Nieuwsbrief nr. 18             september 2024

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

 

De vakantie is voor velen van ons voorbij en een nieuw seizoen dient zich aan. In deze nieuwsbrief informeren we u over wat geweest is en wat komen gaat.

Als rode draad drie artikelen van onze scheidende voorzitter: per sectie blikt hij even terug en vooruit. En de nieuwe voorzitter stelt zich aan u voor.

Han van Peer vertelt over de sfeer in het Inloophuis die hij na zijn vakantie beleefde. Een terugblik op de barbecue en een vooruitblik naar allerhande activiteiten. Ook een stukje over het bestuur van DCT, waar een voorzitterswissel plaatsvindt.

Esther Valkenet blikt terug op een gezellige ochtend bij 'De Zindering".

 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

Aad van Dijk verhaalt over het leed (plantenziektes) en lief (prachtige oogsten en nieuwe medewerkers) op de Franciscushof.

We sluiten altijd af met de column van Hans Peerboom, zelfverklaard hoofredacteur en journalist van 'De Jobstijding'. 

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 45. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 28 oktober sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Nieuwe voorzitter

 

Frans van Oostveen is 8 jaar lid geweest van het bestuur van het Diaconaal Centrum Tiel (DCT). Hij treedt per 1 oktober 2024 af als voorzitter, omdat hij niet meer herbenoemd kan worden.

Er is gezocht naar een nieuwe voorzitter voor het DCT en At Sonneveld heeft een korte periode meegelopen met het bestuur. Na deze kennismakingsperiode was At bereid het voorzitterschap op zich te nemen en heeft het bestuur op 23 augustus 2024 besloten hem, met ingang van 1 oktober 2024, te benoemen tot voorzitter van het DCT. Hij stelt zich in deze brief graag aan u voor.

 

Ik ben At Sonneveld, 70 jaar en ik woon al ongeveer 66 jaar in Tiel. De laatste 31 jaar woon ik samen met Geja, mijn echtgenote, in Passewaaij. Wij hebben geen kinderen.

Samen wandelen wij heel graag en proberen elke dag ongeveer tien kilometer te lopen. Alleen heel slecht weer kan ons daarvan weerhouden!. We houden er ook van om af en toe een aantal dagen met vakantie te gaan in Nederland. Ons favoriete buitenlandse vakantieland is Nepal. Inmiddels zijn we daar vijf keer geweest en hebben we er ook persoonlijke vrienden.

Ik ben opgeleid als maatschappelijk werker en heb in mijn werkzame leven gewerkt voor de gemeentes Echteld, Lienden, Buren, Amerongen en de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels ben ik al 5 jaar gepensioneerd.

Het gepensioneerd zijn bevalt mij heel goed, maar helemaal niets doen kan ik niet. Ik ben daarom, na mijn pensionering, lid geworden van de cliëntenraad in Walstede. Mijn vader verbleef toen in Walstede. Na zijn overlijden ben ik nog 1 jaar lid gebleven van de cliëntenraad, maar verloor toen toch de binding met de bewoners van Walstede.

                  At Sonneveld

Inmiddels ben ik al 3 jaar secretaris van de adviesraad Wmo en Jeugdwet van de gemeente Tiel. Deze adviesraad geeft de gemeente advies over het beleid voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet.

Ik heb een kennismakingsperiode meegelopen met het bestuur van het DCT. Dit is mij zo goed bevallen dat ik graag bereid ben om de functie van voorzitter op mij te nemen. Ik ben ook steeds meer gemotiveerd geraakt, omdat het werk van het Diaconaal Centrum Tiel erg belangrijk is. Dit geldt voor de drie verschillende secties: het Inloophuis, de Franciscushof en het  project Tielse Maatjes. Deze drie secties zijn erg belangrijk voor iedereen die er gebruik van wil maken. Ze geven de deelnemers een zinvolle dagbesteding en voorkomen eenzaamheid. In mijn proefperiode heb ik gezien dat het bestuur bestaat uit vriendelijke, deskundige en betrokken mensen. In het bestuur wordt goed samengewerkt.

Ik hoop dat u mij na het lezen van dit artikel een beetje hebt leren kennen. Vanzelfsprekend zullen we elkaar bij een van de drie secties tegenkomen.

Rest mij nog mijn voorganger, Frans van Oostveen, hartelijk te bedanken voor zijn inzet voor het DCT. Mede dankzij zijn voorzitterschap kunnen de vrijwilligers van Inloophuis, Franciscushof en Tielse Maatjes hun belangrijke werk doen binnen het kader van het DCT.

At Sonneveld

 

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Terug van vakantie

 

Bij terugkomst in het Inloophuis na mijn vakantie was het fijn om te horen dat het daar vrij rustig z’n gangetje was gegaan. Met het hete weer blijft de airco een geweldig apparaat. Gasten komen soms speciaal daarvoor, om even verkoeling te zoeken uit de warmte thuis en buiten. 

Han van Peer - coördinator

Leuk om ook weer een aantal nieuwe mensen te zien en met hen kennis te maken. De activiteiten liepen ook goed. Ik was verrast toen ik op de zondagmiddag weer dienst had en er een behoorlijk groepje bezoekers heel erg enthousiast aan het sjoelen was. Lekker leven in de brouwerij!

BBQ

 

Door Truus werden de laatste dingen geregeld voor de jaarlijkse BBQ, altijd weer een flinke klus. Op 24 augustus schoven zo’n 50 gasten aan. Vaste bezoekers en vrijwilligers maar ook mensen van de Franciscushof, bestuursleden en andere betrokkenen. Helaas lukte het net als vorig jaar weer niet om buiten te zitten vanwege de aankomende buien, maar ook binnen was het weer een hele gezellige bedoening.

Terwijl buiten Willem en Andres de barbecue lieten braden en de prachtigste salades werden opgeschept, zorgden binnen Jack Reuvers en zijn zus Tonny voor heerlijke muziek. Veel dank aan alle meehelpende vrijwilligers die dit feestje weer mogelijk hebben gemaakt! 

Activiteiten medewerkers

 

Bij mij stond het bijwerken van ons jaarplan voor 2025 op mijn lijstje. Er moest nog wat aan geschuurd worden. Ik vind het altijd een wat lastige klus om dat te schrijven want enerzijds blijft veel hetzelfde en anderzijds weet je maar nooit wat je te wachten staat en hoe je daarop kunt, moet en wilt inspelen. Maar het moet toch bijtijds op papier staan.

In de komende tijd staat er weer van alles op het programma. Eind september doen we mee met de Tielse ‘Kom Erbij’-week in het kader van de landelijke ‘Week tegen de eenzaamheid’. Op 5 oktober gaan we met ons vrijwilligersuitje naar Appeltern. En eind november gaan we met zes medewerkers op BHV-cursus. Afwisseling genoeg zou ik zeggen.

Terug naar inhoudsopgave

 

Nieuws uit het bestuur

 

Er is een nieuwe voorzitter gevonden! In 2022 nam Jur van den Akker afscheid als onze penningmeester omdat zijn termijnen afliepen, vorig jaar was het de beurt aan Han van Bockel om zijn secretariaatsfunctie neer te leggen en dit jaar zaten ook de termijnen van onze voorzitter Frans van Oostveen erop. Jur is opgevolgd door Inge Joustra, Han door Joëlla van der Breggen en At Sonneveld neemt nu het stokje over van Frans. Ook Frans blijft, net als Jur en Han, beperkt maar wel ‘actief betrokken’. Het Inloophuis zal altijd wel een beetje in je bloed blijven zitten… 

Bestuursvergadering in het 'oude'  Inloophuis met Jur v.d. Akker (links) en Frans van Oostveen (midden)

                  At Sonneveld

 

Met Frans vertrekt het laatste bestuurslid waarmee ik in 2017 in de kinderschoenen van de Stichting Diaconaal Centrum Tiel heb gestaan. Het grote avontuur waar we in 2015 aan begonnen. Zoals ik ook al zei bij het aftreden van Han van Bockel: Een ‘rooster van aftreden’ is alleszins terecht, maar ook een zure appel. De gezamenlijke geschiedenis die ik had met bestuursleden verdwijnt, dat hoort erbij. Maar gelukkig blijven ze in beeld! 

Activiteiten

- élke dag open van 12.00 tot 15.00 uur

- élke maandag en woensdag warme maaltijd van 12.00 – 13.00 uur

- élke dinsdag wenskaarten maken van 13.00 – 15.00 uur

- élke zaterdag soep & tosti’s van 12.00 – 13.30 uur

- élke donderdag 10.00 – 11.00 uur stoelyoga (kosten € 6,- per les)

- op woensdagmiddag v.a. 13.30 uur vaak gezelschapsspelletjes

- op zondagmiddag v.a. 13.00 uur vaak sjoelen

- om de 6 weken op vrijdagmiddag 13.00 uur: Bingo

- regelmatig nieuwe activiteiten: zie onze facebook pagina

 

Agenda

27 sept. Bingo

29 sept. Ontmoetingsmiddag ‘Kom Erbij’ met warme wafels, 13.00 uur

5 okt. Vrijwilligersuitje naar Appeltern

25 okt. Heidag bestuur en staf

Terug naar inhoudsopgave

Wilt u de website van het Inloophuis bezoeken? Klik hier.

U kunt ook rechtsreeks naar de facebookpagina. Klik hier.

Afscheid (1)

 

Na 8 jaar neem ik afscheid als bestuurder van het Inloophuis en de Stichting Diaconaal Centrum Tiel. 

Toen ik kwam in 2016 zag de wereld er anders uit dan nu. Ook voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes en de Franciscushof. 

Ik zie de volgende sterke punten en uitdagingen.

Sterke punten

* Zonder meer de mensen: gasten, vrijwillige en betaalde medewerkers. Iedereen is welkom en we vormen met elkaar een gemeenschap. Je wordt als vaste bezoeker herkend en gewaardeerd. Ben je ziek en kun je niet komen, dan valt dat op en gaan mensen uitzoeken of er iets met je is.

* De behoefte aan een voorziening als het Inloophuis in Tiel, waar iedereen terecht kan voor een kop koffie, voor warmte in de winter, verkoeling in de zomer. Zonder paspoort, zonder identiteitsbewijzen, zonder geld zelfs, want er is geen entree en het eerste kopje koffie of thee is gratis.

* Ook een grote plus is dat het al die jaren is gelukt álle dagen van het jaar open te zijn. Ook met Kerst, ook met Oud en Nieuw, als veel mensen die alleen zijn juist met hun ziel onder de arm lopen, omdat veel voorzieningen dicht zijn. Ook dan zijn er medewerkers en vrijwilligers die de moeite nemen om het gezellig te maken en die klaarstaan met een warme slok en voor een praatje. 

 

Uitdagingen

* Zichtbaar is, zowel in de toename van het aantal bezoekers (ruim 25 procent meer in deze jaren na de Coronacrisis dan in de jaren daarvoor) als in de zorgen en problemen die nieuwe gast met zich meedragen, dat veel (zorg)voorzieningen zijn wegbezuinigd. 

 

                  Frans van Oostveen - voorzitter

* Dat legt niet alleen een wissel op de vrijwilligers om een uitnodigende en veilige sfeer te creëren en te handhaven; het vraagt ook meer van de andere gasten in de zin van omgaan met mensen die er soms moeite mee hebben hun emoties te beheersen. Daar op een goede manier mee omgaan, vraagt veel aan inzet en nadenken over een passende opstelling van vrijwillige en betaalde medewerkers. Ik vraag me af hoe ook in de komende jaren die grote verantwoordelijkheid steeds waargemaakt kan worden. We zijn een van de circa 150 Inloophuizen in Nederland en de overkoepelende organisatie, het DAK, zoekt net als wij naar de beste aanpak om ook in de toekomst zonder drempels mensen te kunnen blijven ontvangen.

* Deze omstandigheden vragen steeds meer van de vrijwilligers. Het is misschien wel de grootste uitdaging om de aanwezige vrijwilligers te blijven motiveren en toe te rusten voor hun belangrijke taak en verantwoordelijkheid. En natuurlijk vraagt dat door natuurlijk verloop ook steeds om nieuwe mensen te werven die onze groep vrijwilligers willen en kunnen versterken.

Ik kijk met grote voldoening terug op mijn tijd bij het Diaconaal Centrum Tiel. Het ging lang niet altijd van een leien dakje en dat zal ook in de toekomst niet zo zijn, maar als we er samen onze schouders eronder blijven zetten, dan moet het kunnen lukken. 

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

Eropuit

Op 27 juli was het zover. Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief hebben kunnen lezen, mochten de aanvragers en vrijwilligers van de Tielse Maatjes deelnemen aan een rondleiding door vlindertuin 'de Zindering'. Met een leuk clubje aanwezigen hebben we een gezellige ochtend gehad. Die mede door het mooie weer en de vrijwilligers van de vlindertuin een succes werd.

We hebben veel geleerd en gezien, zowel tijdens de presentatie vooraf als tijdens de rondleiding in de tuin.

           Esther Valkenet - coördinator

Wist u bijvoorbeeld dat er 5 km aan druppelslang onder de tuin ligt voor bewatering? En dat de tuin volledig beheerd wordt door vrijwilligers? Al met al, een ochtend voor in de boeken.

Agenda
zaterdag 28 september: wandeling in de  'Week tegen Eenzaamheid (voor iedereen toegankelijk, ook buiten de Tielse Maatjes)
maandag 28 oktober: intervisiemiddag vrijwilligers Tielse Maatjes

Wilt u de facebookpagina van de Tielse Maatjes bezoeken? Klik hier.

Afscheid (2)

 

Truus Vogelzang heeft de Tielse Maatjes opgezet en Inez Koot heeft het uitgebouwd tot een werkend systeem waar mensen iets betekenen voor andere mensen. De grootste kunst is luisteren, er zijn zonder dwang of een andere doelstelling dan proberen er samen iets moois van te maken. Wat iedere mens, in elke fase van zijn leven nodig heeft, zijn drie dingen: 

* Perspectief: dat is het vertrouwen dat er nog mooie dagen kunnen komen.

* Autonomie: dat betekent dat je je leven zelf in een positieve richting kunt beïnvloeden, door wat je doet en wat je daarover besluit.

* Waardering en erkenning: waardering voor wat je presteert en erkenning dat je als mens de moeite waard bent.

Door allerlei oorzaken kun je een of meer van die drie dingen kwijtraken. 

                 Frans van Oostveen - voorzitter

 

 

Met de vrijwilligers van de Tielse Maatjes, nu onder begeleiding van Esther Valkenet, wordt in ieder geval dat derde, erkenning van je waarde als mens, bereikt en kunnen ook die beide andere levensbehoeften worden versterkt. 

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Lied en leed

 

Waar in de wereld gaan die twee niet samen? Overal wel, dus ook in de Franciscushof. 

 

Om met het leed te beginnen

Ziekte in de appelbomen: Monilia, een schimmelziekte die de vrucht en de takken aantast.  Alle appels en de takken eromheen zijn zorgvuldig van de tuin verwijderd. Niet bestemd voor de komposthoop, omdat het niet zeker is dat het dan verdwijnt.

Ziekte in de druiven: valse meeldauw. Dat hebben we drie jaar geleden ook gehad. Toen was de hele oogst verloren. Nu lijkt het dat er toch een aantal wijnstokken gespaard is gebleven. We kunnen dus nog wel wat oogsten, hopen we.

Aad van Dijk - coördinator

 

En de derde ziekte, die in geen enkele tuin uitroeibaar is: Fytoftora in de tomaten. We houden het nauwgezet bij; waar het optreedt, snijden we weg. Er blijven wel veel tomaten te oogsten, gelukkig, maar niet zoveel als we hoopten. Fytoftora komt doordat de tomatenplant geen regen kan verdragen. Dus een jaar met veel regen betekent, tenzij je een kas hebt, veel fytoftora, (ook wel gespeld als Phytophthora, maar daar wordt de ziekte niet mooier van!).

En dan…Lief

Gelukkig is dat er ook in overvloed. We hebben twee nieuwe medewerkers die zichzelf hebben aangemeld. Dat blijft altijd nodig, want er is en blijft veel werk te doen. Nieuwe aanwas blijft nodig, dus als je zin hebt, weet je welkom. 

We hebben mooie producten geoogst de afgelopen tijd. Er is niet eerder een jaar geweest waarin we zo vaak de maaltijden van het Inloophuis hebben kunnen voorzien van onze producten. Mieke, die de contacten met de kokers voor haar rekening neemt, heeft er bijna dagwerk aan.

Mooi geslaagd. Dat kan en komt ook omdat we zo veel uitstekende producten kunnen leveren, Kapucijners en peultjes, bospeen, rode bieten, andijvie, andere bladgewassen, bonen in allerlei soorten en voor de toetjes, aardbeien, bessen en frambozen, soms ook in de vorm van jams.

En daarnaast nog de bloemen: een lust voor het oog en voor de bijen en vlinders.

Steeds meer mensen komen rond de koffietijd een kijkje nemen, kopen wat en krijgen koffie of thee erbij.

Daarom: weet je welkom. Elke ochtend (behalve woensdag) van 9:30 tot 12:00 uur; woensdag in de middag.

Afscheid (3)

 

In 2013 heeft Aad van Dijk het voor elkaar gekregen dat de Franciscushof kon worden aangelegd op het stuk grond dat de toenmalige Dominicusparochie had aangekocht als uitbreidingslocatie voor de katholieke begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat. Met enthousiasme, overreding, werkkracht en goede publiciteit is daar een prachtige stadstuin tot stand gekomen. Terwijl overal de binnenstads-boomgaardjes verdwenen zijn (Stationsstraat, Molenstraatje) zijn daar weer fruitbomen teruggekomen.

Dit jaar vierden we het tienjarig jubileum met de kleine gemeenschap van mensen die daar een groene oase tot stand hebben gebracht en in stand houden. 

 

                  Frans van Oostveen - voorzitter

Het is een bron van gezond voedsel, mooie bloemen, vijverplanten, wandelbosje, kruidencirkel en vooral een werkplek waar mensen letterlijk de vruchten van hun arbeid tot bloei en wasdom zien komen.

Ik woon er vlakbij en ik geniet ervan, elke keer als ik er langs loop. 

 

Terug naar inhoudsopgave

Dat wist u niet, hè? Dat de Franciscushof een soortement periodiek 'De Jobstijding' kent. Dat Hans Peerboom voor Hoofdredacteur Hans en enig Journalist HP speelt. Dat hij niet op samenwerking of inmenging gesteld is, en beweert voor 'gedreven jongeren' te schrijven.

Wie leest dat? De vrouwen van de Franciscushof, want bekend is dat mannen alleen plaatjes kijken. Mannen schrijven hoogstens, maar lezen niks. Dat is wetenschappelijk vastgesteld op het Instituut voor de Nepwetenschappen.

Wat staat er in die Jobstijding? Alleen wat de Hoofdredacteur en de Journalist interesseert. Graag nemen ze de arme vrijwilligers op de hak. 

Laatst verscheen dit stukje.

ROOFDIEREN OP DE FRANCISCUSHOF

 

Op een mooie woensdagochtend zaten Hans en HP aan de koffie. Een praatgrage mevrouw haalde haar zonnebril eindelijk op en vond een verwante ziel in Hans. Jaap kwam langs. Terwijl zij de wereld beschouwden, kwam een andere mevrouw hen storen om bonen te kopen. De groenten worden voor het Inloophuis geteeld, maar er blijft steeds over.

Toen de rust was weergekeerd, werd geritsel hoorbaar. Een forse egel scharrelde rond de baksteenrand van de Kruidencirkel, zocht misschien voedsel voor haar egelientjes en egelaartjes. Na de Nutricia moeten de kleintjes over op echt eten, nietwaar? Het dier voelde zich waarschijnlijk behoed door het Franciscusbeeld. De fijngevoelige Hans pinkte een traan weg bij het zien van dit natuurwonder. HP dacht meteen aan bestrijding. Deze tegenvoeter die voor Journalist wil doorgaan, wilde zonder Aads voorkennis naar de Boerenbond hollen voor 'egelkorrels'. Hij wilde 'egeliseren' en dat voorspelde niks goeds; hij riep dat dit bij het 'Nieuwe Narratief van de Franciscushof' hoorde. 

Hans Peerboom - columnist

HP was namelijk zijn nederlaag niet vergeten bij de slakkenkorrels. Die konden niet want dat was wreed, en die mochten niet van Aad. Aad had een gifvrije oplossing voor de slakkenplaag. Maar dat mocht weer niet van Lammie. Helaas, baas boven baas. Goed zo Lammie, HP staat hélemaal achter je. 

Hans hoopt nu dat de talrijke slakken de woekerende haagwinde oppeuzelen, maar de grofstoffelijke HP heeft daar een hard hoofd in. Hij is een pessimist die wil 'egeliseren', en gelovig kun je hem ook al niet noemen. Haagwinde is een onbestrijdbare plant met lieflijke witte bloemen, die over een jaar de Franciscushof zullen overdekken. Wat heeft de Heere Zich daarbij gedacht. Uw tuin gaat er ook aan. Proost. 'De Jobstijding' heeft u gewaarschuwd!

De Hoofdredacteur tekent aan dat 'Narratief' niet in het Woordenboek voor Bouwvakkenden staat, maar wel in het dito voor Opinie- en Beleidsmakenden.

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het

kan voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen.

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.