Nieuwsbrief no. 14 / juni 2023

 

FESTIVAL WoNDeRFeeL

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland (en Europa) met meer dan 100 optredens door ruim 500 musici voor bijna 10.000 bezoekers in drie dagen. Op het 25 hectare grote natuurgebied in ‘s-Graveland liggen, op wandelafstand van elkaar, zeven podia met een eigen muzikaal karakter. Ze bieden voor elk wat wils: van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, van solo tot symfonisch, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. 

De jaarlijkse Keep an Eye Productieprijs is in het leven geroepen door Keep an Eye in samenwerking met Wonderfeel, om jonge creatieve makers in staat te stellen hun eigengereide artistieke ideeën en ambities tot leven te wekken. Met een geldbedrag van

€ 10.000,- mogen zij een nieuwe podiumproductie ontwikkelen die tijdens Festival Wonderfeel in première gaat.


Winnaar 2023

Dit jaar werd deze prijs toegekend aan sopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian. De Wonderfeel vakjury bestond uit; Willemijn Mooij, Fedor Teunise, Kenne Peters en Martin Fondse.

In haar productie RISE onderzoekt Nienke de maakbaarheid van geluk. Nederland is een van de “gelukkigste” landen van de wereld, toch heerst er steeds meer ontevredenheid. Hoe kan het dat in ons welvarende Nederland mensen steeds ongelukkiger lijken te worden? De zelfhulpboeken gaan als warme broodjes over de toonbank en de coaching industrie, spirituele healing sessies en retraites met beloftes op ‘een beter leven’ zijn een miljoenenbusiness geworden. Bestaat zoiets als een stappenplan voor geluk? Welke ‘healende’ muziek hoort hier dan bij? Met een elektroakoestische compositie van Evelien van den Broek streeft Nienke met haar zang en teksten naar een collectieve ervaring van verbondenheid. De eindregie is van Kenza Koutchoukali.

 

De première van haar ‘zelfhulpopera’ RISE over de maakbaarheid van geluk is zaterdag 22 juli op festival Wonderfeel te zien.

Bekijk het hele programma >

FILMACADEMIE FESTIVAL

Van vrijdag 30 juni t/m zondag 9 juli 2023 presenteren de studenten van Lichting 2023 van de Nederlandse Filmacademie hun afstudeerprojecten tijdens het jaarlijkse Keep an Eye Filmacademie Festival. Extra bijzonder voor deze festivaleditie is dat  - naast de filmvertoningen in het Eye Filmmuseum - ook de Filmacademie weer een festivallocatie is. Hier vindt het showcaseprogramma plaats met het individuele werk van de bachelorstudenten.

 

Bachelor of Film | Lichting 2023

ma 3 - di 4 juli | Showcases bachelorstudenten – Nederlandse Filmacademie

wo 5 - do 6 juli | Premières eindexamenfilms – Eye

vrij 7 juli | Dag voor Relaties – Eye

za 8 - zo 9 juli | Openbare vertoningen – Eye

 

Master of Film | Lichting 2023

vrij 30 juni - di 4 juli | Artistic Research Week - Eye

 

HEEL. VEEL. MODE.

EXPOSED / THE FASHION SHOW KABK

 

De afgelopen jaren werd tijdens Exposed het werk van zowel mode- als textielstudenten gepresenteerd. Aangezien beide disciplines een geheel eigen dynamiek en aandachtsspanne hebben, heeft de KABK dit jaar besloten om Exposed op te splitsen.

Op zaterdag 10 juni presenteren de Modestudenten hun werk en eind september is het de beurt aan Textielstudenten tijdens Exposed / the Textile Show. Twee momenten om de afdeling te vieren dus!

Tijdens de modeshow zal het werk van alle modestudenten voorbijkomen, van de eerste onderzoekende stappen van de eerstejaars, tot de uitgesproken en persoonlijke collecties van de vierdejaarsstudenten:  Tevin Blancheville, Annalie van Doorn, Athena Eleftherio, Casey Hefferon, Mi Mi Kyaw Win, Louise Noordam, Danya Nooy, Jose Marie Sta. Iglesia, Di Wang, Selma Wurmus en Karl Yoon.

Koop hier je tickets

GERRIT RIETVELD FASHION SHOW

 

 

 

De Rietveld Academie Fashionshow is de jaarlijkse presentatie van de Modeafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Op vrijdag 23 juni aanstaande worden de afstudeerprojecten van JAKOB HODEL, FLEUR VAN HEEZIK, SOPHIE HUIZINGA, TOM HUIJBEN, RUBEN JANSSEN, HANNE JOHNE, VERA LELIE en EMMA MILICEVIC gepresenteerd, evenals een selectie werk van eerste- en tweedejaars Mode studenten.

 

Van vergeten ambachten tot maatschappelijk geëngageerde onderwerpen als (bi)culturele identiteit en representatie, en van persoonlijk onderzoek tot verfrissende manieren van samenwerken – ook dit jaar blijkt weer hoe studenten hybriditeit steeds meer omarmen in hun werk. Ze laten zich niet langer begrenzen door de traditionele kaders van de mode en verkennen nieuwe gebieden.

Dit is je kans om deel uit te maken van een uniek evenement met shows, performances en conversatie. Toegang tot de afterparty is inbegrepen bij de tickets!. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij.

Koop hier je tickets

YOUNG TALENT AWARD

Een nieuw onderdeel van de samenwerking met het Rosa Spier Huis is de Young Talent Award.

 

Een aanmoedigingsprijs voor uitvoerende podiumkunstenaars die verbinding weten te leggen tussen generaties en daarmee bijdragen aan inclusie en diversiteit. Met de Young Talent Award wordt een ode gebracht aan kunst die zich begeeft op het snijvlak van kunst en het sociaal/maatschappelijke domein. De award zet het kunstenaarschap op een voetstuk en helpt jonge kunstenaars het beste uit zichzelf te halen. De kandidaat kan een solist of een ensemble zijn. Elk jaar zal een andere podiumkunstdiscipline in de schijnwerpers worden gezet. Dit jaar starten we met de discipline muziek. 

Prijs

De prijs bestaat naast de award uit een geldprijs van € 4.000,- plus € 1.000,- gereserveerd voor ontwikkelingsondersteuning door een bewoner van het Rosa Spier Huis en een optreden in de Keep an Eye podiumavonden-serie in de Anna Stibbezaal van het Rosa Spier Huis.

 

 

 

Een vakjury bestaande uit Dick Bakker, Maria Croese, Thérèse Steinmetz, Harry Klooster en Bob Zimmerman heeft uit de inzendingen 6 finalisten geselecteerd. Op de finale-avond op 2 juni a.s. kiest de jury de winnaar. De avond wordt gepresenteerd door Co de Kloet en zal worden uitgezonden op de Concertzender.

 

De finalisten
Tobias Wenting (pianist/componist), Sara van den Brink & Sanne Bakker (harpenduo), Mattias Spee (pianist/componist), Chieko Donker Duyvis (zangers, celliste, componiste/arrangeur), Fee Suzanne de Ruiter (sopraan, zangeres), Bram van de Glind (trompet, componist).

Lees meer >

HKU PHOTOGRAPHY STIPENDIUM

Voor drie studenten van de HKU kan afstudeerfestival Exposure extra bijzonder worden. Voor het vierde jaar op rij wordt het Keep an Eye Photography Stipendium uitgereikt. Op 30 juni worden drie stipendia uitgereikt aan afstudeerders van de HKU die met het medium fotografie werken. De prijs is bedoeld om pas afgestudeerde, talentvolle makers te ondersteunen bij het opzetten van hun beroepspraktijk. Het stipendium draagt op deze manier bij aan de profilering als maker/beginnend kunstenaar, en maakt het mogelijk voor de pas afgestudeerden om zich te nestelen in de praktijk van een bij hem of haar passend werkveld. De winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 10.000 waarvan een deel is gereserveerd voor coaching.


Jury

De prijs wordt uitgereikt door een vakjury: Iris Sikking, Isabelle van Hemert en Jaya Pelupessy. De juryleden hebben hun sporen verdiend in het brede spectrum van fotografie en staan dichtbij diverse ontwikkelingen die gaande zijn in de fotografie. Als curator, criticus, beeldredacteur en maker beoordelen zij de kwaliteit van het werk van de HKU- afstudeerders en relateren zij die aan de bewegingen die het vakgebied in de afgelopen 20 jaar heeft gemaakt.

Exposure

De uitreiking vindt plaats tijdens Exposure, het afstudeerfestival van de HKU.  Je kunt dan ook de expositie of het randprogramma van overige afstudeerrichtingen bezoeken.
Van woensdag 28 juni tot en met zondag 2 juli presenteren zo'n 700 afstudeerders van de lichting 22/23 hun werk aan het grote publiek. Ze doen dat op HKU-locaties en in expositieruimtes, culture locaties en openbare plekken, overal in de stad. Van beeldende kunst tot design, van film tot fashion en van muziek tot theater: alles komt voorbij.

 

 

Lees meer >

  DE SPOTLIGHTS OP....

Deze nieuwsbrief niet één, maar vier spotlights! In 2017 wonnen deze talenten de Design Talent Grant. De jury zei in 2017 dat ze in hun beoordeling naast talentontwikkeling ook naar thema's heeft gekeken. Relevantie, duurzaamheid en betekenisvol waren thema’s die in alle projecten terug kwamen. Dat ze zes jaar later in hun eigen studio nog steeds veel waarde aan deze thema's hechten, wordt duidelijk op hun eigen websites!
SuperLocal Desiree van der Gracht Giuditta Vendrame - Bastiaan de Nennie.

UNBOXED
Het zeecontainerprogramma uitgepakt

 

Festival Over het IJ vindt dit jaar plaats van 14 t/m 22 juli.

 

Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van het festival. Vanaf 2023 pakken ze dit programma uit en maken de makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is.

 

Deze jonge makers krijgen door de steun van de Keep an Eye Foundation een aantal workshopdagen en extra begeleiding aangeboden bij de conceptontwikkeling van hun voorstelling. Werken met een locatie staat hierbij centraal. De makers hebben uiteindelijk twee weken, vóór het festival plaatsvindt, de tijd om hun korte voorstelling te maken op een specifieke locatie. Deze voorstellingen kun je alleen zien wanneer je een Unboxed-tour boekt.

 

…een Unboxed-tour?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Er is een gids die je van locatie naar locatie begeleidt en je meer kan vertellen over de voorstellingen. Er zijn twee varianten, de korte versie waarbij je twee voorstellingen/makers bezoekt, of de lange versie waarbij je drie voorstellingen/makers bezoekt.

 

Festival Over het IJ vindt plaats van 14 t/m 22 juli 2023, kom je ook?

Lees meer >

SUMMER JAZZ WORKSHOP

 

De zomer komt eraan en dat betekent: tijd voor de Keep an Eye Summer Jazz Workshop! Van 26 t/m 30 juni organiseert de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam de jaarlijks terugkerende jazzworkshop. Al meer dan tien jaar is de Keep an Eye Summer Jazz Workshop dé gelegenheid voor professionele musici en muziekvakstudenten van over de hele wereld om zich onder leiding van internationale topmusici een week lang intensief te verdiepen in jazz. Met dit jaar een faculty bestaande uit topmuzikanten als Aaron Parks, Ari Hoenig, Ben Wendel, Clemens van der Feen, Jason Palmer, Jesse van Ruller, Lage Lund, Matt Penman, Seamus Blake, Theo Bleckmann, en Tineke Postma. Tijdens deze uitwisseling krijgen de muziekstudenten de kans om samen workshops te volgen en te spelen in jamsessies en concerten. Het wordt een onvergetelijke week voor velen!


Special guest

Op donderdag 29 juni kun je komen luisteren naar het Keep an Eye Large Ensemble onder leiding van Yaniv Nachum met gastsolist Theo Bleckmann (zang). De voor een GRAMMY® genomineerde Theo Bleckmann, een jazz-zanger en componist van nieuwe muziek met een eclectische smaak en buitengewoon talent, maakt muziek die op een toegankelijke manier verfijnd, onsentimenteel emotioneel en serieus speels is. Zijn werk wordt omschreven als "van een andere planeet" (New York Times), als "magisch, futuristisch" (AllAboutJazz), "grenzeloos" (Citypaper, Philadelphia), "transcendent" (Village Voice) en "briljant" (New York Magazine).

Lees meer >

Op de valreep...

2 juni

|| Rosa Spier Huis
finale Young Talent Award

4 juni

|| Singer Laren
concert door Dokwerk Saxophone Quartet
 

10 juni

|| Haagse Sport Centrale
KABK Exposed / the Fashion Show

18 juni

|| Singer Laren
concert door het Marios Charalampous Quartet 

 

23 juni

|| DOOR OPEN SPACE

Gerrit Rietveld Fashion Show

 

29 juni

|| Conservatorium van Amsterdam
concert door Summer Jazz Workshop Large Ensemble

 

29 juni

|| Studio 150 Sessions

(livestream) concert door Fonoduo

 

30 juni

|| HKU-locatie Oudenoord

Uitreiking HKU Photography Stipendium

30 juni - 9 juli

|| EYE Filmmuseum

Filmacademie Festival

 

2 juli

|| Singer Laren

concert door Kãna Trio

 

9 juli

|| Studio 150 Sessions

(livestream) voorstelling door Ramon Chatrer

 

14 t/m 22 juli

|| NDSM Werf, Amsterdam Noord

Festival Over het IJ

16 juli

|| Singer Laren

concert door ntb

 

21 - 23 juli

|| Buitenplaats Schaep en Burgh, 's-Graveland

Festival Wonderfeel

 

27 juli

|| Studio 150 Sessions

(livestream) concert door Aron Elstak

 

Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Wil je deze mail niet meer ontvangen? Klik hier.