Huisbezoeken 23 november
Op 23 november bezochten de burgemeester en de HID negen woningen in de Bosjesweg. Doel van dit bezoek was dat zij zich een beeld kunnen vormen van de situatie. Zij zagen vochtproblemen op de begane grond, zoals optrekkend vocht, loszittende tegels, schimmel en stank. Sommige bewoners ervaren scheurvorming en geven aan dat de muren (vooral ’s nachts) werken. Ook noemden zij als probleem water dat uit de brandgang komt en water in de tuin.
De meeste bewoners geven aan dat de problemen de afgelopen jaren sterk erger zijn geworden. Een aantal bewoners ervaart meer klachten bij regenval. Andere bewoners herkenden dat niet.
Groepsgesprek
Na de huisbezoeken was er een groepsgesprek in dorpshuis ’t Meulengat, met de bewoners van de Bosjesweg. De voorzitter van de Stichting Wateroverlast Sluiskil, Paul van der Lingen, was ook aanwezig. We spraken hier over verschillende onderwerpen.
Werkzaamheden DNWG – Bosjesweg
Netbeheerder DNWG gaat nieuwe elektriciteitskabels, gas- en waterleidingen aanleggen in de Bosjesweg. De gemeente legt dan ook drainage aan, vanaf huisnummer 8 tot en met nummer 91, aan beide kanten van de weg. De werkzaamheden zijn gestart op 30 november 2021 en duren naar verwachting tot 30 maart 2022.
Bureau Bouwrisk heeft voor DNWG een bouwkundige opname gedaan van de woningen in de Bosjesweg. Hierbij legt Bouwrisk de huidige staat van een woning schriftelijk en fotografisch vast. Dit betekent vaak niet dat er bijzondere risico’s voor het werk bestaan. Dit doet DNWG uit zorgvuldigheid, als handreiking naar de bewoners. DNWG heeft de bewoners hierover een brief gestuurd.
Voor vragen over deze werkzaamheden kunt u contact opnemen met de volgende personen:
- over het werk: J. Pals (uitvoerder bouwbedrijf Baas), tel. 06 5152 6508
- over gas/water/elektra: G. Kramer (DNWG), tel. 0113 741 100
- over drainage: Bas Krugmann (gemeente Terneuzen), tel. 06 2013 9719
Kanaal van Gent naar Terneuzen
Een van de aanwezigen stelde een vraag over schommelingen in de hoogte van het kanaalpeil. De HID gaf aan dat het kanaal van Gent naar Terneuzen sinds 1968 een vast peil heeft. Het normale streefpeil op het kanaal is 2,13 meter boven NAP. Dit waterpeil mag niet meer dan 25 centimeter naar boven of naar beneden afwijken. Dit is afgesproken in een Tractaat met België uit 1839. Het kanaalpeil blijft goed binnen deze afgesproken bandbreedte.
Ingenieursbureau Wareco (Wateroverlast Sluiskil, 2017) geeft aan dat enkele dagen hoog waterpeil weinig invloed heeft op de grondwaterstand. De afgelopen jaren is er geen hoog kanaalpeil van enkele dagen achter elkaar geweest. Dit blijkt uit meetgegevens (grafieken) van het kanaalpeil.
In 2008 en 2017 baggerde RWS het kanaal. Daarbij verwijderde RWS slib tot de in het begin aangelegde vaarwegdiepte (het theoretisch profiel), dus tot het niveau waarop het kanaal altijd al was. RWS heeft het gedeelte van het kanaal tussen de vaargeul en Sluiskil (ter hoogte van Kanaalzicht) niet gebaggerd.
Rijkswaterstaat en North Sea Ports hebben in november 2018 gezamenlijk onderhoud uitgevoerd aan het onderwatertalud voor de damwanden in zijkanaal B te Sluiskil. Hier is bestorting onder water aangebracht.
Nieuwe Sluis
Een aantal bewoners gaf aan zich zorgen te maken over hoe verder na de bouw van de Nieuwe Sluis. al. Op dit moment bestaan er geen concrete plannen voor verbreden of verdiepen van het kanaal. Wel denkt de VNSC (de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie) na over de toegankelijkheid van de Westerschelde en hoe de scheepvaart op het kanaal kan worden geaccommodeerd.
Peilbuizen
Om de grondwaterstand in Sluiskil te meten, hebben we een grondwatermeetnet van peilbuizen aangelegd. Dit was op advies van Wareco: “Maak de grondwaterstanden inzichtelijk door aanvullende metingen te doen (aanvullend op de aanwezige peilbuizen in Sluiskil) in zorgvuldig te kiezen meetlijnen”. Op basis van de variatie in bodemopbouw hebben we meer peilbuizen geplaatst. In onderstaande afbeelding ziet u waar. Deze peilbuizen registreren ieder uur de grondwaterstand.
De eerste resultaten laten zien dat er een duidelijk verschil is tussen de ‘basis grondwaterstand’ in de natte periode en de droge periode, dus dat neerslag een grote invloed heeft op de grondwaterstand.