Nieuwsbrief nummer 63, januari 2018
|
|
|
|
Bijeenkomsten
- mbo ambassadeursdag
18 januari in Apeldoorn - Gebruikersgroep ECK
24 januari in Woerden - saMBO-ICT gebruikersdag
29 januari in Ede - Netwerk onderwijslogistiek
8 februari in Utrecht - 37ste saMBO-ICT conferentie
8 + 9 februari in Rotterdam - ECK Kickstarter college
13 februari in Woerden - Gebruikersgroep TOPdesk
14 februari in Woerden - Netwerk informatiemanagement
15 februari in Utrecht
Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen.
Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via sambo-ict.nl/nieuwsbrieven.
|
|
Inleiding
Allereerst de beste wensen voor 2018! Gezien alle activiteiten en dynamiek in het mbo wordt het geen rustig voortkabbelend jaar. Dus: aan de slag! Begin februari komt de ICT Monitor uit. Tijdens de saMBO-ICT conferentie worden alle resultaten met de instellingen gedeeld. De nieuwe monitor bestaat uit vier onderdelen, de vragen van de monitor zelf, de benchmark rondom informatiebeveiliging en privacy, de financiële gegevens en de monitor van vier-in-balans. De combinatie geeft een mooie kijk op de situatie van de digitalisering in het mbo. Er wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de publicatie, maar ik wil toch wel een paar voorlopige conclusies melden. Zo zien we een stabilisering van de kosten van ict binnen de instellingen. Ook is een vooruitgang te zien op het gebied van informatiebeveiliging, maar verdient vooral de bewustwording extra aandacht. Ten slotte kan geconstateerd worden dat docenten met een groot didactisch repertoire meer ict inzetten dan hun collega’s. Het is informatie die goed gebruikt kan worden bij het opstellen van een strategische agenda digitalisering. Deze wordt samen met de instellingen en met Kennisnet en SURF de komende maanden opgesteld. In toekomstige versies van de ICT Monitor zullen de resultaten dan zichtbaar moeten worden. Jan Bartling
|
|
Zadkine Airlines is boarding now...
De 37e saMBO-ICT conferentie vindt deze keer plaats bij Zadkine in Rotterdam. We zijn daar te gast bij het recent volledig gerenoveerde -uit 1970 stammende- Technikon-complex aan het Benthem-plein in hartje Rotterdam. Een indrukwekkend gebouw met een rijke historie waarin het bruist van modern en uitdagend mbo onderwijs. Het thema van de conferentie 'Samen veilig delen' loopt daarbij als een rode draad door de twee dagen. We starten donderdag eerder dan gewoonlijk met een vooral ontspannend programma. In dit programma kies jij één van de aangeboden bestemmingen en nemen studenten je mee op reis met Zadkine Airlines. Mis dat niet. We vervolgen het programma met het diner, de conferentie en het onderwijs gaan daarbij naadloos in elkaar op. ’s-Avonds ontmoeten we Carrie, een echte Rotterdamse. Carrie schrijft regelmatig columns voor het AD en heeft geen idee wat wij allemaal doen…. Het vrijdag programma bestaat als vanouds uit een tweetal keynotes. We ontmoeten een internationale hacker en worden ondergedompeld in de spannende wereld van Blockchain. Maar liefst 24 workshops verdeeld over vier rondes maken het weer mogelijk om over tal van onderwerpen bijgepraat te worden. De uitnodiging is 9 januari verstuurd naar onze contactpersonen. Het volledige programma staat op de website.
|
|
Gebruikersdag 29 januari 2018
Op maandag 29 januari vindt de eerste gebruikersdag van 2018 plaats. Aan het programma wordt nog volop gewerkt. In ieder geval komen de volgende onderwerpen aan de orde: Centraal Aanmelden, BPV Dashboard, White Label stagemarkt plannen 2018 en Doorontwikkelen BRON vavo. Uiteraard ook het laatste nieuws van saMBO-ICT en een update van de actualiteiten van DUO. Alle informatie over deze en de voorgaande gebruikersdagen bekijken? Kijk dan op onze site onder Gebruikersdagen.
|
|
Ambassadeursnetwerk mbo
De volgende mbo ambassadeursbijeenkomst wordt gehouden op donderdag 18 januari 2018 bij Aventus in Apeldoorn. Natuurlijk krijgen we weer een kijkje in de keuken, want ook Aventus heeft veel om te laten zien! De middag staat in het teken van "Ruimte maken voor innovatie" waarin we zoeken naar vormen van tijd- en plaatsonafhankelijk leren zoals weblectures en games, om tijd te realiseren voor challenges en levende opdrachten.
|
|
Kennisdelingsbijeenkomst Office 365
Op 1 december troffen zo'n 100 deelnemers elkaar bij het Summa College in Eindhoven onder het motto: Samenwerken en delen binnen Office 365. Er kon veel gehaald worden, want er werd ontzettend veel aangedragen door de belangeloze inzet van maar liefst 14 presentatoren uit de instellingen, een mooie formule waar we als sector trots op mogen zijn! Verslag en presentaties zijn hier te vinden. We zijn vanuit het HO benaderd met de vraag of zij zich mogen aansluiten en meedraaien in deze succesformule. Natuurlijk staan we daar voor open want schaalgrootte en uitdagingen zijn in beide sectoren vergelijkbaar. De volgende kennisdelingsbijeenkomst Office 365 zal dan ook plaatsvinden op vrijdag 13 april bij Hogeschool InHolland in Haarlem. Noteer deze datum dus alvast in de agenda!
|
|
Netwerk informatiemanagement
Het netwerk informatiemanagement heeft zich eind vorig jaar gebogen over de problematiek rond examinering. Vanuit diverse perspectieven is naar het onderwerp gekeken. Enkele experts leverden een bijdrage in de vorm van een presentatie, waaronder Jan Bartling (architectuur), Rien Bakker (leveranciers), Rianne Sloetjes (procesmanagement) en Michiel van Geloven (veilig toetsen). In de werkgroepen werd ingegaan op de uitdagingen en knelpunten waar we als informatiemanagers mee te maken hebben en op welke wijze we die in samenwerking wellicht kunnen aanpakken. Belangrijk is dat er in de keten afspraken gemaakt gaan worden en er ook meer duidelijkheid komt over mogelijk gemeenschappelijke inzet van benodigde functionaliteit. saMBO-ICT zal hierin het voortouw nemen. De volgende bijeenkomst van het netwerk is op 15 februari 2018.
|
|
Netwerkbijeenkomst IBP in het mbo
In de druk bezochte bijeenkomst van het netwerk op 14 december jongstleden stonden maar liefst drie onderwerpen centraal. - De IBP Benchmark 2017 werd gelanceerd. 45 instellingen deden mee aan de benchmark, die gebaseerd is op het mbo toetsingskader ibp. De Benchmark gaf dit jaar naast het beeld over de informatiebeveiliging in het mbo-veld ook inzicht in de vorderingen die instellingen maken met betrekking tot de noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de privacy. Conclusies van de Benchmark zijn dat er duidelijk stappen gemaakt worden door de sector, maar ook dat er op het vlak van de privacy in 2018 nog wel heel veel werk verzet moet worden. Meer info over de benchmark vindt u binnenkort op de saMBO-ICT site. - Digitaal examineren, er moet meer aandacht besteed gaan worden aan de beveiliging rond examinering. het toetsingskader dat daarvoor is ontwikkeld wordt nog maar marginaal gebruikt. in de bijeenkomst is besproken of het komend jaar de benchmark ibp wellicht kan worden uitgebreid met het toetsingskader examinering. Ook is aan de orde geweest op welke wijze hiervoor scholing kan worden opgezet. Er komt in 2018 in ieder geval een masterclass ibp en examinering. - De uitreiking van de Awareness Campagne Award 2017, deze award is uitgereikt aan de mbo-instelling met de meest aansprekende awareness-campagne op het gebied van ibp. Diverse aspecten werden daarbij bekeken: originaliteit, inhoudelijkheid, draagvlak, effect en evaluatie, materialen en ingezette tijd en middelen. Er waren 5 mooie inzendingen met veel goede ideeën, grote inzet en fraaie materialen. Het goede nieuws is ook dat deze materialen en ideeën allemaal gedeeld worden op het platform van het ibp netwerk. De uiteindelijke winnaar was ROC Zadkine, die afgelopen jaar wel een hele mooi campagne heeft uitgevoerd. Meer info is te vinden op onze website.
|
|
NIEUW: Gebruikersgroep ECK!
Als vervolg op de perikelen rond digitale leermiddelen van afgelopen najaar, zijn we vanuit saMBO-ICT bezig een aantal acties in gang te zetten, zodat we komend schooljaar niet dezelfde problemen hebben als dit jaar. Eén van de belangrijkste acties is de vorming van de gebruikersgroep ECK. Deze gebruikersgroep komt 2 keer per jaar bij elkaar (in mei en november). Omdat we nu al wat verder in het jaar zitten, maar toch snel willen starten, is de eerste bijeenkomst gepland op: woensdagmiddag 24 januari vanaf 13.00 uur in het gebouw van de MBO Raad te Woerden. Doel van de gebruikersgroep is dat we in gesprek zijn met elkaar en met uitgevers en distributeurs over de implementatie van ECK, de (voorgenomen) wijzigingen, de toekomst van ECK en rol van instellingen daarbij, enzovoort. Naast saMBO-ICT is ook Kennisnet betrokken. Alle ECK-scholen zijn van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten! U kunt zich via dit formulier aanmelden voor de gebruikersgroep en de bijeenkomst later deze maand.
|
|
ECK Kickstarter college
In 1 dag helemaal (bij-)geschoold!In het mbo wordt distributie van- en toegang tot digitaal leermateriaal geregeld via de ECK standaard Distributie en toegang. Of je nu komend schooljaar met je eigen instelling de overstap naar deze werkwijze maakt, of dit al eerder hebt gedaan, wellicht heb je behoefte om eens goed geschoold te worden met betrekking tot deze standaarden. Om goede uitvoering te geven aan het gebruik en de implementatie van ECK, is het belangrijk om te weten hoe de ‘ECK-keten’ werkt. Daarom organiseren we op dinsdagmiddag 13 februari het ECK Kickstarter college. In één dagdeel vertellen experts uit het veld welke schakels de keten kent, welke rol je hier als school in hebt en welke do’s en dont's in je eigen situatie belangrijk zijn. In dit college behandelen we een aantal organisatorische aspecten in relatie tot de techniek. Het is dus geen technische scholing. Aan het einde van de dag ben je bekend met: - De globale technische werking van ECK, ook buiten het directe schooldomein,
- De relatie tussen identity management en digitale leermiddelen,
- Het verschil tussen IdP-first en IdP-last,
- De rol van Entree Federatie en de ARP,
- Welke informatie beschikbaar is en waar die te vinden is,
- Het belang van communicatie naar studenten in relatie tot verschillende use cases,
- Wat saMBO-ICT en Kennisnet hierin betekenen in publiek-private overleggen.
Dit alles om ervoor te zorgen dat je als school een goede gesprekspartner vormt voor de leveranciers in jouw leermiddelenketen. Uiteraard is er voldoende ruimte om je vragen kwijt te kunnen en ervaringen uit te wisselen. Doelgroep: Projectmanagers ECK, (ICT) projectmedewerkers die met ECK aan de slag zijn of gaan en informatiemanagers. Aanmelden kan via dit formulier.
|
|
Nieuws van MBOpack
2018 wordt voor het programma MBOpack goed ingezet met stimulerende voortgang. Ook een opsteker is het nieuws dat we van het Ministerie van Onderwijs toestemming hebben de nog resterende middelen in te zetten tot eind dit jaar. Het Netwerk Leermiddelenbeleid Schoolkosten krijgt langzaam meer vorm. Het is ingebed in de saMBO-ICT netwerkstructuur, heeft inmiddels een agendacommissie, een eigen plek op de website, en bereidt een netwerkbijeenkomst voor op 28 maart aanstaande. Nadere details volgen. De Benchmark omgeving ten behoeve van het beoordelen en vergelijken van leermiddelen(lijsten) krijgt steeds meer vorm. Er zijn vijf instellingen aangehaakt en debutanten zijn in beeld. Een eerste test van de huidige omgeving heeft een flink aantal aandachtspunten opgeleverd die nog deze maand worden opgepakt. De omgeving maakt vanaf nu ook gebruik van de catalogus van het Centraal Boekhuis om de database van ongerechtigheden te zuiveren en scherper te krijgen. We hebben van het Albeda College toestemming gekregen de Lijstenmaker Leermiddelen landelijk te verspreiden. Instellingen die hiervan meer willen weten en/of van die omgeving gebruik willen maken kunnen zich bij ons melden. In onze vorige brief is de publicatie van het Juridisch Kader, de Handreiking Schoolkosten en het Onderzoek Leermiddelen aan de orde geweest. Deze en andere documenten staan nu online op de pagina van het Netwerk. Leden van het Netwerk hebben toegang tot een extra map, waar zij opmerkingen en suggesties voor aanpassing kunnen toevoegen. Meer weten? Meld je bij Joop van Schie of Maaike Stam.
|
|
Onderwijslogistiek
Onderwijslogistiek slaagt als onderwijs en ondersteunende diensten elkaar ontmoeten. Graag zien we dat beide collega’s uit de instellingen elkaar in het netwerk onderwijslogistiek vinden. Hiermee creëren we gezamenlijk draagvlak en worden er boeiende discussies gevoerd. De derde netwerkbijeenkomst onderwijslogistiek vindt plaats op 8 februari a.s. van 14.00 – 20.00 uur in het Meeting Plaza Utrecht. De bijeenkomst staat in het teken van onderwijsontwerp & logistieke opvolging. Deze middag zal onder andere prof. dr. J. (Jan) Riezebos zijn visie geven op onderwijslogistiek. Dhr. Riezebos is hoogleraar op het gebied van onderwijsinnovatie, operations management en procesoptimalisatie en heeft veel ervaring met simulatieonderzoek naar het herontwerpen van logistieke processen. Qua onderzoek vanuit de leerstoel richt hij zijn aandacht op innovatie in kernprocessen van onderwijs vanuit een logistieke invalshoek. Heel interessant, dus meld je aan! Dat kan via dit formulier. De vierde netwerk bijeenkomst vindt plaats op 26 april 2018, ‘same time same place’ met als onderwerp het ketendenken. Mocht je daar een bijdrage aan willen leveren, horen we het graag, via edith.hofstede@saMBO-ict.nl. In december jl. is een aantal bijeenkomsten georganiseerd om het referentiemodel onderwijslogistiek voor het mbo te ontwikkelen. We zijn een heel eind op weg. Het eindproduct zal in diverse presentaties tijdens de bekende conferenties worden gedeeld.
|
|
Masterclass Onderwijslogistiek
Op 25 en 26 januari organiseert saMBO-ICT in samenwerking met Tias Business School een Masterclass Onderwijslogistiek voor bestuurders en directeuren van MBO-instellingen. Bekijk voor meer informatie deze flyer. Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij! Stuur een mail naar info@sambo-ict.nl om je aan te melden.
|
|
Centraal aanmelden
Iets meer dan 40 instellingen hebben aangegeven mee te willen doen met het traject centraal aanmelden. Dat traject moet leiden tot een gezamenlijk gedragen programma van eisen en een voorstel voor governance en aanbesteding in januari 2018. Er is een bestuurlijke stuurgroep gevormd, die in deze periode enkele keren bijeen komt. In november 2017 is met een beperkte groep een concept opgesteld voor een programma van eisen. Op 16 januari wordt een middag georganiseerd waar alle deelnemende instellingen voor zijn uitgenodigd om te reageren op het voorlopige programma van eisen. Het is dusdanig opgesteld dat er voldoende ruimte is voor input van de deelnemers. Op 22 januari volgt dan een bijeenkomst voor alle geïnteresseerde systeemleveranciers. Opgeven voor deelname kan via het secretariaat. Een definitieve, gedragen versie van het programma van eisen moet eind januari worden opgeleverd. Dan zal tijdens een bestuurlijke bijeenkomst bij de MBO Raad een beslissing worden genomen over het vervolg. Het gehele traject wordt begeleid door Eric Jongepier van Hutspot, in opdracht van saMBO-ICT.
|
|
Vroegtijdige aanmelding
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten zich voor 1 april bij een mbo-instelling gaan aanmelden. Het is de bedoeling dat leerlingen daarbij goed begeleid worden en dat scholen en gemeenten de status van aanmeldingen en inschrijvingen krijgen. Om dit voor de sector mbo te regelen, wordt een knooppunt ingericht waar instellingen geautomatiseerd deze statussen kunnen aanleveren. Berenschot heeft voor het mbo-deel een programma van eisen opgesteld. Deze beschrijvingen van use cases en het definiëren van de gegevensstroom met het vo en de gemeenten, zijn besproken met een aantal instellingen en met leveranciers. Vervolgstap is het organiseren van de aanbesteding en het beantwoorden van governance-vraagstukken rondom deze voorziening. Het aanbestedingstraject wordt in januari 2018 gestart. Vanzelfsprekend is er een samenhang met centraal aanmelden. Hoewel er verschillen zijn in aansturing, financiering, opdracht en wetgeving, zijn beide trajecten sterk met elkaar verbonden. De samenhang wordt door beide stuurgroepen en door de betrokken mensen van saMBO-ICT geborgd.
|
|
Leermiddelen, onderzoek door KPMG
Veel instellingen hebben aan het begin van dit cursusjaar te maken gehad met verstoringen bij het gebruik van digitale leermiddelen. In oktober hebben we daarover een eerste inventarisatie gedaan. De resultaten van de uitvraag liet een beeld zien van een sterke toename van de problemen ten opzichte van eerdere cursusjaren. Alle partijen in de keten hebben geconstateerd dat zoiets niet meer mag gebeuren. Daarom is het van belang om na te gaan wat er fout is gegaan, maar ook wat er moet gebeuren om de volgende start van het schooljaar vlekkeloos te laten verlopen. Het platform Edu-K, waarin distributeurs, uitgevers en de onderwijssectoren samenwerken, heeft daarom opdracht gegeven tot een gedegen onderzoek naar oorzaken en mogelijke maatregelen. Dat onderzoek is uitgevoerd door KPMG. Het rapport wordt eind januari of begin februari beschikbaar gesteld. In aanloop naar de aanbevelingen die het rapport ongetwijfeld zal bevatten, wordt er gestart met een gebruikersgroep ECK. Ook hebben de nonECK scholen een brief ontvangen met het aanbod voor een analyse van hun situatie en worden zij door de projectleider ECK bezocht. Een van de doelen is om de keten te vereenvoudigen door het aantal varianten te verkleinen. Maar ook om de scholen sterker te betrekken bij de keten.
|
|
Strategisch traject
Vanuit verschillende bestuurlijke gremia is aangegeven dat behoefte is aan een strategische digitaliseringsagenda. Die agenda moet richting geven aan de digitalisering van het mbo, zowel op inhoud als ondersteuning. Het moet de basis gaan vormen voor de meerjarenplannen van de MBO Raad, saMBO-ICT, Kennisnet en SURF. Voor het opstellen van deze agenda werken deze partijen dan ook samen. In het begin van 2018 wordt een serie interviews gehouden met toonaangevende bestuurders in het mbo. Ook wordt met andere deskundigen uit het veld gesproken. Parallel hieraan wordt een inventarisatie gedaan van al het onderzoek dat op het gebied van mbo en/of digitalisering is gedaan. Vooral de laatste tijd is er veel gepubliceerd op het gebied van arbeidsmarkt, technologische ontwikkelingen en de inzet van ict in het onderwijs. Deze inventarisatie beoogt een compleet beeld op te leveren van wat al bekend is.
Tijdens een werkconferentie in maart worden de ervaringen van de interviews en de inventarisatie benut om de richting te bepalen met betrekking tot digitalisering. Doel is om voor de zomer een gedragen agenda te kunnen publiceren, maar ook om een actieplan klaar te hebben voor de komende jaren.
|
|
Delen van e-mailadressen
Vanuit saMBO-ICT organiseren we verschillende bijeenkomsten, groot en klein. De omvang varieert van een kleine gebruikersgroep met enkele leden tot de conferentie of de gebruikersdag in Ede met (veel) meer dan honderd aanwezigen. Vanuit de kleinere gebruikersgroepen komt vaak de vraag om e-mailadressen met elkaar te delen. Dat is logisch omdat je graag kennis wilt delen en elkaar dus ook via e-mail vragen wilt kunnen stellen. Omdat ook wij ons aan wet- en regelgeving rond beveiliging en privacy moeten en willen houden, hanteren we hiervoor het volgende beleid: Voor de grotere bijeenkomsten sturen we uitnodigingen en mededelingen via de mail op een manier dat de e-mailadressen niet voor anderen zichtbaar zijn. We wijken daar alleen van af indien een groep unaniem de wens kenbaar maakt om e-mailadressen met elkaar te delen. Als iemand bezwaar heeft, zijn we genoodzaakt het op ‘anonieme’ verzending te houden.
|
|
Vacature beleidsadviseur
Met ingang van 1 april 2018 zoekt saMBO-ICT een ervaren en communicatieve beleidsadviseur die zich gaat bezighouden met digitalisering van administratieve processen en met ict in het onderwijs. Zie voor de volledige tekst de vacature op onze website.
|
|
Nieuws vanuit SURF
SURF-bijeenkomst over de AVGOp vrijdag 26 januari organiseert SURF een inhoudelijke sessie ter voorbereiding op de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De Autoriteit Persoonsgegevens is uitgenodigd om een presentatie te geven onder meer over de wijze waarop zij de toezichthoudende taak zullen gaan invullen. De AP is op deze uitnodiging ingegaan. Ook willen we tijdens deze bijeenkomst aandacht besteden aan de verwerkersovereenkomst. Wanneer is een dergelijke overeenkomst nodig en wanneer niet. De bijeenkomst vindt plaats bij SURF in Utrecht en start om 9 uur met ontvangst en koffie. Om half 10 start de inhoudelijke sessie. Rond 12 uur sluiten we af met een lunch. Inschrijven is mogelijk via dit formulier. Grip op eWaste – handvatten voor duurzame afvoer van ICTAfvoer van ICT-hardware: hoe kom je ‘in control’? Hoe voorkom je dat e-waste op een afvalberg in Afrika belandt? Hoe draagt jouw instelling bij aan een meer circulaire ICT? Welke stappen kan jij hierin zetten? Tijdens het seminar zullen usecases van enkele instellingen worden gepresenteerd en geven marktpartijen interessante pitches over een duurzame en meer circulaire afvoer van ICT-hardware. De bijeenkomst is bedoeld voor ICT-beleidsmakers, inkopers, facilitair medewerkers en duurzaamheidscoördinatoren van onderwijs- en onderzoeks-instellingen. Deze SURFacademy is gratis voor leden van SURF en vindt plaats op donderdag 8 februari 2018 van 13.30- 16.30 uur bij SURF in Utrecht. Inschrijven is mogelijk via dit formulier. Zie ook het rapport Grip op e-waste. Save the date 20 maart: What’s Next @ SURFconextOp woensdag 20 maart word je weer bijgepraat over alle ontwikkelingen rondom SURFconext, tijdens What's next @ SURFconext. Ook is er genoeg ruimte om het SURFconext-team op te zoeken en samen een blik op de toekomst te werpen. Aan het programma wordt op dit moment gesleuteld. Wanneer er meer bekend is, communiceren we dit via de verschillende kanalen, waaronder deze nieuwsbrief. Heb je onderwerpen die je graag aan de orde wilt laten komen, laat dit dan weten via info@surfconext.nl. Community voor de IBP awareness-campagne Cybersave YourselfCybersave Yourself (CSY) is de security- en privacy-awarenesscampagne voor op SURFnet aangesloten instellingen. Met de dienst CSY kunnen instellingen zelf een eigen bewustzijnscampagne opzetten. Om de instellingen verder te helpen is de Cybersave Yourself Community opgericht. Hierin kunnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen ervaringen uitwisselen over hun campagnes, elkaar inspireren en delen wat wel en niet werkt. Om dit verder te stimuleren en ondersteunen, kunnen leden van de doelgroep vanaf nu lid worden van de Cybersave Yourself Community. Je wordt dan lid van een mailinglijst en uitgenodigd voor bijeenkomsten op het gebied van security awareness. Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan via info@cybersaveyourself.nl.
|
|
Vragen van en aan collega's
De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen! Naar de Vraagbaak. Laatst gestelde vragen:Discussies op LinkedInBehalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden. Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
|
|
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1200 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina. De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 22 februari 2018.
|
|
Over saMBO-ICT
saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling en gezamenlijke projecten.
|
|
|
|