Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 61, oktober 2017

Inhoud

Bijeenkomsten

  • Datasturing in het mbo
    2 november in Amersfoort
  • Start leergang onderwijslogistiek
    6 november in Utrecht
  • Bijeenkomst benchmarktool leermiddelenlijsten
    6 november in Woerden
  • SURF Onderwijsdagen
    7 + 8 november in Rotterdam
  • Untis gebruikersoverleg
    8 november in Woerden
  • Gebruikersbijeenkomst SBB
    13 november in Zoetermeer
  • Netwerk onderwijslogistiek
    16 november in Utrecht
  • Bijeenkomst Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten
    22 november in Woerden
  • Gebruikersbijeenkomst PortalPlus
    23 november in Woerden
  • saMBO-ICT gebruikersdag
    27 november in Ede
Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen.
 

Inleiding

Aan het begin van het schooljaar zijn er problemen ontstaan rondom het gebruik van digitale leermiddelen. Studenten konden of kunnen niet bij het materiaal dat men heeft aangeschaft. In een rondvraag bij de instellingen bleek op 1 oktober bijna 90% van de scholen grotere problemen te ervaren dan het afgelopen cursusjaar. Iedereen zal het ermee eens zijn dat zoiets niet zou mogen gebeuren. Nu is het echter eerst zaak om te zorgen dat alle studenten aan de slag kunnen met hun materiaal. Afgesproken is dat er een uitgebreide en onafhankelijke evaluatie gaat plaatsvinden.

De conferentie van saMBO-ICT is voor velen een belangrijk moment om collega’s te spreken en zich te informeren over nieuwe ontwikkelingen. Het programma gaf weer voldoende ruimte voor interessante sprekers en workshops. Nieuwe ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld te zien in het traject rondom centraal aanmelden, waar 35 instellingen aan mee willen doen. Maar ook een onderwerp zoals blockchain kreeg aandacht van veel van de bezoekers.

Jan Bartling

Terugblik op de 36ste saMBO-ICT conferentie

Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief ligt de conferentie bij Rijn IJssel in Arnhem al weer een week achter ons. Zo terugblikkend valt een aantal zaken op:
  • de gastvrijheid van Rijn IJssel;
  • de persoonlijke keynote van Joseph Oubelkas;
  • de sponsortent;
  • de enorme belangstelling (220+) waardoor er al vrij snel niet meer aangemeld kon worden;
  • de grote hoeveelheid afmeldingen de laatste twee dagen voor de conferentie en de no shows (leg dat maar eens uit aan de mensen die we moesten teleurstellen);
  • maar liefst 24 gevarieerde workshops;
  • de stevige plensbuien, afgewisseld met felle zon;
  • het enthousiasme waarmee de bezoekers ook deze conferentie weer tot een feestje maakten...
De presentaties kunt u hier nog eens rustig bekijken. En voor wie het gemist heeft, staat op onze website het filmpje waarmee Zadkine de 37ste saMBO-ICT conferentie aankondigde op 8 + 9 februari in Rotterdam.

saMBO-ICT Gebruikersdagen

De gebruikersdag van 2 oktober 2017 was anders van opzet dan anders. Er was niet alleen een plenair programma, maar ook de mogelijkheid om in workshops in kleinere groepen over de onderwerpen door te praten. Alle presentaties en workshops hadden een relatie met informatie-beveiliging en privacy. De presentaties en ook de nodige achtergrondinformatie kunt u hier nalezen.

De eerstvolgende gebruikersdag vindt plaats op 27 november 2017. Het vergaderrooster voor 2018 is 29 januari, 9 april, 11 juni, 8 oktober en 3 december. Informatie over alle gehouden en geplande gebruikersdagen staat hier.

Ambassadeursnetwerk mbo

We kunnen terugkijken op een geslaagde dag bij het Koning Willem I College in den Bosch. Een vol en gevarieerd programma, compleet met bezoek (per fiets) aan de Onderwijsboulevard om te zien hoe de visie van KWIC ook daar in de praktijk gebracht wordt, best wel indrukwekkend!

De volgende bijeenkomst zal zijn in de derde week van januari 2018. Datum en plaats worden zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Kennisdelingsbijeenkomst Office 365

Thema: Samenwerken en delen binnen Office 365
Datum: 1 december 2017
Tijd: 9.30 – 16.00 uur
Locatie: Summa College, Sterrenlaan 10 Eindhoven
Het thema leent zich prima om meerdere doelgroepen te bedienen:
Docenten kunnen zich focussen op de manier waarop zij Office 365 inzetten om zo optimaal mogelijk samen te werken en te delen, bestanden en kennis.
Onderwijsontwikkelaars en beleidsmakers zullen meer kijken naar de mogelijkheden van Office 365 in relatie tot bijv. leerlingvolgsystemen, aan- en afwezigheid en elektronische leeromgevingen.
ICT beheerders zullen vooral geïnteresseerd zijn in beveiliging en privacy. Wat is er voor nodig om vanuit Office 365 samen te werken en te delen binnen en buiten de eigen organisatie?

Wij zoeken nog scholen die hun kennis op dit gebied graag willen delen! Daarvoor kan een presentatievoorstel ingediend worden. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via dit formulier.

Gebruikersbijeenkomst SBB 13 november 2017

Op systeemgebied zijn de instellingen steeds meer afhankelijk van een goede dienstverlening vanuit SBB. En SBB is afhankelijk van betrouwbare diensten die het onderwijs organiseert. Denk bijvoorbeeld aan de uitlevering van de Kwalificatiestructuur, de Whitelabel koppeling met Stagemarkt en aan de BPVO’s die de scholen aan SBB via DUO leveren. In het ochtendprogramma van de gebruikersdag in Ede wordt hier regelmatig aandacht aan besteed, maar dat blijkt niet altijd voldoende. Daarom heeft een kleine programmacommissie met vertegenwoordiging van instellingen, SBB en saMBO-ICT het idee uitgewerkt om enkele keren per jaar bij elkaar te komen in een Gebruikersoverleg SBB. Op 29 mei is de Gebruikersbijeenkomst SBB voor het eerst bijeen geweest. Na afloop is er een evaluatie rondgestuurd en de programmacommissie is met het resultaat aan de slag gegaan.

Op 13 november van 13.00 – 16.00 uur wordt de tweede gebruikersbijeenkomst georganiseerd. Ditmaal bij SBB, Louis Braillelaan 24 in Zoetermeer. Aanmelden is alvast mogelijk.

Werkconferentie Datasturing in het mbo

“Van inspiratie naar doen”
Op 2 november vindt de werkconferentie datasturing in het mbo plaats. Het doel van de werkconferentie is met en van elkaar leren over datasturing in het mbo. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van voorspellende stuurinformatie voor de intake, het uitvoeren van kwantitatief onderzoek voor onderwijsverbetering en het opzetten van innovatieve experimenten rond learning analytics. Deze werkconferentie is voor medewerkers van mbo-instellingen die actief zijn met datasturing. Bijvoorbeeld projectleiders onderwijs en kwaliteit, informatiemanagers, proceseigenaren, adviseurs onderwijsvernieuwing etc. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. In deze werkconferentie wordt er actief gewerkt: experts geven input, vervolgens wordt je uitgenodigd deze input te relateren aan je eigen situatie. In de middag gaan we aan de slag met het combineren van onze gezamenlijke inhoudelijke kennis aan de hand van cases.
Meer informatie over programma en aanmelding vind je hier.

Netwerk informatiemanagement in het mbo

De eerste bijeenkomst van het netwerk informatiemanagement in het mbo is alweer geweest. Op 21 september waren we bijeen in de Jaarbeurs. Daar hebben we het uitgebreid gehad over wat nu echt onze zaken zijn. En hoe, er kwam een enorme lijst van zaken uit die ons als informatiemanagers bezig houden! Opvallend was zeker de diversiteit over het geheel. Toch was het wel mogelijk om vrij snel te komen tot een aantal prioriteiten. En daarmee is onze agenda voor het komende jaar wel gezet (en ook voor de jaren erna eigenlijk). Het uitgebreide verslag van de bijeenkomst met alle sheets en de presentatie van saMBO-ICT en Kennisnet is te vinden op het platform van het netwerk informatiemanagement. Op naar de volgende bijeenkomst op 23 november. 

Aanpak ibp in het mbo

Deze week wordt eveneens in het kader van de maand van de privacy een nieuwe roadmap ibp in het mbo gepresenteerd. Deze roadmap 2 is een aanvulling op de bestaande roadmap voor met name informatiebeveiliging. De nieuwe roadmap wordt gepresenteerd in de vorm van een Wikiwijs arrangement ‘Aanpak ibp in het mbo’. Deze bevat 2 modules, een voor informatiebeveiliging en een voor privacy. Bij de privacy module worden in een tiental stappen alle belangrijke punten van de AVG doorlopen. Je kunt met dit stappenplan je instelling op een overzichtelijke wijze AVG compliant maken. En dat voor 25 mei 2018!!  De online tool is geheel gebaseerd op het Framework ibp in het mbo. Het is in die zin geen heel nieuwe aanpak op zich, maar een nieuwe manier om het framework makkelijker toegankelijk te maken. De Aanpak voor het mbo is net als die voor het PO/VO voor iedereen beschikbaar en sluit als zodanig daar ook heel goed op aan. Doe er je voordeel mee! Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij l.bakker@kennisnet.nl.

Awareness rond informatiebeveiliging en privacy

Oktober, maand van de privacy, ook in het mbo wordt daar aandacht aan besteed. Allereerst is er door de regiegroep ibp in het mbo een Awareness Campagne Award opgezet. Alle instellingen worden opgeroepen om hun Awareness Campagnes voor privacy dit najaar in te zenden. in december zullen dan de beste drie campagnes worden uitgekozen en zal er een echte Award worden uitgereikt. Aanmelden bij f.poon@aventus.nl.

Ook kan in oktober nog voor de laatste keer worden ingeschreven op de MBO Alert! game. Doe je nog niet mee, dan is dit de laatste kans om nog deel te nemen. Vanaf 1 november start er nog een laatste groep mbo scholen met de game. Doe mee!  Meld je aan bij k.debondt@kennisnet.nl.

Nieuws van MBOpack

Ontzettend fijn om tijdens de tweejaarlijkse conferentie weer even bij te praten over MBOpack. We zijn tijdens onze presentatie onder meer ingegaan op de producten die de komende periode worden opgeleverd, zoals het juridisch kader en het onderzoek leermiddelenmarkt.
Beide documenten zijn in coproductie met Kennisnet tot stand gekomen en liggen –as we speak- bij de vormgever. Naast deze documenten verschijnt ook een aantal handreikingsdocumenten waarmee scholen op het leermiddelendossier een stap verder moeten kunnen zetten! Houd onze website in de gaten voor de link of… meld je hier aan voor een versie in je mailbox!

Agenda:
  • 6 november – Bijeenkomst Benchmarktool leermiddelenlijsten.
    Tijdens deze bijeenkomst wordt de versie tot dan toe gepresenteerd en worden de volgende stappen bepaald. (Ook nog meedoen? Informeer naar de mogelijkheden bij Maaike Stam!)
  • 22 november – Bijeenkomst Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten.
    (Meer informatie bij Rudolf Barkhuysen, voorzitter van het Netwerk.)

Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO)

In september hebben de informatiebijeenkomsten over RIO plaatsgevonden. 59 van de 65 mbo-instellingen hebben een informatiebijeenkomst bijgewoond. In een vervolg hierop organiseren we in de periode november 2017 tot en met februari 2018 RIO-modelleerbijeenkomsten, waarin ongeveer 6 instellingen tegelijk hun RIO-model opstellen en invoeren in het register. Door deze opzet kunnen vragen snel beantwoord worden en kunnen er onderling tussen instellingen ervaringen uitgewisseld worden. In totaal organiseren we 9 modelleerbijeenkomsten in verschillende regio’s. Aangezien per bijeenkomst naast regionale spreiding ook rekening gehouden wordt met het type instelling en de omvang van de instelling, ontvangen de contactpersonen een uitnodiging met specifieke datum en locatie. Meer informatie over het RIO model staat op www.rio-onderwijs.nl. Informatie over de implementatie van RIO in het mbo staat op de saMBO-ICT site.

Digitaal ondertekenen

Digitaal ondertekenen is in de snel digitaliserende maatschappij en bedrijfsvoering van (onderwijs) organisaties een vanzelfsprekende ontwikkeling. saMBO-ICT wil de instellingen ondersteunen met kennis, ervaring, informatie over best practices, handige tips en de relevante ontwikkelingen in regelgeving, nieuwe technieken, producten en diensten binnen dit thema.

Daarom heeft saMBO-ICT onder andere samen met vier onderwijsinstellingen een Proof-of-Concept (PoC) uitgevoerd om voor de Onderwijsovereenkomst (OOK) en de Praktijkoverenkomst (POK) een digitale ondertekening uit te werken. De resultaten zijn vastgelegd in de brochure: “Digitaal ondertekenen OOK en POK”.

In deze brochure is o.a. het stappenplan beschreven hoe digitaal ondertekenen kan worden geïmplementeerd. Bij deze PoC zijn nadrukkelijk keuzes gemaakt aangaande de vertrouwelijkheid, juridische context, de methode, de instrumenten, de studentadministratiesystemen, de leveranciers en de contracten. Indien andere keuzes worden gemaakt kan dat impact hebben op de oplossing en implementatie. Zie voor meer informatie de themapagina Digitaal ondertekenen. Daar staat informatie over aandachtspunten of algemene hieraan gerelateerde onderwerpen.

Opleidingen Onderwijslogistiek

De leergang Onderwijslogistiek is weer goed gevuld en gaat 6 november van start. Er zijn nog een paar plaatsen over, dus aanmelden kan nog als je snel bent.
Klik hier voor meer informatie over de leergang, of klik hier om je gelijk aan te melden (vol=vol).

Naast de leergang Onderwijslogistiek organiseert saMBO-ICT in januari 2018 ook een masterclass voor bestuurders en directeuren. Meer informatie hierover is te vinden in deze flyer. Voor vragen en aanmelden, stuur een mail naar: info@sambo-ict.nl.

Centraal aanmelden

Voor de zomer zijn de bestuursvoorzitters van de instellingen aangeschreven met de vraag of de instelling wil meedoen in de ontwikkeling van een voorziening voor centraal aanmelden. Op 22 september heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met geïnteresseerde instellingen. Op die middag is alle informatie gedeeld, waaronder de draagvlakanalyse bij instellingen en een businesscase die door Kennisnet is opgesteld. Tijdens de bijeenkomst is benadrukt dat de vervolgstappen inzet vragen van instellingen. Er zal een programma van eisen moeten worden opgesteld en keuzes gemaakt moeten worden in de governance. Vervolgens zijn instellingen gevraagd om uiterlijk 4 oktober aan te geven hoe men tegenover deze ontwikkelingen staat en of men samen de aangegeven stappen wil nemen. Inmiddels hebben 35 instellingen aangegeven mee te doen. Ook hebben 5 instellingen, om verschillende redenen, gemeld dat men voor hen geen meerwaarde in een dergelijk traject ziet. Met de instellingen die positief hebben gereageerd op het initiatief zullen de vervolgstappen worden ondernomen. Hierover worden deze instellingen binnenkort rechtsreeks geïnformeerd.

Vroegtijdige aanmelding

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten zich gaan aanmelden bij een mbo instelling voor 1 april. Het is de bedoeling dat leerlingen daarbij goed begeleid worden en dat scholen en gemeenten de status van aanmeldingen en inschrijvingen krijgen. Om dit te regelen voor de sector mbo, wordt een knooppunt ingericht waar instellingen geautomatiseerd deze statussen kunnen aanleveren. Berenschot heeft een programma van eisen opgesteld voor het mbo-deel. Deze beschrijvingen van use cases en het definiëren van de gegevensstroom met het vo en de gemeenten, zijn besproken met een aantal instellingen en met leveranciers. Eind oktober zal het programma van eisen in definitieve vorm worden opgeleverd en gepubliceerd worden. Vervolgstap is het organiseren van de aanbesteding en het beantwoorden van governance-vraagstukken rondom deze voorziening.

Samenwerkingsscholen

Samenwerkingsscholen zijn samenwerkings-verbanden van twee of meer instellingen. Een dergelijke school is geen rechtspersoon, maar verzorgt onderwijs voor studenten van de twee scholen. Een voorbeeld is een techniekcollege dat is opgericht door twee instellingen. In wetgeving wordt een aantal dingen mogelijk voor een dergelijke school. In de praktijk loopt men tegen allerlei problemen aan (administratief en organisatorisch). Via een Community of Practice wordt kennis gedeeld over de samenwerkingsscholen en komen oplossingen op tafel. In de community werken overheid, sectororganisaties en de instellingen samen. Vanuit de informatiekant is ook saMBO-ICT aangesloten. De ervaringen worden vastgelegd in een document, dat nuttig kan zijn voor andere samenwerkingsverbanden van instellingen.

ICT monitor mbo 2017

Na een tussenjaar zonder monitor wordt dit jaar weer een monitor uitgezet om de organisatie rond ict in het mbo in beeld te brengen. De monitor is voor een groot deel dezelfde als in 2015 maar er zijn zeker een aantal nieuwe en actuele vragen, bijvoorbeeld rond innovaties. Nieuw is dat we dit jaar de monitor combineren met enkele andere onderzoeken om zo een veel breder beeld van het gebruik en de toepassing van ict in het mbo onderwijs te krijgen. Eerst is daar de samenwerking met de MBO Benchmark van de MBO Raad, die brengt de financiële aspecten van ict in beeld. Daarnaast wordt een analyse gemaakt vanuit de Vier in Balans monitor om het gebruik van ict in het mbo onderwijsproces zelf in kaart te brengen. En ten slotte worden de ict gerelateerde aspecten uit de benchmark ibp 2017 ook meegenomen, zodat er een zeer breed en veelzijdig beeld ontstaat van ict in het mbo onderwijs. De publicatie hiervan wordt op de volgende saMBO-ICT conferentie in februari 2018 verwacht. We hopen dat zoveel mogelijk instellingen meedoen met de monitor. De uitnodigingen voor deelname zijn de afgelopen verzonden naar de contactpersonen.

Bruggen Bouwen

Het blijkt nog steeds noodzakelijk: bruggen bouwen tussen het onderwijs en de ict in de organisatie. Onderzoek laat zien dat er nog altijd sprake is van verschil in perceptie tussen deze twee. Een mogelijke aanpak is de inzet van i-coaches (of e-coaches, blended-coaches, digidocs, …). In een nieuw programma van saMBO-ICT en Kennisnet gaan we op onderzoek naar de ervaringen van diverse instellingen in de afgelopen jaren met i-coaches. En ook naar de mogelijkheden om  het geleerde te benutten in actuele praktijk situaties. Deze lessen en ervaringen willen we gaan delen in een community rond onderwijs en ict. Daarin willen we verbindingen leggen en kijken waar mogelijkheden liggen voor het veld of een groot aantal instellingen om gezamenlijk op te trekken in het bouwen van bruggen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in deze. 

SURF Onderwijsdagen

SURF organiseert op 7 en 8 november 2017 de SURF Onderwijsdagen voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs (hbo en wo) in het World Trade Center in Rotterdam. De SURF Onderwijsdagen zijn dé inspiratiebron voor deze sectoren op het gebied van onderwijs en ICT.
Dit jaar bestaat het programma van de SURF Onderwijsdagen uit een preconferentie over het onderwerp open leermaterialen en een centraal programma waarbij de focus ligt op onderwijs in beweging. Het diner op de dinsdag staat ook in het teken van open leermaterialen. Alle programmaonderdelen zijn toegankelijk voor het mbo, hbo en wo.

In het programma is er ook zeker inbreng vanuit het mbo, zoals bijvoorbeeld in het Innovatiecafé: Blockchain toepassingen in het onderwijs, beproefde docent professionaliseringsvormen voor blended learning bij Deltion College, digitaal werken en leren bij MBO Utrecht en de manier waarop Zadkine studenten inzet bij ICT ondersteuning op dinsdag. Op woensdag Virtual Reality in het onderwijs vanuit ROC de Leijgraaf, Online en blended onderwijs in het Wellantcollege en ontwikkelingen op het gebied van Learning analytics bij Noorderpoort.

SURF Tariefbrief 2018 verschenen

Onlangs heeft SURF de jaarlijkse tariefbrief verzonden naar alle leden. Hierin staan de wijzigingen in de dienstverlening voor 2018. Voor mbo-instellingen die lid zijn van SURF (inmiddels 41 instelingen met 72% van alle mbo-studenten) zijn er enkele belangrijke wijzigingen opgenomen, zoals lancering van de nieuwe dienst eduVPN (veilig internet voor gebruikers), opname van de dienst Cybersave Yourself in het kernpakket en verlaging van de tarieven voor SURFlichtpaden en dislocaties (aanleg en onderhoud glasvezels) met gemiddeld 30%. Dat is mogelijk geworden doordat nieuwe contracten voor glasvezels en apparatuur gunstiger zijn uitgevallen. 
Verder zijn ook de tarieven voor SURFcumulus (IaaS diensten) en SURFwireless naar beneden toe aangepast na overleg met de leden in het zgn. SPA-overleg. Bijvoorbeeld de dienst SURFwireless is 18% goedkoper geworden.
Daarnaast kan een mbo-instelling vanaf 1 januari 2018 in nauw overleg met SURF de beschikking krijgen over een 1 Gbps SURFlichtpad (op basis van MSP) zonder extra kosten. Tot slot zal SURF voor de dienstverlening op het gebied van licenties (SURFmarket) voor het mbo in 2018 nog geen abonnementstarieven in rekening brengen, maar enkel een opslag van 6,5% op de licentievergoedingen. Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen  met Remco Rutten, adviseur mbo.

MBO overleg SURFmarket

Veel instellingen maken gebruik van Microsoft producten en diensten. Op 1 januari 2018 zal een nieuwe overeenkomst met Microsoft ingaan. Tijdens het MBO overleg worden de contact-personen software van uw instelling door SURFmarket geïnformeerd over de nieuwe overeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 november 2017 van 12.30 uur tot 16.00 uur bij SURFmarket in Utrecht.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen! Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclamemedium. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1200 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 24 november 2017.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennis-deling en gezamenlijke projecten.