i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 137

AGENDA
Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar secretaris@ieni.org.

9-24 okt 2021
nov 2021
CODEWEEK
 
i&i
 
informatie
 
online
 
13 oktober Inspiratiedag
Digitale geletterdheid en informatica
Instruct
 
informatie
 
Inn Style in
Maarssen
14 oktober Mini-symposium:
laat je inspireren door de coderclass
Bètapartners
 
informatie
 
Amsterdam
 
31 oktober Youth Hacking 4 Freedom aanmelden yh4f informatie online
1 november Skills Talents, uiterste aanmelding Skills Talents aanmelden online
11 nov 2021 i&i conferentie i&i inschrijven Utrecht
25 jan 2022 Docentennetwerk informatica 2 U-Talent informatie 16.00-19.30 u

31 jan 2022

 

Planet Robot (laatste dag aanmelding)

 

div organisaties

informatie

 

hele dag

 

2-3 febr 2022 IPON IPON informatie 10.00-17.00 u
30 mrt 2022 Planet Robot (finale dag) div org informatie finale dag
30 mrt 2022 Skills Talents, (finaledag) Skills Talents informatie Utrecht
31 mrt 2022 Docentennetwerk informatica 2 U-Talent informatie 16.00-19.30 u
juni 2022 Informatica Olympiade girls only EGOI2022 informatie  

NIEUWE WEBSITE

afbeelding i&i

 

Deze maand hebben wij een nieuwe website gelanceerd.
Veel van het nieuws in de Nieuwsbrief kunt u hier ook vinden, maar vaak uitgebreider.

Naast vakinhoudelijke informatie plaatsen wij hier ook evenementen en ontwikkelingen voor ons vak.

Voor suggesties houden wij ons altijd aanbevolen.

WEBSITE i&i

Het programma voor de komende conferentie is bijna rond.
Zoals te doen gebruikelijk zijn er nog wel de nodige laatste afspraken die we moeten maken. Middels de nieuwsbrief informeren we de komende tijd over wat er in ieder geval komen gaat.
Dat het een mooie conferentie gaat worden daar twijfelen we inmiddels niet aan, kijk maar eens naar de drie hieronder staande activiteiten. 

 

Coderen in de klas: Good Practices

Ben jij benieuwd hoe docenten op de middelbare school lesgeven in coderen? Welke methoden gebruiken zij? Welke programmeertalen zijn populair? En niet geheel onbelangrijk: wat vinden leerlingen ervan? Deze workshop staat in het teken van ervaringen van onze docenten en leerlingen. Docenten van twee verschillende scholen vertellen over het vak coderen en leerlingen vertellen wat zij het leukste vinden aan de codeerles. Kortom: een informatieve en interactieve workshop met afsluitend een activiteit georganiseerd door leerlingen.

 

Python voor Physical Computing
De huidige generatie microcontrollers, zoals je deze bijvoorbeeld vindt op de microbit (V2), zijn krachtig genoeg om met Python te gebruiken. Daarmee wordt het gat opgevuld tussen de MakeCode blokjestaal en Arduino C++. Bovendien past dit goed bij het gebruik van Python elders in het onderwijs.

In deze workshop gaan we aan de slag met microPython voor de microbit. We behandelen een aantal standaard-programma’s die je als bouwsteen kunt gebruiken voor meer complexe Physical Computing toepassingen.

 

Fysica van Physical Computing
Bij het keuzethema Physical Computing komen “programmeren” en “fysica” bij elkaar. Naast een programma heb je vaak een bijbehorende hardware-schakeling nodig. Voor het foutzoeken in zo’n schakeling, van jezelf of van je leerlingen, helpt een basisbegrip van elektronica. In deze “hands on” workshop leer je omgaan met begrippen als spanning, stroom en weerstand, en werk je aan basisschakelingen met LEDs, drukknoppen, potmeters, transistoren en motortjes. Daarnaast komen allerlei handige tips aan bod hoe je Physical Computing op school kunt organiseren.

Deze workshop wordt gepresenteerd door de werkgroep Physical Computing: als je enthousiast bent over dit onderwerp, doe dan ook mee!

WEBSITE en aanmelden voor de i&i conferentie

Vernieuwenderwijs is een platform van, voor en door docenten, onderwijskundigen en andere onderwijsprofessionals die interesse hebben in onderwijs(innovatie). De makers zijn docenten die materiaal delen rondom lesgeven, onderwijsontwerp en wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels heeft hun platform met meer dan 400 artikelen, video’s, downloads, boeken, andere producten en diensten. Zij zetten actief in op het verbeteren van het onderwijs. Onderwijsontwikkeling is volgens de makers leuk en dag mag gedeeld worden!
Vernieuwenderwijs wil scholen en opleidingen helpen om te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen ze door het bieden van samenhangende diensten en producten die zijn gericht op het duurzaam professionaliseren en faciliteren van docenten rondom het ontwerpen en geven van krachtig onderwijs binnen hun eigen context.

 Bijzonder is de Vernieuwenderwijs Academie. Een leergang van 1 jaar, waardoor je van lesgever verandert in onderwijsontwerper. Om hier invulling aan te geven gaan deelnemers aan de slag met vier thema’s: leerdoelen, betekenisvolle toetsing en formatief handelen en leeractiviteiten. Dit samen met collega’s van andere scholen onder begeleiding van Vernieuwenderwijs.

 Aan het einde van de leergang heb je expertise in het ontwikkelen van een krachtig curriculum op basis van wetenschappelijke inzichten en eigen ervaring. De expertise kan ingezet worden om je eigen onderwijs te ontwerpen én collega’s te ondersteunen.
Doelgroep: VO, MBO, HBO en WO
Startdatum: 1 oktober 2021 (er kan nog worden ingeschreven)

naar website

Om de jongeren te inspireren tot softwarevrijheid houdt de Free Software
Foundation Europe een codeerwedstrijd ‘Youth Hacking 4 Freedom’ (YH4F).
Jongeren uit heel Europa krijgen de kans om mee te doen.
Winnaars ontvangen een geldprijs en een reis naar Brussel samen met andere jonge hackers.

Deelnemers moeten 14-18 jaar oud zijn en kunnen zich tot 31 oktober 2021 aanmelden op yh4f.org.
Op maandag 1 november 2021 gaat de coderingsfase, die vijf maanden duurt van start.
Tot maart 2022 richten de deelnemers zich op coderen van hun idee.
Deelnemers mogen al hun verbeelding gebruiken en ze mogen elk type gewenst type software programmeren zolang het maar Vrije Software is
Nadat deelnemers hun programma’s hebben ingestuurd is er een jury van Vrije Software-experts.
De winnaars worden vervolgens uitgenodigd om hun prijs in Brussel in ontvangst te nemen.
De 2-daagse reis omvat naast de prijsuitreiking ook een aantal gezamenlijke activiteiten waar netwerken tussen de winnaars centraal staat.

 

Ga naar de website yh4f.org om alle informatie te vinden, zoals de procedures en criteria.

YH4F

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor het vmbo.
Binnen tien verschillende wedstrijden kunnen vmbo-leerlingen laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Talents bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale.
Deze vindt plaats tijdens Skills The Finals, het unieke beroepenevenement dat dit schooljaar plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht.
Waarom meedoen? 
De wedstrijdopdrachten van Skills Talents zijn gebaseerd op de profielen van het vmbo en zijn in te zetten als training of als voorbereiding op het examen. Andere redenen om mee te doen: Vakwedstrijden zorgen voor uitdaging en motivatie Leerlingen leren waar hun kracht ligt, waar zij écht goed in zijn De wedstrijden passen in het PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting) Leerlingen werken aan 21-eeuwse vaardigheden Perfecte formatieve tool om leerlingen voor te bereiden op het eindexamen Een unieke ervaring die zorgt voor vaktrots!
Meld ook jouw school aan
Skills Talents is gratis en in te passen in een reguliere les, zo kost het je geen extra lesuren. Steeds meer scholen doen mee! Wij hopen ook jouw leerlingen dit jaar te mogen begroeten. Kijk voor meer informatie op skillstalents.nl of meld je direct aan.

Aanmelden Skills Talents 

Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games. 
Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. 

Welk team mag zich de eerste Planet Robot kampioen noemen?

 

De opdracht luidt als volgt: ontwerp, programmeer en bouw in teamverband één of meerdere robots en ga de strijd aan met andere scholen op Planet Robot. Op 30 maart 2022 zullen teams uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Er zijn meerdere prijzen te verdelen op Planet Robot. Niet alleen de teams met de sterkste bots worden bekroond tot Planet Robot kampioen, maar er is ook een juryprijs en een publieksprijs te winnen in meerdere categorieën.

 

Er zijn twee divisies waar teams met de zelfontworpen bots aan kunnen deelnemen;
de First Division met bots tot 13 kilogram en
de Second Division met bots tot 5 kilogram. De First Division is geschikt voor de gevorderde bouwer. 

 

Het evenement op woensdag 30 maart 2022 voegt daar een spannend competitie-element aan toe. 

Het is de eerste keer dat Planet Robot plaatsvindt, met als doel om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. 

Planet Robot

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden