Het programma voor de komende conferentie is bijna rond.
Zoals te doen gebruikelijk zijn er nog wel de nodige laatste afspraken die we moeten maken. Middels de nieuwsbrief informeren we de komende tijd over wat er in ieder geval komen gaat.
Dat het een mooie conferentie gaat worden daar twijfelen we inmiddels niet aan, kijk maar eens naar de drie hieronder staande activiteiten.
Coderen in de klas: Good Practices
Ben jij benieuwd hoe docenten op de middelbare school lesgeven in coderen? Welke methoden gebruiken zij? Welke programmeertalen zijn populair? En niet geheel onbelangrijk: wat vinden leerlingen ervan? Deze workshop staat in het teken van ervaringen van onze docenten en leerlingen. Docenten van twee verschillende scholen vertellen over het vak coderen en leerlingen vertellen wat zij het leukste vinden aan de codeerles. Kortom: een informatieve en interactieve workshop met afsluitend een activiteit georganiseerd door leerlingen.
Python voor Physical Computing
De huidige generatie microcontrollers, zoals je deze bijvoorbeeld vindt op de microbit (V2), zijn krachtig genoeg om met Python te gebruiken. Daarmee wordt het gat opgevuld tussen de MakeCode blokjestaal en Arduino C++. Bovendien past dit goed bij het gebruik van Python elders in het onderwijs.
In deze workshop gaan we aan de slag met microPython voor de microbit. We behandelen een aantal standaard-programma’s die je als bouwsteen kunt gebruiken voor meer complexe Physical Computing toepassingen.
Fysica van Physical Computing
Bij het keuzethema Physical Computing komen “programmeren” en “fysica” bij elkaar. Naast een programma heb je vaak een bijbehorende hardware-schakeling nodig. Voor het foutzoeken in zo’n schakeling, van jezelf of van je leerlingen, helpt een basisbegrip van elektronica. In deze “hands on” workshop leer je omgaan met begrippen als spanning, stroom en weerstand, en werk je aan basisschakelingen met LEDs, drukknoppen, potmeters, transistoren en motortjes. Daarnaast komen allerlei handige tips aan bod hoe je Physical Computing op school kunt organiseren.
Deze workshop wordt gepresenteerd door de werkgroep Physical Computing: als je enthousiast bent over dit onderwerp, doe dan ook mee!