Afbeelding
mei 2024

Welkom

Beste lezers,

Welkom bij de eerste editie van de nieuwsbrief van het WijkLeerbedrijf Amsterdam! Met deze nieuwsbrief willen we ons netwerk op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, inspirerende verhalen van zowel onze deelnemers als ons team. We zien deze nieuwsbrief als een platform om onze successen te delen, samenwerkingen te benadrukken en onze voortdurende toewijding aan de groei en ontwikkeling van onze deelnemers te tonen.

Team Amsterdam zet zich vol overgave in voor het creëren van kansen en het ondersteunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De coördinatoren staan klaar om onze deelnemers te begeleiden, te inspireren en te motiveren tijdens hun reis naar een toekomst in de zorg. Met hun expertise en inzet helpen zij onze deelnemers bij het vinden van stageplaatsen, het behalen van het diploma Helpende Zorg en Welzijn, om uiteindelijk succesvol uit te stromen naar betaald werk.

We hopen dat deze nieuwsbrief niet alleen informatief zal zijn, maar ook inspirerend en motiverend voor u als lezer.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Team WijkLeerbedrijf Amsterdam

Suggesties of tips? Neem gerust contact op met de projectleider Melissa Pabst via amsterdam@wijkleerbedrijf.nl of via 06-34121616.

Team Amsterdam

Afbeelding
V.l.n.r boven: coördinatoren Jessica, Tineke, Mirna en projectleider Melissa.
V.l.n.r onder: coördinatoren Hakima, Rosita, Mirjam en Adrijana.

Wist u dat?

  • Er momenteel zeven groepen via het WijkLeerbedrijf Amsterdam de opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgen? Dit betekent dat er 125 deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt de opleiding volgen. We zijn hier erg trots op!
  • Onze deelnemers aan 111 wijkbewoners informele hulp bieden?
  • We altijd op zoek zijn naar nieuwe stageplekken binnen een zorginstelling?
  • Er in september weer nieuwe groepen starten in Amsterdam Noord en Slotermeer?

Start nieuwe groepen september 2024

Begin september zal er weer een nieuwe groep starten in Noord en Slotermeer. De opleiding Helpende Zorg en Welzijn duurt 1,5 jaar. Deelnemers krijgen één dag in de week les van docenten van het ROC van Amsterdam. Daarnaast lopen ze twee dagen stage bij wijkbewoners en binnen een zorginstelling.

Ken je iemand die een opleiding in de zorg wil volgen? Meld diegene dan snel aan door een e-mail te sturen naar amsterdam@wijkleerbedrijf.nl. Vermeld in de e-mail naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer. Wij zullen de aanmelding uitnodigen voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.

Succesvolle start Wijkleerbedrijf Amsterdam Zuidoost

Vorig jaar heeft de gemeente Amsterdam aan Calibris Advies gevraagd om het Wijkleerbedrijf in Zuidoost weer over te nemen. Met veel enthousiasme zijn we in januari 2024 gestart met zestien gedreven deelnemers die begonnen zijn aan de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. De snelheid waarmee dit is gerealiseerd, is behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Een essentieel onderdeel van het anderhalf jaar durende traject is het bieden van ondersteuning aan wijkbewoners die wat extra aandacht nodig hebben. Of het nu gaat om samen boodschappen doen, een praatje maken of simpelweg een luisterend oor bieden, deze kleine gebaren maken een groot verschil. Dankzij de inbreng van Markant krijgen veertien wijkbewoners nu wekelijks extra aandacht van onze deelnemers wat ontzettend wordt gewaardeerd.

Daarnaast lopen de deelnemers stage bij vier zorginstellingen: Vivium, Evean, Cordaan en Amsta. De warme ontvangst die zij daar krijgen draagt bij aan een waardevolle leerervaring. Zonder deze samenwerkingen zouden onze deelnemers het aanzienlijk moeilijker hebben. Daarvoor onze dank!

Wij wensen de deelnemers alle succes, plezier en hopelijk een mooie toekomst in de zorg toe!
Afbeelding
Afbeelding
FOTO: Deelnemers van de groep in Amsterdam Zuidoost.

Fietslessen georganiseerd door Vrouw en Vaart

Afbeelding
Deelnemers van het WijkLeerbedrijf worden gestimuleerd om te fietsen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en portemonnee, maar zorgt ook voor meer bewegingsvrijheid! Wanneer deelnemers nog niet kunnen fietsen, nemen zij bij Vrouw en Vaart deel aan een fietsles. Laatst kwam de regen met bakken uit de hemel tijdens de fietsles. Toen de cursisten na de les weer het lokaal binnenkwamen vroeg de coördinator ietwat huiverig hoe de fietsles was verlopen. Waarop een deelnemer met een knalrode regenjas van het WijkLeerbedrijf aan zei: “Eerlijk. Het was zo leuk. We zijn voor het eerst het terrein af geweest!”
Foto: deelnemer Sara en coördinator Rosita op de fiets naar een kennismakingsgesprek met een wijkbewoner.

Trainingen Bedrijfshulpverlening en Levensreddend handelen

Amsterdamwerkt! organiseert in samenwerking met de organisatie G4S de trainingen Bedrijfshulpverlening  en Levensreddend handelen voor deelnemers. Het enthousiasme was groot en veel van onze deelnemers hebben zich aangemeld voor de training. Dinsdag 16 april was het zover. De trainer heeft o.a.. uitleg gegeven over het controleren van het bewustzijn en ademhaling, reanimatie en het gebruik van AED. Er was gelegenheid voor het stellen van vragen en in tweetallen hebben de deelnemers verschillende handelingen geoefend. Er werd ook besproken hoe zorginstellingen omgaan met het overlijden van bewoners en wat deelnemers nodig hebben om hiermee om te gaan.

De training is als zeer positief en leerzaam ervaren. Studenten kregen een naslagwerk om alles nog eens goed na te lezen en ze zullen bovendien een certificaat ontvangen.
Afbeelding

De gedreven wijkbewoner

Bij de kennismaking tussen deelnemer Rahma en een wijkbewoner bleek dat Rahma ondersteuning kon gebruiken bij het leren van de Nederlandse taal. De wijkbewoner bood haar hulp aan en nam haar taak uiterst serieus. Na het eerste bezoek was Rahma de trotse bezitter van een notitieblokje waarin ze keurig haar huiswerk had genoteerd dat zij had gekregen van de wijkbewoner. Samen hebben zij de betekenis van woorden opgezocht en heeft Rahma de woorden 20 keer opgeschreven. Het is hartverwarmend om te zien hoe deze wijkbewoner haar best doet om Rahma te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Inmiddels hebben zij een fijne balans gevonden tussen leren en gezelligheid en maken ze geregeld een wandelingetje in het park.
Afbeelding
FOTO: Wijkbewoner en deelnemer Rahma

De ontwikkeling van deelnemer Sevcan

Afbeelding
Zes jaar geleden kwam Sevcan vanuit Turkije naar Nederland met mooie wensen en dromen voor de toekomst. Ze voelde zich echter somber en wanhopig, mede doordat ze de taal niet sprak. Sevcan is bij Vrouw en Vaart begonnen met het werken aan haar toekomst. In de afgelopen jaren heeft Sevcan vrijwilligerswerk gedaan, diverse lessen, trainingen en de opleiding Hospitality niveau 1 gevolgd.
Na het behalen van het diploma heeft Sevcan via het WijkLeerbedrijf de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 gedaan en haar diploma behaald. Tijdens haar stage bij Stichting Mantelzorg en Dementie heeft Sevcan een contract van 24 uur per week aangeboden aangekregen, dat na het behalen van haar diploma is uitgebreid naar 28 uur per week.
Wij zijn zeer trots op Sevcan en alles wat ze in korte tijd heeft bereikt. Sevcan heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een timide, verlegen vrouw naar een sterke, vrije, assertieve persoonlijkheid. Wat een prestatie en doorzettingsvermogen. Sevcan is een voorbeeld voor veel andere vrouwen!
FOTO: Sevcan tijdens de diploma-uitreiking Helpende Zorg en Welzijn niveau 2.

Deelnemer Shayla aan het woord

Shayla (30 jaar) is in september 2023 gestart met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn in Amsterdam Noord. Ze is vrijwel direct gestart met één dag stage bij 2 wijkbewoners en één dag stage bij Stichting Mantelzorg en Dementie . Op dit moment is ze klaar voor haar formele stage en zijn we heel blij dat ze haar stage bij het BovenIJ ziekenhuis kan doen. Shayla zal begeleid worden door een oude deelnemer van ons die na het behalen van haar diploma in vaste dienst is gekomen bij het ziekenhuis. Helemaal afscheid nemen van haar stage bij SmenD wilde Shayla niet en daarom heeft ze besloten om één dag in de week te blijven als vrijwilligster.

Hoe heb je het afgelopen half jaar ervaren?
Het afgelopen half jaar was super druk en stond vooral in het teken van kennismaken met de cliënten en de zorg zelf. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd zoals meer inlevingsvermogen, geduld en situaties vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken. In een half jaar heb ik echt een stukje groei en ontwikkeling ervaren.

Waarom heb je gekozen voor een opleiding in de zorg?
Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik graag mensen wil helpen die zorgbehoevend zijn. Je maakt het verschil in mensen hun leven. De zorg is echt dankbaar werk!

Hoe ervaar je de begeleiding vanuit het wijkleerbedrijf?
De begeleiding vanuit het wijkleerbedrijf ervaar ik als zeer prettig. Ze zijn betrokken bij al hun studenten en hebben aandacht voor details. Elke student is weer anders en ze bekijken één op één samen met jou welke zorginstelling het beste bij je past. Ook zijn ze altijd aanwezig bij de voortgangsgesprekken om te kijken hoe het gaat en helpen je waar nodig.

Hoe zie je jouw toekomst?
Ik zou hierna verder willen studeren, omdat ik verpleegkundig specialist wil worden. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik zit op de juiste plek.

 
Afbeelding
FOTO: Een trotse Shayla in werkkleding van het BovenIJ ziekenhuis.
U ontvangt deze nieuwsbrief als (voormalig) klant van Calibris Advies.