Afbeelding

Vanuit Shomron nummer 397, 20 juni 2024

Shalom beste lezers, 

De 50 (+) omerdagen tussen Pesach en Shavuoth zijn dit jaar weer geteld, maar Israeliers tellen nog steeds de dagen sinds rampdag 7 oktober. Dit omdat we niet willen vergeten dat er nog zoveel families zijn die met smart wachten op de terugkomst van hun geliefden, die door hamas en andere terreurgroepen in Gaza gegijzeld worden. Velen vrezen dat de kans dat er overlevenden zijn steeds kleiner wordt, maar men blijft hopen. Vandaag, donderdag, is het al dag 258!

Gisteren zijn we met vrienden uit Katwijk naar onze familie richting de Gazastrook gereden. Uzi, onze zwager begeleidde ons daar verder en we bezochten hartverscheurende plekken, waaronder het Nova-festivalterrein, waar zoveel mensen ontvoerd, verkracht en/of vermoord zijn op 7 oktober. Het is niet te vatten hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. De plek is een soort monument aan het worden. Overal hangen foto's, liggen bloemen, komen families samen, worden Bijbelse teksten geschreven e.d.
Zestienhonderd auto's, deels al geheel verroest en doorzeefd met kogels, staan opgestapeld op een enorm veld vlakbij de legerbasis Nachal Oz, aan de grens, waar hamas ook enorm te keer is gegaan. Ook bezochten we kiboets Nachal Oz. We zagen vandaar de Gazaanse huizen en flats van zo dichtbij. Als je dan bedenkt dat even verderop zovele Israeliers o.a. onder de grond in tunnels vastzitten krijg je tranen ...
Een Hollandse familie woonde in Nachal Oz maar het gezin is uitgeweken richting Afula.
De echtgenoot die al enige jaren daar de koeien verzorgt komt een paar keer per week om de overgebleven koeien te verzorgen. Van de 700 koeien stierven er ongeveer 100 op die 7 oktober. Ben even naar de 'meisjes' toegelopen en hen wat geaaid en toegesproken... Wat een stress hebben ook deze dieren meegemaakt en nog steeds. We hoorden regelmatig inslagen. In een kiboets verderop, Alumiem, lag een hele koeienstal aan puin.

-De geschreven media, maar ook Israelische TV zenders, meldden deze week dat er een document boven water is gekomen waarin zwart op wit gesteld werd dat zeker drie weken vóór 7 oktober al gewaarschuwd werd voor een collectieve aanval van hamas. Er waren destijds berichten opgevangen door inlichtingendiensten van de IDF wat de terroristen en Gazanen van plan waren. Heel gedetailleerd stond er in die brief dat men rond de 200-250 gegijzelden moest kidnappen en ook hoe men hen moest behandelen en eventueel executeren. Daarnaast de opdracht om waar dan ook zoveel mogelijk Israeliers te vermoorden, vrouwen en meisjes te verkrachten, kinderen te doden etc. etc. Roof was uiteraard ook toegestaan. De inlichtingendienst had ook informatie gekregen hoe men een nagebouwde Israelische commandopost kon overvallen en vernietigen.
Deze informatie is vóór 7 oktober doorgegeven aan de Gaza Divisie maar er is niets mee gebeurd en naar blijkt afgedaan als 'onmogelijk,' maar sommige media opperen het vermoeden dat het document mogelijk bewust is achter gehouden voor de Netanyahu-regering en diens IDF verantwoordelijken.
In oktober was al bekend dat de soldates die op de uitkijktorens van Nachal Oz werkten meerdere malen hadden doorgegeven dat er o.a. intensieve trainingen plaatsvonden aan de Gazaanse kant en dat er iets aan het 'broeden' was aldaar. De dames werden toen door hun meerdere bestarft wanneer zij nogmaals die 'onzin' zouden melden want er zou geen gevaar zijn. De meeste van deze vrouwelijke soldaten zijn op 7 oktober of vermoord of gekidnapt.
Was het ernstige arrogantie of was er meer aan de knikker wat nog niet boven tafel is gekomen? We moeten niet vergeten dat al maanden vóór 7 oktober bijna dagelijks linkse groepen aan het demonstreren waren tegen de rechtse regering van Netanyahu. Lezers van 'Vanuit Shomron' weten dat die demonstraties ook tijdens de oorlog doorgaan, zij het op veel kleinere schaal.
Binnen het leger en verschillende divisies zitten in de top een flink aantal linkse denkers en iemand als bijvoorbeeld Ehud Barak, voormalig stafchef van de IDF en voormalig premier riep en roept nog steeds op om militaire dienst te weigeren en uiteraard dat er verkiezingen moeten komen. De linkse Barak, een rampenpremier, wilde in 2000 heel oost Jeruzalem weggeven, heeft niets op met het Bijbelse Harteland en heeft een gruwelijke hekel aan de, zoals hij dat noemt, rechtse religieuze 'messiaanse' joden. Met messianen bedoelt men in Israel doorgaans de joodse ultra-orthodoxen!
Het is zeer pijnlijk om over dit onlangs geopenbaarde document te schrijven maar op een dag zal iedereen die verantwoordelijkheden droeg 'met de billen bloot' gaan!! Links en rechts.

- Na 8.5 maand spreekt men steeds minder over een diplomatieke oplossing tussen Libanon en Israel. Iran valt via hezbollah al bijna 9 maanden het noorden van Israel aan. Niets terugdoen is geen optie, maar Israel wordt internationaal steeds teruggefloten wanneer zij spierballentaal spreekt, stellingen van hezbollah vernietigt of hun hogere pieten uitschakelt.
Het is volgens kenners niet óf er een oorlog zal uitbreken maar wanneer. Hezbollah gaf deze week een zeer gedetailleerd filmpje van 9 minuten vrij van, naar men denkt een Libanese drone (of is er een Israelische verrader in het spel)? Het laat alle kwetsbare militaire plekken zien van Haifa en omgeving. Onze zoon Sam herkende zijn gevechtsboot....
Hoe komt hezbollah aan die info en vooral: hoe heeft die drone ongestoord boven het Israelische luchtruim filmpjes kunnen maken en wat hebben ze nog meer waarvan we niet weten? Wie heeft er hier ernstige steken laten vallen? Het maakt ons - en ik vermoed vele Israeliers - niet alleen boos, maar eerlijk gezegd ook onrustig! 
We bidden voor top alertheid bij het leger, maar vooral dat Adonai ons beschermt. Als er oorlog uitbreekt kan Israel het zich niet permitteren te verliezen, want dan zijn we er niet meer. De bedoelingen van de vijanden zijn duidelijk.
Terwijl ik dit schrijf hoor ik een mannenkoor psalm 42 zingen: 'maar de Heer zal uitkomst geven'. Laten we daar op blijven vertrouwen!

-Mijn zus Tamar zei vandaag dat zij al ruimte heeft vrijgemaakt om haar dochter en drie kleinkinderen uit Kliel op te vangen. Ook al vallen er nog bijna dagelijks raketten op Israel vanuit de Gazastrook, is het bij haar op de DutchFarm relatief gezien een stuk rustiger dan ten noorden van Kliel (15 km van Libanon).
We begrepen dat ook Libanon zich strijdvaardig maakt en vanuit meerdere Arabische landen komen tienduizenden militaire vrijwilligers die maar al te graag Israel willen binnenvallen om 7 oktober te herhalen. Iran regelt dat soldaten uit o.a. Irak, Afganistan, Pakistan en Iran gekleed als burgers via Syrië de grens oversteken naar Libanon. Dat Adonai deze legers allemaal tegenhoude en verwarring zaaie onder hen zodat zij in ieder geval niet hun kwade bedoelingen kunnen uitvoeren.

-Ik kan mij persoonlijk eigenlijk geen moment herinneren dat Israel zo in het nauw gedreven lijkt. En dat terwijl ik in de jaren '80 ook in Israel woonde, o.a. tijdens de eerste Libanon oorlog en de periode dat bommen te pas en te onpas ontploften in bussen en op markten. Het is natuurlijk een zeer subjectieve mening van mij om te denken dat de situatie nu erger aanvoelt dan vroeger want onze zwager zou zeggen: ‘Yair... we leven al 76 als land in oorlog en daarvoor was het ook al 70 jaar niet rustig!’ Hij denkt dat een oorlog in het noorden niet zo snel zal plaatsvinden. Hopelijk heeft hij gelijk.

-Het plaatje bovenaan laat zien hoe Israel als blauw stipje zich bevindt tussen een rode zee van de Islam. De Islam rukt wereldwijd overal op wanneer men de demografische cijfers bekijkt en 'blauwe landen' zijn kwetsbaar. Gelukkig stelt de Bijbel dat ooit alle volkeren, dus ook de 'rode' landen, de enige Ware, de God van Israel zullen aanbidden in Jeruzalem en dan is de kleurenscheiding rood en blauw niet meer van toepassing. Dat Mashiach snel kome!

-Deze week is wederom een enorme hoeveelheid wapens en munitie onderschept die men vanuit Jordanie naar Samaria probeerde te smokkelen. De wapens komen uit Iran. Hoeveel weggetjes zijn er in totaal waarbij wapens ongezien in handen komen van terroristen die hun kans afwachten om Israel vanuit het oosten aan te vallen? Een onderzoek in de Gebieden toonde aan dat 96% van de Arabieren, die in Samaria en Judea wonen, achter hamas staan en achter de inval op 7 oktober en die bovendien niet geloven dat hamas zulke wreedheden heeft begaan rond op die fatale dag. Je moet er maar niet te vaak bij stil staan dat enkele duizenden van hen, met kwade bedoelingen, nog geen kilometer van ons verwijderd wonen. We bidden dikwijls om Gods Engelenwacht om ons heen en dat Hij onze Iron Dome is en blijft. De Bewaarder van Israel sluimert noch slaapt... Ik bedenk mij dat het niet zo handig is misschien dit te schrijven terwijl wij een gastenhuis hebben.... o o o...ach ja, gasten kwamen al niet tijdens de coronaperiode en het ziet er niet naar uit dat de oorlog snel afgelopen is. Sommige IDF leiders stellen dat het wel drie jaar kan duren.

- De Maledieven, met hun luxe vakantiestrandjes en huisjes, dachten vooruitstrevend te zijn door alle Israëliërs toegang te weigeren. Het land is zeer Islamitisch, maar een gedeelte is bestemd voor de 'niet-gelovigen' toeristen. Echter, de circa 2 miljoen Arabische Israëliërs mochten plots ook niet meer het land binnen. Nu is de regel deels teruggedraaid. Israelische Arabieren en of Christenen zijn nu wel welkom maar Joden niet.... Tja, nou, je zou er toch niet eens heen wíllen, als Christen of als Jood?

-Jom hahoeledet betekent: verjaardag. Ik mocht deze week er een jaartje bijschrijven, doorgaans is dit een fijne dag en mag men de Here dankbaar zijn het te beleven. Maar dit jaar was het toch wel anders: afgezien dat beide kids niet aanwezig konden zijn vanwege de militaire dienstplicht, moest ik echt, vanwege plots heftiger wordende kiespijn, terwijl we bij vrienden op bezoek waren, hals over de kop naar de tandarts en deze trok er 'floep' een kies uit. Gelukkig dat het allemaal zo snel kon wat betreft een afspraak maken, maar moet eerlijk zeggen dat we een vriendin hebben bij de administratie aldaar die met een Hollander getrouwd is en zij regelde het voor me. Israel is een land waar je soms 'kruiwagentjes' nodig hebt, hebben we wel eerder gemerkt.

- Ruth (onze dochter van 20) verraste ons deze week door te trots te vertellen dat zij van het ministerie van Onderwijs een certificaat heeft ontvangen waarop staat vermeld dat zij uitmuntend heeft gescoord op alle vakken. Ze had een totaal van 99,4 punten (van de 100 te behalen punten). Het zal haar helpen wanneer zij na het leger wil gaan studeren. We bidden dat Adonai haar de juiste keuze laat maken en haar ook op Zijn tijd een levenspartner toont....

Smuel's boot ligt nu op de kade en moet een flinke onderhoudsbeurt. Hij vaart de komende periode mee op andere boten, zal op zich waarschijnlijk iets minder vaak op zee te vinden zijn, is de verwachting tenzij de dreiging met de bovenburen toeneemt.

Op donderdagavond 4 juli gaat Parashat Korach niet door omdat Karen dan een kleine ingreep moet ondergaan (niets ernstigs). Inplaats daarvan neem ik u die avond graag mee op een virtuele reis naar het midden en zuiden van Israel waarbij ik ook de plaatsen bezoek waar de hamasterroristen op 7 oktober hebben 'huisgehouden.'
Wilt u meedoen: klik hier

Tot zover, ik wens u een fijne en rustvolle shabat toe,

Yair Strijker,
Natuurlijk ook de hartelijke groeten van Karen.

 

Agenda: gratis webinars:


Op donderdagavond 4 juli verzorgen wij een webinar over één van onze virtuele reizen.
parashat Korach gaat op die avond door omstandigheden niet door.
We starten het reiswebinar om half acht en behandelen ook de ellende van 7 oktober. Geef u hier op.

Op
donderdagavond 18 juli geven wij in plaats van parashat Korach een webinar over Parsahat Balak. We doen dit aan de hand van een toegankelijke PowePointpresentatie. Geef u hier op.
 

Er komen weer Alephcursussen

Benschop:
Data: dinsdagavonden 3 en 17 september; 1, 15 en 29 oktober; 12 en 16 november en als laatste 10 december
Locatie: Even Haezerschool, Oranje Nassaustraat 12, Benschop
Aanvangstijd:19:30u en de lessen duren tot 20:30u
Kosten cursus 127,50 p.p. (inclusief zaalhuur/koffie/thee) en het cursusboek Hebreeuws in Zes Dagen 29,50.
info en opgave
aenabom@kpnmail.nl of tel. 06-21634120.

en ook Zwolle staat weer op het programma:
Data: de maandagavonden 21 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december.
Tijd: 19:30-21:30
Plaats: Bethelgemeente Drachten, Bolder 75.
Kosten: 75 Euro + cursusboek, 18,50 Euro
Docent: Elske Vahl – Leusink
Opgeven kan door een mail te sturen naar alephzwolle@gmail.com.

 

Gift geven voor Israel

Christenen voor Israel rekeningnummer NL 87 ABNA 0513 852 905. (Anbi-stichting, dus belastingvrij)

Israel Relief Aid van Pillar of Fire rekeningnummer NL 51 DEUT 0265 2624 61 (Anbi)

Stichting Shoresh IBAN NL 45 INGB 00091 072 19
BIC INGBNL2A


---------------------------------------------------------------------------------

Gift geven voor ons eigen werk? Studiehuis Reshiet rekeningnummer NL03 INGB 000 8725 116. O.v.v. Gift Studiehuis. Todah/bedankt  (Op deze rekening dus niet voor de soldaten/Israel!)

Of via ANBI-Stichting Ammeech Ammi, rekeningnummer NL86 INGB 000 4358 913. O.v.v. voor het werk van Yair en Karen.

Scrol naar www.lema-ancha.com voor donaties voor deze belangrijke vrijwilligersorganisatie. Kijk op deze site als u vrijwilliger wilt worden om de Israelische boeren te helpen in Nitsana en/of om een donatie te doen. Warm aanbevolen!

 

Parasha beha‘alotekha -בהעלתך, wanneer gij opstelt

Afbeelding
We lezen Numeri 8:1-12:16. Uit de Haftara lezen we  is Zacharia 3:1-4:7 en we lezen Openbaring 11:1-19.

De Parasha begint met het aansteken van de lampen, nog voordat er iets anders gedaan wordt.
Eerst moet er licht zijn en in dat licht gaat God de Levieten aan Zichzelf toe-eigenen, in plaats van alle eerstgeborenen, zoals we in een vorige Parasha al aangekondigd zagen. Duisternis heeft geen plaats in dit heilige gebeuren. Vuil ook niet: de kleren van de Levieten worden gewassen en al het lichaamshaar wordt afgeschoren, er mag geen enkele extra reden zijn om te transpireren, sowieso al lastig in het hete klimaat.. Daarna een typisch gebeuren: de Levieten worden heen een weer bewogen voor het aangezicht van Aaron (vs. 13), dat zal toch een raar gezicht geweest zijn, al die bewegende mensen. Het is echter een heilig gebeuren, een beweegoffer voor God.

De Levieten worden aangesteld om in de plaats te komen van de kinderen Israëls om eigendom te worden van God Zelf. Dit staat in Numeri 8:17-18 en daarbij staat iets opmerkelijks want de Levieten komen inderdaad in plaats van het volk Israël, maar de eerstgeborenen van het volk Israël komen in plaats van de eerstgeborenen van Egypte, dit moeten we even op ons in laten werken. God spreekt van de dag dat dit gebeuren plaatsvond in dit vers: “Op de dag dat ik doodsloeg alle eerstgeborenen van het land Egypte, heb Ik jullie aan Mij geheiligd.” Zodra de Egyptische eerstgeborenen dood waren liet de farao eindelijk het volk los en leidde God haar uit, heiligde de eerstgeborenen van Israel door hen apart te zetten, apart van het volk Egypte. Heiligen, qadash -קדש, is apart zetten. Ze zijn van slavernij overgegaan naar het zoonschap op die dag.

God stelt de viering van het Pesachfeest in, in de maand Aviv, de eerste maand, op de veertiende dag tussen de twee avonden in. Degenen die per ongeluk met een dode in aanraking zijn geweest, mogen het Pesachfeest in de tweede maand vieren. De instelling van de Pesachviering is zowel voor de Israëlieten als voor de vreemdelingen en bijwoners (9:14). Overigens zijn de Israëlieten zelf vreemdelingen en bijwoners: gerim -גֵרִים, want God heeft dat zo gezegd in Lev. 25:23 “Gij zijt vreemdelingen en bijwoners bij Mij.” Gérim is afgeleid van het werkwoord goer, -גוּר- wonen.  

Een prachtig gegeven is dat het volk waarschijnlijk onder de wolk, anan -עָנַן- vertoeft, dus in Zijn schaduw mag zijn; niet gestoken door de felle zon in de hete woestijn (10:34). God stelt in hoe het kamp mag opbreken op het geluid van de trompetten, chatsotsroth, -חַצְוֹצְרוֹת- die alleen de priesters mogen blazen. Chatsotsrah heeft verband met het woord chatsah, -חַצָה- verdelen, halveren, delen. Dat is precies wat er op het geluid van de trompetten gebeurt: in delen wordt het kamp opgebroken, Juda eerst.

De roep om vlees is typisch, er is heel veel vee in het kamp, maar men klaagt steen en been. Moshe is boos op God en uit dat stellig. Hij is wel de meest bescheiden, -עַנַיו- anav, man van het hele kamp, maar hij is bepaald niet de meest zachtmoedige en hij moppert flink op God omdat hij het gevoel heeft dat hij dat hele klagende volk alleen moet dragen. God wordt niet boos op Hem maar onderneemt meteen actie: Moshe mag 70 oudsten verzamelen en God geeft een deel van Zijn Geest (Ruach) die Hij op Moshe had gelegd, aan deze 70 oudsten, waarop ze meteen gaan profeteren, zij zullen vanaf dan de verantwoordelijkheid meedragen. Moshe moppert nog wat door want hij is zijn boze bui nog zomaar niet kwijt: ‘Hoezo geeft u vlees voor een maand, hoe kunnen we dat vee allemaal slachten?!’ God blijft opnieuw geduldig met hem en zegt: ‘Je zult eens zien!’ God stort kwakkels een meter dik en tot een dagreis ver om het kamp heen, iedereen kan eten tot het de neus uit komt en daarna slaat Hij een deel van het volk uit woede. De plek waar dit gebeurt heet vanaf die dag Qebharot hata’ava, -קִברוֹת הַתַאָוה- de graven van de begeerte…

Mirjam en Aharon komen op tegen Moshe, onder meer om de Ethiopische vrouw die hij getrouwd heeft, waarschijnlijk al in zijn tijd bij de farao, maar dat is niet geheel duidelijk. Waar broer en zus zich schuldig aan maken is regelrechte discriminatie. Dan vinden ze dat ook God wel tegen hen kan spreken in plaats van alleen maar tegen Moshe. Zonder dat Moshe zijn God raadpleegt, komt Hij hem te hulp. Mirjam wordt geslagen met melaatsheid, Aharon niet, ook al staat hij net zo goed op tegen de bescheiden Moshe, blijkbaar is hij als priester onschendbaar, hij moet kerngezond en brandschoon zijn om zijn taak te kunnen vervullen; de klap is er echter niet minder om. Wat is het toch mooi om te zien hoe God en Moshe met elkaar omgaan, soms ruziënd, maar opkomend voor elkaar. Er is duidelijk sprake van een relatie die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, dat dit kán tussen God en mens is toch uniek te noemen!

Wie bepaald niet brandschoon is, is Jozua/Jehoshua de hogepriester, niet te verwarren met Jozua/Jehoshua, de zoon van Nun. Hij komt voor in Haggai 1:1. Hij was de eerste hogepriester van de Tweede Tempel, teruggekeerd uit Babel om zijn taak te vervullen. Het vuil van zijn kleren symboliseert zijn eigen zonde en dat van Jeruzalem. De inscripties op de Steen met zeven ogen, beeld van de Messias (Daniel 2:34), Die alles ziet, die inscripties zijn te vergelijken met de striemen die ons tot genezing zijn geworden. Daardoor kan Jozua schone kleren aandoen en de tulband opgezet krijgen; is hij weer rein en klaar om zijn taak te vervullen. Van de Steen wordt duidelijk gezegd: één enkele Steen, Ebhen Achath, -אֶבֶן אָחַת. Dit is diepzinnig want God noemt Zichzelf in Deuteronomium 6:4 ook Eén! De Telg, Tsemach, -צֶמַח- is ook de Messias (Zacharjah 6:12), Tsemach heeft woordverband met Mashiach, -משיח- Gezalfde. Opvallend dat de Messias hier in twee zinnebeeldige zaken wordt geportretteerd. Het is Zijn ingrijpen dat bepaalt of we schoon zijn, Zijn bloed wast onze kleren schoon (Openbaringen 7:14).

Zerubbabel wordt aangehaald en wie Haggai goed leest die weet dat Zerubbabel een beeld is van onze Messias, Die de eerste steen zal leggen voor de nieuwe Tempel. Deze dingen dienen goed bestudeerd te worden. De twee olijfbomen doen denken aan de olie die ze leveren om de lampen brandend te houden. ‘Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het alles geschieden,’ zegt God. Inderdaad, door het groeien van de vrucht van de olijfbomen krijgt de lamp licht uit de olie ervan. Eigenlijk heel eenvoudig.

Over de twee getuigen en de twee bomen is heel veel discussie in de christenwereld: zijn het Moshe en Elia, zijn het Jehoshua en het volk Israël en de bomen de Twee en Tien Stammen?
We zullen de getuigen herkennen wanneer we hen zien, of hebben we hen al gezien? De tijd zal uitkomst geven, zoveel van wat in de Bijbel staat hebben we al uit zien komen, dit zal ook duidelijk worden, één ding staat als een paal boven water: God overwint! Shabat shalom!

 

Kijk ook eens op onze website

 www.studiehuisreshiet.nl

Heel veel studieplezier gewenst!

 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.