Nieuwsbrief Campus Terneuzen

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkeling van Campus Terneuzen. Dit wordt een brede onderwijscampus voor het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Ook het middelbaar beroepsonderwijs en het Centrum voor Top Techniek sluiten aan. De campus biedt kansen om de ontwikkelmogelijkheden voor jongeren te verbreden. Het creëren van goede voorzieningen, zoals onderwijs, draagt bij aan de leefbaarheid en het vestigingsklimaat van de regio. De locatie Vliegende Vaart in de wijk Oude Vaart in Terneuzen is gekozen als ontwikkellocatie.

Stand van zaken Campus Terneuzen

In november 2024 ondertekenden alle betrokken partijen van Campus Terneuzen een intentieverklaring. We maakten de afspraak om samen de plannen voor de campus verder uit te werken. Deze plannen komen in een uitwerkingsplan. Hier werken we op dit moment aan.

 

De betrokken partijen voor een gezamenlijke onderwijscampus zijn de gemeente Terneuzen, Stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen, stichting Ozeo, Scalda (stichting voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) en Stichting Centrum voor Top Techniek. 

 

Uitwerkingsplan

In het uitwerkingsplan komen bijvoorbeeld de uitgangspunten en eisen voor Campus Terneuzen. De onderwijspartijen werken op dit moment aan een gezamenlijke visie op onderwijs en samenwerking. Deze visie komt ook in het uitwerkingsplan. 

 

Beeld van de campus

In het plan komen ook afspraken over hoe we willen dat de campus eruit komt te zien. Dit bespreken we ook met elkaar. Hoeveel gebouwen hebben we nodig? Welke ruimtes en voorzieningen kunnen we samen gebruiken? Wat is de beste locatie voor het parkeren van auto’s en fietsen? Hoeveel ingangen zijn nodig? We willen dat de campus een groene omgeving wordt, hoe kan dat eruit gaan zien? Met elkaar maken we zo steeds concretere afspraken.

 

Aanbesteding architect

Zodra de uitgangspunten vastgelegd zijn, kan een architect hiermee aan de slag. Die moet een ontwerp gaan maken van Campus Terneuzen. Na de zomervakantie start de aanbesteding om een architect te selecteren. Deze procedure bestaat uit twee delen. Eerst kunnen alle geïnteresseerden zich aanmelden. Daaruit kiest een beoordelingscommissie vijf architecten. In de tweede fase voeren we gesprekken. Op basis daarvan selecteren we drie architecten waarmee we verder gaan. En uiteindelijk blijft er één architect over die dan het ontwerp gaat maken.

 

Ruimtelijke procedures

Naast het ontwerp moeten we verschillende ruimtelijke procedures doorlopen. We betrekken natuurlijk de omgeving hierbij. Ook omwonenden mogen dus meepraten over wat zij belangrijk vinden bij een campus in de buurt.

Intentieverklaring Scalda

Gemeente Terneuzen en Scalda hebben verdere afspraken met elkaar voor Campus Terneuzen op papier gezet. Deze intentieverklaring is een aanvulling op de algemene intentie van november 2024. In de verklaring staat onder andere de wens van Scalda om een pand op de campus te huren van de gemeente. Dit gaan we nu verder onderzoeken.

 

Op de foto: wethouder Sonja Suij en wethouder Frank van Hulle en Kees Nieuwenhuijse, lid college van bestuur van Scalda, bij de ondertekening van de intentieverklaring. 

Sloopwerkzaamheden

De sloopwerkzaamheden van het voormalige pand van Van der Poel zijn afgerond. De planning voor het vervolg van de sloopwerken is afhankelijk van de uitkomsten van flora en faunaonderzoek. We doen onderzoek naar de flora en fauna in het projectgebied, omdat uit een eerdere scan bleek dat er vleermuizen zitten. 

 

De voormalige panden van De Ridder staan inmiddels leeg. De toegangen zijn dichtgetimmerd en er is camerabewaking om tegen te gaan dat onbevoegden de panden in gaan. Het is nog niet bekend wanneer we deze panden kunnen slopen. 

Vleermuiskasten

Van april tot en met september monitoren we de locatie van de vleermuizen. We hebben meerdere vleermuiskasten in het gebied geplaatst. Hierdoor zijn er genoeg nieuwe verblijfruimtes in de omgeving.

 

Ontheffing

Als we tijdens de monitoringsperiode vleermuizen constateren, moeten we voor het slopen een ontheffing aanvragen bij de Provincie Zeeland. Daarna kunnen we verder met de sloopwerkzaamheden.

Werkbezoeken andere campussen

In Nederland zijn er al diverse campussen waar verschillende onderwijspartijen samenwerken. Betrokkenen van de campus in Terneuzen gingen op 19, 20 en 21 mei ter inspiratie een kijkje nemen in Noord-Brabant en Groningen. Het is goed om te leren van de aanpak en het resultaat van anderen.

 

Op 19 mei gingen de projectmedewerkers en betrokken wethouders van de gemeente Terneuzen kijken bij Campus de Braak in Helmond. Op 20 en 21 mei gingen betrokkenen van de verschillende onderwijspartijen en een aantal projectmedewerkers van de gemeente naar Campus Eemsdelta in Appingedam en Eduwiek in Hoogeveen.

 

Leerpunten

Het was interessant om op locatie te zien hoe de andere campussen eruitzien. Projectmedewerkers hebben uitleg gegeven over hoe de campussen tot stand zijn gekomen. Ze hebben ook verschillende leerpunten met ons gedeeld. Die kunnen we meenemen in ons vervolgtraject om te komen tot Campus Terneuzen. Deze gaan van diverse praktische zaken tot allerlei organisatorische zaken. Het was ook een goed moment voor de betrokkenen van Campus Terneuzen om met elkaar door te praten over de wensen voor onze campus.

Campus De Braak

Op Campus De Braak komen onderwijs, sport en gezondheid samen. De middelbare school en de praktijkschool zijn op de campus, naast diverse sportaccommodaties en sportvelden. Deze sport- en beleefcampus is een toegankelijke plek waar inwoners graag naar toe komen. Er is een logische verbinding gemaakt tussen de campus en de directe omgeving. De groene parkachtige omgeving heeft wandel- en trimpaden en is zo een ontmoetings- en recreatieplek.

Campus Eemsdelta Groningen

Campus Eemsdelta Groningen biedt ruimte aan havo/vwo, (v)mbo en praktijkonderwijs. Elk schooltype heeft een eigen gebouw met een eigen ingang. Er zijn drie gemeenschappelijke gebouwen: kunst en science, de werkplaats voor technische opleidingen en het sportcomplex. 's Avonds en in het weekend kunnen ook anderen deze gebouwen gebruiken.

Eduwiek

Eduwiek is een uniek onderwijsconcept waar speciaal en regulier voortgezet onderwijs de krachten hebben gebundeld. De nieuwbouw biedt onderdak aan verschillende onderwijsvormen en leerlingen. De scholen werken volgens één onderwijsconcept: ‘samen waar het kan, apart als het moet’.

Aankoop buiten projectgebied

We voeren nog steeds gesprekken met perceeleigenaren, maar hebben op dit moment geen nieuwe aankopen binnen het projectgebied. De gemeente heeft wel besloten om garage Verlinde aan te kopen, omdat deze op een strategische locatie ligt. Het perceel grenst aan het projectgebied van de campus.

 

Deze aankoop biedt kansen om de maatregelen uit het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) voor het verbeteren van de verkeersveiligheid uit te voeren. Denk aan aanpassingen aan de naastliggende rotonde en een openbaar vervoerhub. Dit zijn ook belangrijke elementen voor de toekomstige campus.

Veilig en toegankelijk

De maatregelen uit het GVVP zorgen voor een veilige en duurzame verkeersontsluiting van de kern Terneuzen. Ook verbeteren ze de toegankelijkheid van het gebied met de omliggende functies en (bedrijven)terreinen, zoals het sportpark en het campusterrein. Verder zijn er mogelijkheden voor de aanleg van groen.

Alle informatie over Campus Terneuzen is te vinden op de pagina www.terneuzen.nl/campusterneuzen.

Met vragen kunt u contact opnemen met het projectteam door een e-mail te sturen naar campusterneuzen@terneuzen.nl of te bellen naar tel. 14 0115.

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?  Uitschrijven