Nieuwsbrief no. 15 / augustus 2023

 

JONG METROPOLE


Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). In Jong Metropole komt het excellente spel uit de klassieke traditie samen met swing, improvisatie en timing vanuit de jazz.

Let the good times roll
Deze zomer speelt het Jong Metropole in ‘Let the Good Times roll’  muziek van bekende crooners als Frank Sinatra, Dean Martin en Nat King Cole. Het Jong Metropole brengt een ode aan deze stijl en bekende artiesten met bekende titels als ‘The Lady is a Tramp’, ‘Fly me to the Moon’ en ‘Let the Good Times roll’.

Naast vocale orkestrale jazzmuziek brengt het Jong Metropole ook instrumentale stukken als 'Killer Joe' en een nieuwe compositie van Bernard van Rossum, winnaar van de Rogier van Otterloo Prijs 2022.

Over dirigent Chris Walden
Arrangementen voor dit programma werden gemaakt door gastdirigent Chris Walden. Hij is een Duitse componist, arrangeur en dirigent, gevestigd in Los Angeles (VS), werkte met grote orkesten en heeft sinds 1999 zijn eigen bigband in Los Angeles. Hij maakte arrangementen voor bekende artiesten als Diana Krall, Michael Bublé, Aretha Franklin, Paul Anka en Barbra Streisand. Daarnaast is Chris Walden de arrangeur/componist van de jaarlijkse Oscaruitreikingen.

Lees hier meer!

Maker Zoekt Maker

Meld je ook aan!

Op 1 oktober aanstaande sluit de nieuwe ronde van Maker Zoekt Maker! 

Ben jij bezig met een interdisciplinair project en zoek je financiële ondersteuning? Meld je dan nu aan! Uit alle projecten die vóór 1 oktober worden aangemeld winnen in totaal

4 projecten een geldprijs van € 3500,-. 

Lees hier meer!

Graphic Matters

Met steun van Keep An Eye organiseert Graphic Matters sinds 2021 jaarlijks een Summer School. Deze bestaat uit vier masterclasses voor jonge ontwerpers, gegeven door internationaal aansprekende ontwerpers.
Deelnemers doen niet alleen kennis op, maar leggen ook onderling nieuwe contacten. De masterclasses sluiten aan bij actuele vakinhoudelijke thema’s, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden en het hebben van plezier in ontwerpen. Door de masterclasses simultaan en kort na elkaar te organiseren ontstaat een bijzondere groepsdynamiek. Het programma wordt aangevuld met relevante excursies naar bijzondere ambachtslieden of lezingen door experts uit aanpalende vakgebieden. Samen met studiobezoeken bij lokale ontwerpers vormt dit een unieke belevenis.

 

Blow Up / Blow Out

Economische voor- of tegenspoed heeft invloed op kunst en vormgeving. De geschiedenis laat zien dat zware tijden kunnen leiden tot uitzinnige en overdadige vormgeving. In de vier masterclasses nemen we het begrip 'inflatie' letterlijk als inspiratie.

 


Masters
De masterclasses worden deze zomer begeleid door internationale ontwerpers en kunstenaars: Tools for Action, KiteLab, Damien Poulain en Steve Messam

Deelnemers gaan aan de slag met het ontwerpen en produceren van 3-dimensionale opblaasbare objecten en vliegers. Opblaasbare objecten, ook wel inflatables, kennen een traditie als reclame-object en maken de laatste decennia een opmars als kunstobject binnen de scenography van concerten, modeshows en exposities. De vlieger kent een eeuwenoude traditie als felgekleurde folkloristische uiting van hoop, voorspoed, gezondheid en geluk. Beide zijn een aantrekkelijk medium om op de huidige tijd te reflecteren.

Lees hier meer!

De spotlight op....

In deze nieuwsbrief zetten we graag oud-exposant van onze Galerie Pouloeuff Bart Eysink Smeets in de spotlight! In 2016 exposeerde Smeets in de galerie met zijn "30x30 cm" project - lees er hier meer over. Sindsdien is hij hard aan de weg aan het timmeren. Hij maakte onder andere een documentaire waarin hij een steen terugbrengt naar zijn 'thuis' in Finland en is momenteel bezig met een documentaire over de zoektocht naar zijn eigen dubbelganger.
Ook niet onbelangrijk.. wij zitten dagelijks naast één van zijn werken. Op ons kantoor zit een levensechte A.A.D.!

Lees hier meer over Bart!

CONCERTJES

Rosa Spier Huis

------------

In het Rosa Spier Huis is regelmatig op de vrijdagavond een concert of voorstelling te bewonderen van jong talent. Het huis dient als woon- en werkcentrum voor kunstenaars en wetenschappers en het biedt hen - maar ook kunstenaars van buiten - een podium om hun inspiratie te delen met het publiek. Alle podiumkunsten komen voorbij in onze reeks - houd de agenda's in de gaten!

Meer over Rosa Spier

Studio 150 Sessions

------------
In covidtijd zijn we met deze reeks begonnen als livestream concert. Inmiddels mag er ook een klein publiek live aanwezig zijn bij deze maandelijkse concerten, waarin klassieke muziek, kleinkunst en jazz elkaar afwisselen. Neem eens een kijkje op ons YouTube kanaal om inspirerende concerten terug te luisteren óf meld je aan om bij een van de aankomende concerten live aanwezig te zijn, via mail.ons@keepaneye.nl.

Meer over Studio 150

Singer Laren

------------

In de winter in de knusse villa en in de zomer in de prachtige tuin. Het hele jaar door zijn concerten te beluisteren van zowel klassiek als jazz jong talent! De klassieke concerten worden geprogrammeerd door Georges Mutsaerts (directeur van Festival Wonderfeel) en de jazzconcerten door Bas van Otterloo (Conservatorium van Amsterdam). Voor ieder wat wils in deze prachtige omgeving!

Over Singer Laren

Nog veel meer...

 

Voor wie deze zomer zin heeft om er eens lekker voor te gaan zitten hebben wij inmiddels een mooie collectie aan blogs en interviews verzameld, geschreven door onze eigen medewerkers. Zo is onlangs een interview met Dick Bakker aan de collectie toegevoegd. De sound engineer, componist, arrangeur, producer en dirigent stond jarenlang voor het Metropole Orkest en was het brein achter de Songfestival hit Ding-a-Dong. Meer weten over deze veelzijdige muzikale duizendpoot en zijn bijzondere verhalen? Lees het hier!

 

Ook nieuw op de website is een blog over hoe moeilijk het vandaag de dag is om als muzikant je muziek ook daadwerkelijk onder de aandacht te brengen van je publiek. Want hoewel muziek over de hele wereld verspreiden makkelijker is dan ooit tevoren is het aanbod ook exponentieel toegenomen - en dat maakt het er niet makkelijker op! Lees hier verder!

Awardbeeldje

Al jaren reiken wij aan Keep an Eye prijswinnaars niet alleen een mooi geldbedrag uit, maar ook een prachtig awardbeeldje. Tweedejaars Design Academy-studenten kregen in 2015 carte blanche en ontwierpen een geheel nieuwe trofee voor de Keep an Eye Foundation. Jules Bernard werd de gelukkige winnaar en ontwierp dit beeldje voor ons. Tessa Blokland, relation manager aan de Design Academy, verwoordde destijds goed waar de award voor staat: "De katapult representeert precies waar de Keep an Eye Foundation voor staat: kunstenaars, ontwerpers, muzikanten de kans geven hun talent de wereld in te katapulteren, maar ze moeten het uiteindelijk wel zelf doen."

Lees hier meer uit het interview met Tessa

Op de valreep...

6 augustus 
|| Singer Laren

concert door Ensemble Lylium met sopraan Noëlle Drost

 

12 augustus

|| Orpheus, Apeldoorn

concert door Jong Metropole

 

13 augustus

|| Concertgebouw, Amsterdam

concert door Jong Metropole

 

14 augustus

|| Grachtenfestival 'Jazz Gems'

concert door Lucas Santana

 

16 augustus

|| Caprera, Bloemendaal

concert door Jong Metropole

20 augustus

|| Singer Laren
concert door Valdemar Shanmugam Quartet

 

31 augustus

|| Studio 150 Sessions

(livestream) concert door Sydney Imani

 

15 september

|| Rosa Spier Huis
voorstelling door Collectief Ludvik 

 

28 september

|| Studio 150 Sessions

(livestream) concert door Dulfer & Witteveen

 

Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Wil je deze mail niet meer ontvangen? Klik hier.