Nieuwsbrief nr. 13             november 2023

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

We hebben hopelijk weer een mooie en informatieve nieuwsbrief voor u samengesteld.

Han van Peer neemt u mee naar het Inloophuis en vertelt over de vele activiteiten die daar plaatsvinden. En maakt u ervan bewust dat de mooie dingen die daar gebeuren alleen kunnen worden voortgezet als er voldoende vrijwillige medewerkers zijn. Leest u het allemaal eens goed door en bedenk eens wat uw bijdrage zou kunnen zijn.

Esther Valkenet vertelt over de bijeenkomsten van de Tielse Maatjes. Wat een intervisiedag is, weet u wellicht wel. Maar een 'maatloze dag'? Over een paar minuten weet u het.

En met Aad van Dijk mag u weer naar de prachtige Franciscushof. Aad heeft het boetekleed aangetrokken voor de tegenvallende druivenoogst. Maar kan daarnaast vaststellen dat de Franciscushof nog steeds veel belangstelling trekt.

De coördinatoren en vrijwilligers van de drie secties zijn actief geweest op meerdere netwerkbijeenkomsten.

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

Ook voorzitter Frans van Oostveen laat van zich horen: u krijgt een blik in de keuken van het Diaconaal Centrum Tiel en een vooraankondiging van een paar artikelen die in de volgende nieuwsbrief zullen verschijnen.

 

Last but not least: de redactie wil graag weten wat u van de nieuwsbrief vindt, dus we trappen af met een kort lezersonderzoekIn de paarse tekstvakken staat een link naar de vragenlijst.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 3. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 8 januari sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Lezersonderzoek

De redactie van de nieuwsbrief is erg benieuwd wat u van deze nieuwsbrief vindt en heeft daarvoor een korte vragenlijst gemaakt. Als u op deze link klikt, komt u bij de vragenlijst. Wilt u die vóór 22 november invullen. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking en kunnen met uw bijdrage weer verbeteringen aanbrengen.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Goed op stoom

Weer volop activiteiten in het Inloophuis. De maaltijden, de ‘Special Meals’, het wekelijkse kaarten maken, de regelmatige bingo’s, de zondagse muziekmiddagen en de wekelijkse tekenmiddagen met Frans Ebing. En er is ook een nieuw kaartgroepje gestart: samen jokeren op de dinsdagmiddag. Maar daarnaast ook genoeg ruimte zonder speciale activiteiten om rustig bij te praten, nieuwtjes (of zorgen) uit te wisselen, plezier te maken met elkaar of de krant te lezen.

 

      Muziekmiddag met Marjolijn van der Lee

Han van Peer - coördinator

                  Tekenworkshop van Frans Ebing

 

Netwerkdagen

Een bijzondere dag was de jaarlijkse ‘Netwerkdag’ in Houten van het Netwerk-DAK. Deze organisatie ondersteunt zo’n 120 Inloophuizen. Een dag met informatie en workshops maar vooral ook ontmoetingen en gesprekken met collega’s uit het hele land. De herkenning en het gedeelde enthousiasme doen goed en verhogen je motivatie voor het werk in het Inloophuis.

 

                                         Netwerkdag DAK

Op 5 oktober nog een netwerkdag: de ‘Netwerkmarkt’ van de gemeente Tiel in de foyer van de schouwburg. Diverse Tielse organisaties op het gebied van welzijn konden zich in kraampjes presenteren, elkaar ontmoeten, contacten leggen en ervaringen uitwisselen. 

                          Netwerkmarkt Agnietenhof

 

Wij hadden met ons drieën – Inloophuis, Franciscushof en Tielse Maatjes – een tafel gereserveerd. Natuurlijk zijn we als Inloophuis met onze 35 jarige aanwezigheid in Tiel een oude bekende. Maar toch waren er ook veel nieuwe gezichten en organisaties en was het een zeer geslaagde middag om nieuwe kontakten te leggen en met oude bekenden bij te praten.

Medewerkers gezocht

Het élke dag open zijn en allerlei activiteiten te organiseren van het Inloophuis is alleen mogelijk door de inzet van onze vrijwilligers. Maar door het vertrek of een mindere inzetbaarheid van een aantal van hen wordt het steeds moeilijker om dit vol te houden. Regelmatig komen er wel nieuwe mensen bij maar nét niet genoeg om het tekort op te lossen.

Wij zijn dringend op zoek naar mensen met een warm hart, een open oor en een zachte schouder die zich voor anderen in willen zetten en het gezellig vinden om dat samen te doen.

Gastvrouwen of gastheren: Voor het Inloophuis is het ontvangen van gasten de kern van ons werk. Een open, gastvrije instelling, sociale betrokkenheid en warme belangstelling voor medemensen zijn eigenschappen die daarbij horen.

Meewerken in de kookgroep: Op maandag en woensdag kunnen gasten van 12.15 tot 13.00 bij ons eten. Een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’ waarvoor wij zoveel mogelijk verse producten van 

 

onze stadsmoestuin de Franciscushof gebruiken. Voor hobbykokers een dankbare activiteit.

                                   Kookploeg Inloophuis

Overige activiteiten: Elke week zijn er activiteiten in het Inloophuis zoals wenskaarten maken, creatieve werkvormen, een spelletje doen. Bent u creatief of heeft u andere talenten die u voor onze gasten in wilt zetten, laat het ons weten! Daarnaast zijn er meer organisatorische taken zoals publiciteit, computerbeheer, projecten opzetten voor bepaalde doelgroepen. Wij maken graag gebruik van uw deskundigheid!

Meer weten? Op de afbeelding hieronder staan de contactgegevens of klik hier.

 

SAMEN STA JE STERKER

Bijeenkomsten

Er zijn de afgelopen tijd twee bijeenkomsten geweest. Eén voor de aanvragers en één voor de vrijwilligers (de Maatjes).

Op zaterdag 2 september konden de aanvragers samenkomen in het Inloophuis. Een maatloze dag, want de vrijwilligers waren er niet. Na een hartelijke ontvangst kregen we lekkere tosti’s en een kop soep geserveerd. Vers gemaakt en dat proef je. Onderling werd er lekker gekletst en kennisgemaakt. Al was het niet voor iedereen wat ze vooraf gedacht hadden, de sfeer was wel gezellig!
En op 13 oktober was het tijd voor een intervisiemiddag voor de vrijwilligers. Een middag gericht op het delen van ervaringen en het opdoen van wat nieuwe kennis. 

           Esther Valkenet - coördinator

De middag begon met een 

kennismakingsspel, iets met m&m’s, waarbij er ruimte genoeg was voor het delen van elkaars ervaringen als maatje. Vervolgens kwamen er ballonnen op tafel, opblazen en daarna erop gaan zitten. We hebben er flink om gelachen, want doordat sommige ballonnen al klapten bij het opblazen ging de spanning om erop te gaan zitten een beetje omhoog. Maar het kan dus wel. We eindigden met een stukje over het 5G schema om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en gevoel.
Met zijn tienen was het een goed bezochte bijeenkomst, inclusief oud-coördinator Inez Koot, die ook gezellig meedeed.

Netwerken

Op 5 oktober werd er door de gemeente Tiel een netwerkmarkt georganiseerd in de Agnietenhof. Hier konden zorgaanbieders elkaar vinden om zo gebruik te kunnen maken van elkaars netwerk en diensten. Uiteraard waren de Tielse Maatjes er ook samen met de Franciscushof en het Inloophuis. Er zijn veel contacten gelegd, waar we hopelijk weer aanvragers en vrijwilligers mee kunnen gaan helpen.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Mea Culpa

Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld! In de katholieke traditie ben ik opgegroeid met dat mea culpa, mea maxima culpa. Toch is het nooit leuk om te bekennen dat ik iets fout heb gedaan. En ik moet het bekennen.

 

U bent gewend dat hier juichverhalen over de Franciscushof gepresenteerd worden. Dat doe ik met plezier, ook omdat het de vele werkers op de hof daarmee van pluimen voorziet. Maar vandaag dus een minder verhaal.

Ik ben in het druivenland opgegroeid. Mijn vader had druivenkassen en dat was echt een stukje van zijn tuinderstrots. Ik heb de liefde voor de druif van jongs af aan mee gekregen. Toen de Franciscushof werd opgezet, was mijn eerste gedachte: daar moeten ook druiven komen.

Aad van Dijk - coördinator

En die hebben we gehad.  Met prachtige oogsten. Twee jaar geleden hadden we een slecht jaar, door valse meeldauw die optrad. Niet alleen op de hof, maar bij de meeste druivenkwekers. Dus daar kon ik niets aan doen.

Dit jaar hadden we een voorspoedige groei, maar ik heb het verkeerd gedaan. Ik heb veel te veel trossen aan de stammen laten zitten en dat trok de druif niet meer. Geen druiven voor de verkoop dit jaar dus. We proberen nog de trossen te oogsten en bij een relatie er druivensap van te maken. Maar misschien lukt dat ook al niet meer. Dat zou het verdriet nog een beetje kunnen verzachten. Maar het blijft wringen: door mijn grote schuld. 

Aanloop op de hof

Gelukkig is niet alles negatief. We hebben de laatste tijd veel aanloop van mensen die producten willen kopen. Maar ook van mensen die zeggen: “ik vind dit zo leuk, ik wil hier ook wel wat komen doen.”

En dat is belangrijk. Ook voor de continuïteit. We worden meer en meer gevonden.

En dat terwijl de Franciscushof niet in een straat ligt waar veel mensen langskomen.

We laten ons ook vinden, want we schuwen de publiciteit niet. Deze week zijn we, samen met het Inloophuis en de Tielse Maatjes bij de Netwerkmarkt geweest, die in de Agnietenhof werd gehouden. We zijn bij de Groene Kerk viering geweest en leveren ook producten aan de wereldmaaltijd. Daarnaast natuurlijk de gewone leveranties aan de maaltijden van het Inloophuis. Dat is immers onze prioriteit. Met andere woorden: er is niet alleen schuld, maar ook Hosanna.

Activiteiten van het bestuur

Het bestuur van het Diaconaal Centrum Tiel, de koepelorganisatie van Inloophuis, Tielse Maatjes en Franciscushof, bestaat uit een vijftal vrijwilligers. Zij zien het als hun taak om het voor de vrijwillige en betaalde medewerkers mogelijk te maken hun werk te doen en dat ook veilig te doen. Ik ben indertijd door Dirk Slob (toen bestuurslid van het Inloophuis) gevraagd om als voorzitter mee te komen doen. Volgens onze eigen regels kan een bestuurslid maximaal 2x vier jaar als zodanig functioneren. 

In de ruim zeven jaar dat ik meedraai, hebben we drie nijpende kwesties gehad: 

· het vinden van een nieuwe locatie, omdat we het Kerkplein moesten verlaten;

· zorgen voor de ruim € 100.000 die we jaarlijks nodig hebben, vooral voor het Inloophuis, maar ook voor de Tielse Maatjes. Beide secties hebben namelijk betaalde medewerkers om de vrijwilligers te ondersteunen;

· het vinden van nieuwe vrijwilligers.

 

                 Frans van Oostveen - voorzitter

 

 

Dat doet het bestuur niet alleen, want andere vrijwilligers en de betaalde medewerkers hebben daarin ook een belangrijke rol. De vrijwilligers van de Franciscushof - en met name Aad van Dijk - zorgen voornamelijk zelf voor hun financiering.

Op dit moment wordt er zeer hard gewerkt aan een wervingscampagne voor nieuwe gastheren, gastvrouwen en kokers voor het Inloophuis. Daarnaast is een ontruimingsplan in de laatste fase van ontwikkeling. Hierover leest u in de volgende nieuwsbrief meer.

Herinnering lezersonderzoek

We begrijpen dat u eerst de nieuwsbrief wilde lezen en nog niet bent toegekomen aan het invullen van de vragenlijst. Vandaar dat u hier nogmaals de link aantreft. Het invullen van de vragenlijst kost slechts een paar minuten.

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het kan

voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen. 

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.