Nieuwsbrief 2,  14 mei 2024

VerBeTer - Nieuwsbrief 2

 

Beste lezer, 

 

Eind 2023 startte de gemeente Terneuzen het traject Verduurzamen Bedrijventerreinen Terneuzen (VerBeTer). Het doel van VerBeTer is het industriegebied langs de linkerzijde van het Kanaal Gent-Terneuzen van Sluiskil tot Sas van Gent duurzamer te maken. Het traject is een samenwerking met de provincie Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland. In deze tweede nieuwsbrief leest u meer over de ontwikkelingen en de tweede bijeenkomst. De eerste nieuwsbrief leest u hier terug.

------

 

Inspiratiebijeenkomst 11 april 

Op donderdag 11 april hadden we een Inspiratiebijeenkomst Verduurzaming bedrijventerreinen, bij H4A. Bekijk hier een korte impressie. De belangrijkste uitkomsten van deze bijeenkomst zijn:

  • We gaan op korte termijn aan de slag met een energiescan. Deze biedt inzicht voor individuele bedrijven en maakt zichtbaar welke samenwerking nodig is en loont.
  • We werken op een hanteerbare manier aan de andere actielijnen – waarbij we bestaande initiatieven in het industriegebied concretiseren.  
  • Bedrijven, gemeente, North Sea Port en andere overheden zetten het traject VerBeTer in voor duurzame samenwerking volgens het Rijnlandse model: gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een goede woon,- werk,- en leefomgeving. 

Het Rijnlandse model: het heft in eigen handen nemen

 

Igno Pröpper (VNO-NCW Co-Creatie) ging tijdens de bijeenkomst op 11 april in gesprek met Frank Ongenae van OQ Value over het Rijnlandse Model: wat is het en hoe kan het van toepassing zijn in onze regio? Ofwel: Samen het heft in eigen handen nemen: hoe doen we dat? Bekijk hier het hele gesprek.

“Het Angelsaksische model loopt tegen de grenzen aan, met mensen, milieu en emissies. We zitten op een kantelpunt.”

Bedrijfscontactfunctionaris Han de Groot: “Dit project kan een vliegwiel zijn voor de regio”

 

Han de Groot is sinds 2017 een van de vier bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeente Terneuzen en aanspreekpunt voor ondernemers op bedrijven- en industrieterreinen. “Ondernemers komen bij mij op de lijn als ze vragen of problemen hebben. Ik ken niet iedereen en niet iedereen kent mij.” Hoe meer bekendheid, hoe kleiner die stap. Mede daarom sluit Han aan bij de bijeenkomsten van het VerBeTer-project. 

 

Energievraagstuk

Han vertegenwoordigt de bedrijfscontactfunctionarissen van de dertien Zeeuwse gemeenten in de Taskforce Netwerkoplossingen. Dit is een overleg met de provincie Zeeland, de regionale ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland, netbeheerders TenneT en Stedin en Smart Delta Resources, een internationaal samenwerkingsverband van energie- en grondstofintensieve bedrijven in de Schelde-Deltaregio. 

De Taskforce zoekt (langetermijn)oplossingen voor de distributie van energie, om Zeeuwse energievraagstukken zoals netcongestie het hoofd te bieden. Han: “De vraag naar (duurzame) energie groeit; welke oplossingen bieden we om aanbod en gebruik optimaal te benutten?” Deze vraag en mogelijke oplossingen kwamen in het VerBeTer-overleg uitgebreid aan bod. Han zal linking pin zijn tussen de Taskforce en de actielijn ‘Samen energie opwekken en delen’.

 

Toenadering

“Het belang van het VerBeTer-traject is meervoudig. Het is goed om samen uitdagingen te onderkennen en gezamenlijke oplossingen te zoeken. Een probleem bij de een kan een oplossing zijn voor een ander. Denk hierbij aan de zonneparken, of de vraag naar zoetwater of restwarmte. Bovenal is het belangrijk dat bedrijven elkaar leren kennen. De ene sector of bedrijfstak kan oplossingen bieden voor de andere. Bedrijven kunnen elkaar versterken. Sommige investeringen zijn voor een enkel bedrijf onbetaalbaar, maar gezamenlijk wel op te brengen. Ik heb het idee dat bedrijven binnen dit traject nu al toenadering tot elkaar zoeken, en zoeken naar gezamenlijke oplossingen. De eerste zaadjes zijn geplant.”

Organisatiegraad

“In het project VerBeTer hebben we het over bedrijven in het gebied langs de linkerzijde van het Kanaal Gent-Terneuzen van Sluiskil tot Sas van Gent. Hier bevinden zich heel verschillende bedrijven met uiteenlopende belangen. Op bestaande bedrijventerreinen ligt het meer voor de hand dat bedrijven de handen ineen slaan voor een gezamenlijke oplossing. Maar ook in dit gebied zijn raakvlakken. Energie is daarvan een voor de hand liggend voorbeeld, maar de andere actielijnen zijn net zo belangrijk. Deelmobiliteit bijvoorbeeld lijkt, door de uitgestrektheid van het gebied, een lastig verhaal. De oplossingen hiervoor hoeven niet centraal te liggen. Ik denk bijvoorbeeld aan één of meerdere mobiliteitshub(s) aan deze kant van het kanaal (bijvoorbeeld de Mercuriusstraat). Hier kunnen gezamenlijke routes van Sluiskil en Sas van Gent richting Dow of Zelzate gaan en omgekeerd. Al dan niet in combinatie met de gevestigde arbeidsmigranten.”

 

Kleine stapjes, ver gaan

“Om dit traject tot een succes te maken, is het belangrijk het concreet te houden en met stapjes te beginnen. Zo kunnen we een afstand overbruggen. Ik hoop dat dit project de start is van een bredere samenwerking over een breder terrein: de hele gemeente en misschien uiteindelijk Zeeuws-Vlaanderen. Waarbij voordelen worden geboden aan bedrijven doordat ze samen problemen oppakken. Maar ook voor het geheel, de regio. Ik zie het als een cirkel waarin alle aspecten voorbijkomen: op het moment dat je goed samenwerkt, ga je elkaar vinden en versterken, dat zorgt voor een beter werkklimaat, betere scholing voor personeel en personeel wat hier graag wil werken en wonen. Dat stelt eisen aan betere opleidingen, en meer inwoners zorgen weer voor betere voorzieningen. Zo kan dit project een vliegwiel zijn voor deze regio.”

 

Contact opnemen

Wilt u contact opnemen met de bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeente? Kijk dan hier.

 

Acht actielijnen

Bedrijven, overheden en inwoners gaan aan de slag met vijf inhoudelijke actielijnen (blauw). Voor elke actielijn zijn concrete oplossingen en inspirerende voorbeelden in beeld. Tegelijkertijd organiseren we samenwerking en voorwaarden (rood) die nodig zijn om gezamenlijke resultaten te boeken. Elke actielijn draagt bij aan meerdere doelen voor het realiseren van een duurzame economie voor bedrijventerreinen en de samenleving. 

“Als bedrijven onvoldoende werknemers kunnen krijgen, hebben we geen energie meer nodig.” 

 

Chris Thomas, Rosier

Actielijn: Samen energie opwekken en delen

 

Een van de actielijnen waarmee we binnen VerBeTer aan de slag gaan is Samen energie opwekken en delen. De ondernemers delen de zorgen over de netcongestie. Igno Pröpper ging in gesprek met Enzo Diependaal van Rethink Zero over “Energiehubs: een praktijkervaring”. Kijk hier het gesprek terug. Hierin geeft Enzo ook antwoord op praktische vragen als hoe zit het met kleine huishoudens, vastrecht of transportkosten?

“Alles achter een netcongestiepunt is voor mij een energiegemeenschap.”

Enzo Diependaal

De Groene Golf:  

initiatieven versnellen

 

Een van de actielijnen is de Groene Golf. Dit wil zeggen dat we als gemeente actief willen meeformeren en -denken in de vergunningverlening voor opgaven, zodat we in een vroege fase initiatieven ondersteunen. Hierbij willen we ook de omgevingsdienst actief betrekken. We starten met concrete initiatieven van individuele bedrijven. 

 

Heb je een concreet initiatief, in de beginfase, of in de fase van vergunningverlening? Dan willen we dit graag oppakken binnen het project VerBeTer. Meld je initiatief bij Pieter Hamelink, contactgegevens staan onderaan de nieuwsbrief.

Hoe nu verder?

De verkennings- of inventarisatiefase van het project VerBeTer is bijna afgerond. Er ligt een eerste uitvoeringsplan met actielijnen dat we met alle partners samen willen uitvoeren. Igno benadert de komende tijd alle bedrijven met de vraag aan welke actielijn ze willen bijdragen. De eerste actie is het uitvoeren van een energiescan. Daar starten we in mei mee. 

 

Ben je nog niet aangesloten bij het project VerBeTer, maar wil je als bedrijf meedoen, of meer informatie? Je bent van harte welkom. Neem dan contact op met Pieter Hamelink (contactgegevens onderaan de nieuwsbrief).

VerBeTer in de media

 

Op zaterdag 30 maart waren de wethouders Jurgen Vervaet en Laszlo van de Voorde en Igno Pröpper (VNO-NCW Co-creatie) te gast bij Omroep Zeeuws-Vlaanderen (voorheen Go-RTV). Live vanuit de bibliotheek van Terneuzen gaven zij toelichting op het project VerBeTer. Waarom en hoe verduurzaam je een bedrijventerrein? Luister hier de uitzending terug: VerBeTer: bedrijven Kanaalzone nemen samen stappen in duurzaamheid.

 

Burgemeester Van Merrienboer sprak zijn ambitie uit bij Omroep Zeeland: Gezocht: 20.000 liefhebbers om in Zeeuws-Vlaanderen te gaan wonen. Ook deed hij een beroep op samenwerking volgens het Rijnlandse model om samen het heft in handen te nemen: “Niet afwachten, maar investeren; dan komen er vanzelf nieuwe inwoners naar Zeeuws-Vlaanderen”. De extra inwoners zijn nodig om de voorzieningen in de regio overeind te houden en voor de industrie. "We hebben veel vacatures die we moeten vullen, willen we de industrie kunnen vergroenen, wat ook onze opdracht is", aldus Van Merrienboer.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het traject VerBeTer op de website van VNO-NCW Co-Creatie.

Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via deze link. Heeft u vragen, wilt u reageren, of bent u enthousiast om als bedrijf onderdeel te zijn van één van de te formeren teams op een specifieke actielijn? Neem dan contact op met Pieter Hamelink, beleidsadviseur economie. Dit kan via e-mail p.hamelink@terneuzen.nl, of tel. 14 0115. 

 

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen en VNO NCW Co-creatie. U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u betrokken was bij de individuele gesprekken met VNO-NCW Co-creatie, of omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven over het vervolg van het traject VerBeTer.