Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 60, september 2017

Inhoud

Bijeenkomsten

  • Gebruikersbijeenkomst PortalPlus
    7 september in Woerden
  • Netwerk Onderwijslogistiek
    14 september in Utrecht
  • Netwerk informatiemanagement
    21 september in Utrecht
  • Gebruikersbijeenkomst DPO
    26 september in Alkmaar
  • TOPdesk
    27 september in Nieuwegein
  • Trajectplanner
    28 september in Deventer
  • #OnderwijsOnline
    28 september in Deventer
  • Gebruikersdag saMBO-ICT
    2 oktober in Ede
  • 36e saMBO-ICT conferentie
    5 + 6 oktober in Arnhem
  • Netwerkbijeenkomst ibp
    12 oktober in Utrecht
Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn te vinden via publicaties/nieuwsbrieven.
 

Inleiding

De scholen zijn weer begonnen (bijna, het noorden van het land begint maandag). Ondanks het feit dat we het met veel dingen hebben over kalenderjaren, voelt het voor de meeste mensen toch als de start van een nieuw jaar, een cursusjaar.

Direct aan het begin hiervan worden besluiten gevraagd van de scholen. Zo ligt de vraag voor of we als sector willen streven naar een voorziening voor centraal aanmelden. Er is de afgelopen periode op verschillende plekken over gesproken, er is een businesscase en het draagvlak is getoetst. Vlak voor de zomer is er een brief naar de bestuurders van alle instellingen gegaan met de vraag om voor 1 oktober een besluit te nemen. Eind september is er nog een voorlichtingsmiddag voor de bestuurders. Wanneer we als sector deze stap willen maken is er flink wat werk aan de winkel. Lees in dit verband ook de notitie Collectieve ict-voorzieningen.

Maar ook zonder zo’n voorziening is er voldoende te doen. Samen met de MBO Raad zijn we een traject aan het doorlopen om tot gezamenlijke afspraken te komen op het gebied van bewerkersovereenkomsten met uitgevers en distributeurs. Daarbij willen we aansluiten bij de afspraken die er al liggen voor andere sectoren, vastgelegd in een convenant. Het moet leiden tot minder rompslomp en werk voor instellingen, terwijl de privacyaspecten goed geregeld worden.

Jan Bartling

36e saMBO-ICT conferentie 5-6 oktober 2017

De aanmeldingen voor de 36e conferentie van saMBO-ICT op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober bij Rijn IJssel in Arnhem blijven binnenstromen. De donderdagavond, waar maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn, zit inmiddels vol! Voor de vrijdag is er nog een aantal plaatsen beschikbaar maar ook hier begint het eind in zicht te komen. Mocht u zich dus nog willen aanmelden, wacht dan niet te lang want vol=vol.

Hier kunt u het programma voor beide dagen vinden. Binnenkort zullen ook de korte inhoud van de keynotes (Joseph Oubelkas, Peter Ros, Wilfred Rubens) en de workshopteksten beschikbaar komen.

Gebruikersdag 2 oktober 2017

Privacy is het thema van de komende gebruikersdag. Voor de pauze zullen de hieraan gerelateerde onderwerpen worden ingeleid met een korte presentatie. Na de pauze gaan we in vier groepen uiteen om in kleinere groepen over de onderwerpen door te praten. Na 50 minuten wisselen we, zodat iedereen twee van de vier workshops kan volgen.

Kennisnet zal voor de pauze een presentatie verzorgen over Informatiebeveiliging & Privacy en na de pauze een workshop over Informatiebeveiliging en een workshop over Privacy. Vanuit saMBO-ICT wordt een korte update en een workshop verzorgd over BSD/DSP en het schonen van systemen, waarover op de gebruikersdag in april is gepresenteerd. Het laatste onderwerp betreft de Nummervoorziening, waarover op de gebruikersdag in juni verteld is. Ook daarover een korte update en een workshop.

Naast het thema privacy zullen we het programma zoals gebruikelijk wel starten met een kwartiertje ‘saMBO-ICT nieuws’, waarin onder andere de publicatie Digitaal ondertekenen gepresenteerd wordt. Voor de geïnteresseerden zal op de gebruikersdag een gedrukt exemplaar aanwezig zijn.

Reserveert u 2 oktober vast in uw agenda? Doordat het ochtendprogramma iets langer is, begint het middagprogramma een half uur later, waardoor ook de eindtijd van het middagprogramma wat later zal zijn dan gebruikelijk.

Naast de reguliere deelnemers aan de gebruikersdag, zijn geïnteresseerde collega’s vanuit de instellingen ook van harte welkom. Wellicht is het daarbij wel goed om te weten dat het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy op 12 oktober ook aandacht besteedt aan deze onderwerpen.

U kunt zich hier aanmelden.

Ambassadeursnetwerk mbo

Op woensdag 27 september zijn we te gast bij het Koning Willem I College in den Bosch. De mbo ambassadeurs kunnen zeker weer een vol maar aantrekkelijk programma verwachten waarbij we kennis zullen maken met interdisciplinair leren en duurzaamheid volgens de KWIC aanpak.

In de middag aandacht voor mediawijsheid, waarbij we actief aan de slag gaan met dit thema. Natuurlijk komt ook het laatste nieuws aan bod, bijvoorbeeld rond het plan Bruggen Bouwen.

Netwerk informatiemanagement in het mbo

De informatiemanagers zullen ook het komende schooljaar weer bijeenkomen op de netwerk-sessies. De data voor de bijeenkomsten zijn vastgesteld op 21 september, 23 november, 15 februari en 19 april.

De eerste bijeenkomst is al snel, op 21 september is het thema: Dat zijn onze zaken! aan de orde. Velen hebben zich al aangemeld. Op deze bijeenkomst willen we met elkaar nadenken over de zaken die op ons afkomen, waar we ons druk over maken en waar we ons druk over zouden moeten (gaan) maken. Wat komt er ook in de (nabije) toekomst op ons af? Kunnen we daarin een lijn aanbrengen en ook kijken op welke wijze we daarin kunnen samenwerken? Kortom, aan de slag! Aanmelden kan nog bij Leo Bakker.

Regiegroep ibp in het mbo

Ook het komende jaar organiseert de regiegroep ibp in het mbo weer een aantal netwerk-bijeenkomsten. De eerste is op 12 oktober en die zal geheel in het teken staan van de Algemene Verordening Gegevensbescherming die in mei 2018 geheel in werking moet zijn. Aan de orde komen de diverse aandachtspunten van de AVG, de aanstelling van een FG (functionaris gegevens bescherming), het toepassen van de rechten van betrokkenen en nog veel meer. De leden van het netwerk krijgen binnenkort een uitnodiging hiervoor. Als ibp functionaris van een mbo instelling kun je je aanmelden voor het netwerk bij Leo Bakker. De volgende bijeenkomsten zijn op 14 december, 15 maart en 17 mei.

Verder heeft de regiegroep enkele bewerkersovereenkomsten die door de werkgroep bewerkersovereenkomsten met leveranciers zijn overeengekomen geaccordeerd (Intergrip, Magister, EduArte). Deze documenten zijn te vinden op het platform van het ibp netwerk.

Tot slot een laatste oproep om mee te doen met de game MBO Alert! Tot 1 november is er nog een mogelijkheid om aangesloten te worden op de game en er met al je medewerkers gebruik van te maken. Aanmelden bij saMBO-ICT of Kennisnet

Benchmark ibp in het mbo 2017

Het bestuur van saMBO-ICT heeft alle collega CvB’s van de mbo instellingen opgeroepen om deel te nemen aan de ibp Benchmark 2017.

Niet alleen is het van belang om een goed beeld te krijgen van de stand van zaken rond ibp in het mbo, het is ook belangrijk dat alle instellingen meedoen aan het verbeteren en versterken van ibp in de scholen. Wij hopen en verwachten daarom dat heel veel instellingen meedoen met de Benchmark 2017.

De instellingen worden optimaal ondersteund en gefaciliteerd om ook daadwerkelijk aan de Benchmark mee te doen en een zo uniform mogelijke manier van registratie na te streven. Daartoe wordt er een aantal regionale bijeenkomsten georganiseerd om met name ‘nieuwe’ instellingen die nog niet eerder aan de benchmark deelnamen te ondersteunen. Klik hier voor een overzicht van de bijeenkomsten.

De Benchmark wordt gebaseerd op de laatste versie van het toetsingskader ibp in het mbo, versie 3.0. Ook in het hoger onderwijs zal van deze update gebruik maken zodat de resultaten goed vergelijkbaar zijn. De Benchmark wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de regiegroep ibp in het mbo. Kennisnet en saMBO-ICT verzorgen de uitvoering. Aanmelden voor deelname aan de benchmark en het bijwonen van bijeenkomsten kan bij Ludo Cuijpers

Scholing voor informatiebeveiliging en privacy

In het komende najaar is er weer een serie scholingen gepland rond ibp in het mbo:
  • masterclass FG in het mbo, een tweedaagse cursus om alle aspecten van de functionaris gegevensbescherming de revue te laten passeren, op 12 en 13 oktober. in combinatie met de netwerkbijeenkomst op 12 oktober. Bij veel aanmeldingen komt er mogelijk een tweede cursus eind november.
  • masterclass HR management in ibp, een tweedaagse cursus op 1 en 2 november om alle aspecten rond ibp voor het HR management op een rij te zetten en met elkaar te bespreken welke rol de HR manager hierbij heeft.
  • De peer review training, we willen een tweede groep starten met mensen met elkaar aan de slag willen om bij elkaar een peer review uit te voeren en op die manier ook te leren om in de rol van auditor te kruipen en  bij elkaar in de keuken te kijken.
Meer informatie over de cursussen staat op het platform van het ibp netwerk.

Awareness rond informatiebeveiliging en privacy

Zoals vorige keer al gemeld zal dit aspect in het najaar veel aandacht krijgen. De regiegroep lanceert een Award voor de beste Awareness campagne. Binnenkort stuurt de regiegroep aan alle ibp contactpersonen van het netwerk ibp een uitnodiging om inzendingen te doen voor de Awareness Award. Deze zullen voor zover mogelijk worden gepubliceerd op het platform van het netwerk zodat er een ruime collectie met good practices ontstaat. Daarnaast zullen de besten uitgekozen worden door een terzake kundige jury en die zullen op de netwerk bijeenkomst in december een Award uitreiken aan de beste inzendingen. Doe mee en doe zo ook heel veel ideeën op.

Programma Doorontwikkelen BRON

BRON mbo
In mei en juni is de (tweede) veldtest voor de Definitieve bekostiging uitgevoerd, met een beperkt aantal instellingen, de softwareleveranciers en DUO. Eind juni is deze veldtest, met dank aan de inzet van alle betrokken partijen, afgerond en is DUO gestart met het voorbereiden van de levering van de definitieve statussen bekostiging. Hiermee is ook het project MBO bekostigen afgerond. In aansluiting op de afronding van het project MBO bekostigen is in juli de laatste bijeenkomst van de projectgroep Doorontwikkelen BRON mbo geweest. Het overleg in de keten over de aanpassingen van het nieuwe BRON mbo wordt vanaf maart gevoerd tijdens de maandelijkse MBO ketendag. De projectgroep Doorontwikkelen BRON mbo is nog een aantal maanden actief gebleven om de afronding van het project MBO bekostigen te bewaken.

MBO Informatiediensten
MBO informatiediensten betreft het leveren van vooropleidingsgegevens door DUO aan de instellingen in de fase van de aanmelding. In juni hebben de instellingen en DUO tijdens de MBO ketendag overeenstemming bereikt over de gegevensset (welke gegevens gaat DUO leveren aan de instellingen). De volgende stap is dat in de keten afspraken worden gemaakt over de planning: wanneer kan DUO de gegevens leveren en wanneer kunnen de (leveranciers van de) instellingen de gegevens ontvangen en verwerken in het administratiesysteem.  

RIO mbo
Voor RIO mbo hebben de contactpersonen Doorontwikkelen BRON vlak voor de zomervakantie al een aparte mail ontvangen ter uitnodiging voor één van de drie informatiebijeenkomsten op 18, 19 en 20 september. We hopen de instellingen op deze dagen, waarop RIO verder zal worden toegelicht en er gelegenheid is om hierover met elkaar in gesprek te gaan, te treffen. Het overleg over RIO vindt eveneens plaats op de MBO ketendag, in combinatie met de werkgroep RIO mbo. Klik hier voor meer informatie over RIO.

BRON vavo
In mei is de werkgroep Doorontwikkelen BRON vavo gestart. In deze werkgroep werken medewerkers van instellingen, softwareleveranciers, de MBO Raad, saMBO-ICT en DUO met elkaar aan de ontwikkeling van het nieuwe BRON vavo. De planning is er op gericht dat het nieuwe BRON vavo in januari 2019 wordt geïmplementeerd. Voor dit project is een aparte werkgroep ingericht, naast de MBO ketendag. De reden hiervoor is dat de bij vavo betrokken medewerkers van zowel de instellingen als van DUO niet deelnemen aan de ketendag. En bovendien zou de agenda van de MBO ketendag overbelast worden als ook de ontwikkeling van het nieuwe BRON vavo hieraan zou worden toegevoegd.

Nieuws van MBOpack

MBOpack gaat de komende maanden het laatste rechte stuk in! Eind van dit jaar willen we een aantal, zo niet alle deelprojecten hebben afgerond. Dit is voor onze sector echter geen eindstation, maar een beginpunt in de inmiddels breed gedragen behoefte het dossier onderwijsbenodigd-heden theoretisch en praktisch van een stevige ondergrond te voorzien.

Tijdens de conferentie van 5 en 6 oktober a.s. gaan we uiteraard uitgebreid in op de voortgang van alle onderdelen (zoals de Benchmark-tool, ECK standaard, het juridisch kader onderwijsbenodigdheden en andere initiatieven) van MBOpack, maar in dit uitgebreide bericht wordt al een tipje van de sluier opgelicht…

Programma Onderwijslogistiek

Over twee weken is het Netwerk Onderwijslogistiek een feit. We hebben al een mooie opkomst voor onze eerste bijeenkomst, maar mocht je nog interesse hebben, dan ben je van harte welkom! De netwerkbijeenkomst vindt plaats op 14 september a.s. van 14.00 – 20.00 uur in het Beatrix gebouw van de Jaarbeurs te Utrecht. Op de agenda staan uitleg over het programmaplan onderwijslogistiek, het ontwerpen van een gezamenlijke definitie en referentiemodel voor het mbo, vormgeven van het netwerk en - zéér interessant - een presentatie ‘planningstool’ (prognosticeren) door Pierre Veelenturf van de MBO Raad. In het programma is ruim de tijd opgenomen om elkaar te leren kennen en informatie en kennis te delen.
Wil je nog aansluiten? Dan kan je dit aangeven via info@sambo-ict.nl o.v.v. naam, mbo-instelling, functie en eventueel dieetwensen.

Naast de reeds aangekondigde tweede Leergang Onderwijslogistiek worden de eerste schetsen opgetekend voor een masterclass. Deze masterclass is bedoeld voor de bestuursleden en directies van onze instellingen. De masterclass zal plaatsvinden in januari 2018. De uitnodigingen worden deze maand verstuurd.

Onderwijslogistiek is ook toegevoegd in de groepsomgeving op de website. Ben je geïnteresseerd in het onderwerp, klik dan hier, of kies binnen de groepsomgeving voor onderwijslogistiek en meld je aan. 

Leergang Onderwijslogistiek

Vorig schooljaar heeft saMBO-ICT voor de eerste keer de leergang Onderwijslogistiek georganiseerd. Deze leergang voldoet aan een groeiende behoefte binnen het MBO om met elkaar kennis te delen en te ontwikkelen. Daarom wordt dit schooljaar de leergang voor de tweede keer georganiseerd. In de leergang worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: Onderwijslogistieke modellen, Lean, Verandermanagement en Student Analytics. 

Daarnaast is er veel ruimte voor het delen van ervaringen en de uitwerking van eigen casuïstiek. De leergang richt zich op medewerkers met een managementfunctie of een strategisch adviseurschap. Aangeraden wordt om 2 deelnemers per instelling in te schrijven vanuit zowel het onderwijs als de bedrijfsvoering. De leergang vindt plaats in Utrecht op de volgende data: 6 november, 29 november, 20 december, 15 januari, 7 februari. De leergang wordt afgesloten met een excursie.

Klik hier voor meer informatie over de leergang.
Klik hier om je nu aan te melden (vol=vol).

“De methoden en werkwijzen bieden een goed instrumentarium ter ondersteuning van de inrichting van onderwijslogistiek" (deelnemer leergang 2016-2017)

Leergang Deelnemersadministratie

In de nieuwsbrief van juni 2017 hebben we een oproep geplaatst om belangstelling voor de Leergang Deelnemersadministratie te melden. Daarop zijn veel reacties binnengekomen vanuit het westen van het land, enkele vanuit het midden en oosten en helemaal geen reacties vanuit de zuidelijke en noordoostelijke provincies. Daarom zijn we bezig met de voorbereidingen van een Leergang Deelnemersadministratie in de regio Woerden en in de regio Amersfoort. Zodra we data, locaties en sprekers geregeld hebben, zullen we de mogelijkheid tot inschrijving openen.

Ook is het de bedoeling dat we in de periode november – februari weer enkele terugkomdagen organiseren voor degenen die de leergang deelnemersadministratie in de achterliggende jaren gevolgd hebben. Ook hiervoor geldt dat we de data en locaties zullen communiceren zodra we die rond hebben.

Marktconsultatie SIS en vervolg...

In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over de voorgenomen marktconsultatie SIS. Inmiddels is deze consultatie afgerond en kunt u de samenvatting daarvan hier vinden. De consultatie is uitgevoerd onder regie en opdrachtgeverschap van saMBO-ICT.
De 15 instellingen die samenwerken mbt een aanbesteding SIS hebben het stokje inmiddels overgenomen en zijn gestart met een verdere concretisering op weg naar een aanbesteding voorjaar 2018. Zij organiseren en financieren deze vervolgstappen zelf. De genoemde concretisering bestaat uit het kiezen van een aanbestedingsstrategie en het opstellen van een Programma van Eisen. De eerder onder regie van saMBO-ICT uitgevoerde scoop afbakening en marktconsultatie vormen het fundament onder deze vervolgstap. Eén van de eerste zaken die daarin opgepakt moet worden is het verwerken van de inzichten die de marktconsultatie heeft opgeleverd door de inmiddels gevormde stuurgroep. Ongetwijfeld zal hierover in komende nieuwsbrieven nog het nodige te lezen zijn.

Vroegtijdige aanmelding

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs die zich willen aanmelden bij een mbo instelling moeten dat voor 1 april gaan doen. Het is de bedoeling dat leerlingen daarbij goed begeleid worden en dat scholen en gemeenten de status van aanmeldingen en inschrijvingen krijgen. Om dit te regelen voor de sector mbo, wordt een knooppunt ingericht waar instellingen geautomatiseerd deze statussen kunnen aanleveren. Berenschot heeft de opdracht gekregen om een programma van eisen op te stellen voor het mbo-deel. Samen met vier instellingen wordt gewerkt aan de beschrijving van use cases en het definiëren van de gegevensstroom met het voortgezet onderwijs en de gemeenten. In oktober zal dat programma van eisen opgeleverd en gepubliceerd worden. 

Lerarenregister

De implementatie van het Lerarenregister is na een lange aanloop in volle gang en daarmee is de betrokkenheid vanuit saMBO-ICT wat meer op afstand komen te staan.
Inmiddels heeft het Lerarenregister ook een eigen site en biedt DUO een informatieportaal.

Bruggen Bouwen



Het mbo-veld wil aantrekkelijk en uitdagend onderwijs voor elke student bieden. Daarom werken instellingen aan mogelijkheden voor maatwerk en gepersonaliseerd leren. ICT kan daar een belangrijk hulpmiddel bij zijn. Uit onderzoek blijkt dat, hoewel er succesverhalen zijn, men in de breedte van de mbo-instellingen nog regelmatig een afstand ervaart tussen onderwijs enerzijds en (de mogelijkheden van) ICT anderzijds.
Kennisnet en saMBO-ICT willen dit schooljaar met instellingen aan de slag om die kloof tussen onderwijs en ICT te overbruggen om zo ICT voor het onderwijs beter te laten renderen. Daarbij sluiten we aan bij reeds lopende initiatieven op een aantal mbo-instellingen. Er wordt gekozen voor een aanpak in drie stappen die elkaar deels overlappen en versterken:
  1. Kloof dichten bij een aantal bestaande projecten (= pilots),
  2. Verspreiding en gebruik van leerervaringen uit pilots naar het brede mbo-veld,
  3. Banden tussen onderwijs en de ICT-functie breed versterken middels gerichte acties vanuit leerervaringen die in de pilots zijn opgedaan. 
Natuurlijk doen we dit niet alleen, maar betrekken zeker ook de netwerken van informatiemanagers en ambassadeurs bij de voorbereiding en uitvoering van dit plan. Op de komende saMBO-ICT conferentie wordt een en ander verder toegelicht.

Nieuws vanuit SURF

Aanbesteden in de zomer.
Ook bij SURF vieren we wel vakantie maar niet iedereen tegelijk. Want ook het aanbesteden namens de leden moet doorgaan. Zo zijn er in de afgelopen 2 maanden enkele nieuwsberichten rondgestuurd over nog op te starten of al opgestarte aanbestedingen. Heb je in de zomer met je hoofd ergens anders gezeten (ik hoop van wel) dan kun je nu snel even bijlezen. Zo is de aanbesteding over mobiele spraak en data gestart waaraan onder andere 15 mbo-instellingen deelnemen. Verder wordt er gepeild of er behoefte is aan een aanbesteding van virtualisatiesoftware en webhostingdiensten. Zie voor de meest recente nieuwsberichten hierover de SURF-website.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen! Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclamemedium. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1200 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 13 oktober 2017.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennis-deling en gezamenlijke projecten.