zie Loraine als een voorloper en voorbeeld. Ze geeft boeren een handelingsperspectief.
Noot: Als je meer wil leren over hoe we gezamenlijk de boeren in deze positie hebben geduwd dan is Uit de shit van Thomas Oudman een fijn boekje [3]
Uit boeken over gewoontes, leerde ik dat het aanleren van nieuw gedrag en gewoontes lastig is en 30-60 dagen of langer kan duren. Chantal van der Leest maakte me bewust dat het veranderen van gedrag heel snel kan als we de noodzaak voelen en er duidelijke afspraken zijn. [4]
De noodzaak is er, om zo snel mogelijk te stoppen met fossiele brandstoffen, minder spullen te kopen, (ver)bouwen met biobased materialen, minder vlees en zuivel eten, ons eten lokaal en in het seizoen kopen (zoals het Achterhoekpakket), zo min mogelijk vliegen.
Wat zijn acties die jij onderneemt die ik ook kan doen?
Doing Good Louder. Deel wat jij doet zodat anderen er ook mee aan de slag gaan.