Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 66, mei 2018

Inhoud

Bijeenkomsten

  • IBP Netwerkbijeenkomst
    17 mei in Utrecht
  • MBO Congres
    22 mei in Amersfoort 
  • Masterclass Privacy - HR 
    23 mei in Utrecht
  • Bootcamp data-analyse tooling
    24 mei in Utrecht 
  • Gebruikersbijeenkomst SBB
    28 mei in Woerden
  • MBO-CSC-Overleg
    29 mei in Utrecht
  • Gebruikersoverleg TOPdesk
    30 mei in Woerden
  • Ambassadeursnetwerk mbo
    30 mei in Leeuwarden
  • Masterclass Veilig (digitaal) examineren
    6 juni in Utrecht
  • Gebruikersbijeenkomst PortalPlus
    7 juni in Woerden
  • saMBO-ICT gebruikersdag
    11 juni in Ede
  • Masterclass Peer review
    20 juni in Utrecht
  • Gebruikersoverleg #OnderwijsOnline 
    21 juni in Leusden
  • Gezamenlijke BI-dag
    22 juni in Woerden
 

Inleiding

In april hebben we afscheid genomen van Willem Karssenberg en zijn Martijn Bijleveld en Maaike Stam begonnen bij saMBO-ICT. Maar er zijn meer wijzigingen. Op 1 juni a.s. zal Rob Smit de overstap maken naar saMBO-ICT. Rob is voor veel mensen een bekende binnen de sector en is bijvoorbeeld voorzitter van het netwerk O365. Rob zal de taken overnemen van Bert van Daalen, na 8 jaar komt een eind aan de detachering vanuit Wellantcollege. Bert is bij veel activiteiten een boegbeeld geweest voor saMBO-ICT. We gaan zijn inbreng zeker missen. 

Digitalisering is steeds meer verbonden met het onderwijs en de bedrijfsvoering binnen instellingen. Daarnaast is de onderlinge afhankelijkheid door gegevensuitwisselingen en ketenautomatisering groeiende. Daarmee komt digitalisering steeds prominenter op de bestuurstafel te liggen. Reden voor de MBO Raad om een specifieke portefeuille te realiseren voor alles wat met digitalisering en informatie te maken heeft. Ben Geerdink is als bestuurslid van de MBO Raad met deze portefeuille per 1 mei benoemd.

Samen met de MBO Raad, Kennisnet en SURF geven we inhoud aan de agenda rondom digitalisering. Daarbij gaat het om het gebruik van technologie in het onderwijs, de ontwikkelingen in veel beroepen of de bedrijfsvoeringaspecten. Deze ontwikkelingen vragen om gezamenlijke aanpak en visie. Met een strategische agenda digitalisering in het mbo, ligt er binnenkort een richtinggevend document voor de sector. Eind april heeft een groep bestuurders en specialisten een gezamenlijke agenda opgesteld en geprioriteerd.

Jan Bartling

38e saMBO-ICT conferentie 20 + 21 september

Op donderdag 20 en vrijdag 21 september vindt de 38e saMBO-ICT conferentie plaats bij ROC van Twente in Hengelo met als thema “ICT als verbinding: van technische koppelingen tot verbinding met het onderwijs”. De sponsoring voor deze conferentie is helemaal rond, maar we hebben nog wel ruimte voor een aantal workshops. Heeft u iets te delen m.b.t. AVG, ICT in het onderwijs en/of de bedrijfsvoering, dan horen wij dit graag. Uw inzending kan tot uiterlijk 15 juni verstuurd worden naar info@sambo-ict.nl onder vermelding van:
  • naam instelling;
  • naam indiener;
  • telefoonnummer contactpersoon;
  • e-mailadres contactpersoon;
  • naam presentator en indien van toepassing mede presentatoren (incl. e-mailadres);
  • titel presentatie/workshop;
  • toelichting in vijf regels.
De programmacommissie beoordeelt de ingezonden voorstellen en besluit welke presentaties/workshops zullen worden gehouden. U ontvangt hiervan tijdig bericht.

Gebruikersdag 11 juni 2018

Tijdens de gebruikersdag in april is maar weer eens bevestigd dat een goede spreker vanuit een mbo-instelling het meeste aanspreekt. Voor de programmacommissie is het echter een hele toer om die te vinden. Daarom zijn we van plan deze zomer weer een poging te wagen om onderwerpen en vragen te inventariseren die leven bij de onderwijsinstellingen. De regelmatige bezoekers van de gebruikersdag horen er binnenkort meer van. De volgende gebruikersdag staat gepland op 11 juni 2018. Dan zal in ieder geval het onderwerp Centraal aanmelden op de agenda staan. Daarnaast ook de gebruikelijke updates vanuit saMBO-ICT en DUO. Er zal nog minimaal één onderwerp aan dit programma toegevoegd worden om het compleet te maken. Heb je ideeën of wensen, mail ze gerust naar info@sambo-ict.nl.

MBO Ambassadeurs: bruggenbouwers bij uitstek

Het MBO Ambassadeursnetwerk bestaat uit sleutelpersonen op het gebied van onderwijs & ict. Dit netwerk komt 4 à 5 keer per jaar bij elkaar, waarbij één van de deelnemende instellingen als gastcollege optreedt. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 30 mei aanstaande, bij het Friesland College in Leeuwarden.

Deze bijeenkomst staat geheel in het teken van het programma Bruggen Bouwen, dat in de kern gaat over het succesvol inzetten van i-coaches in de mbo-onderwijsinstelling. Dat is een onderwerp waar de MBO Ambassadeurs per definitie veel affiniteit mee hebben en waar velen uit dit netwerk ook hun input voor hebben geleverd. Tijdens deze ambassadeursbijeenkomst wordt de nieuwe publicatie over Bruggen Bouwen gepresenteerd, worden ervaringen met betrekking tot de inzet van i-coaches gedeeld en zal worden ingegaan op de inhoud van de leergang i-coaches, die in het kader van dit project door Kennisnet en saMBO-ICT wordt ontwikkeld.

Ben je geïnteresseerd om eens een bijeenkomst van de MBO Ambassadeurs bij te wonen, neem dan contact op met de MBO Ambassadeur van jouw instelling. Er is altijd plek voor een introducee. Je kunt ook een e-mail sturen aan martijn.bijleveld@sambo-ict.nl.

Gebruikersbijeenkomst SBB 28 mei 2018

Op 28 mei 2018 van 13.00 tot 16.00 uur vindt de volgende Gebruikersbijeenkomst SBB plaats. Het programma bestaat deze keer uit enkele plenaire presentaties, waarin kort een overzicht wordt gegeven van de stand van zaken van het onderwerp en enkele workshops waarin over de aan de orde zijnde onderwerpen met elkaar doorgesproken wordt.

De plenaire presentaties gaan deze keer over:
  • Dashboard datakwaliteit BPVO;
  • Feiten en cijfers SBB;
  • Update kwalificatiestructuur.
En de workshops over: 
  • Demo BPV Dashboard;
  • Feiten en cijfers SBB;
  • Wat een school kan met de BPV Monitor.
Er hebben zich al heel wat mensen aangemeld, maar er is nog plaats voor meer deelnemers. U kunt zich hier aanmelden. Heeft u vragen over deze bijeenkomst, stel die dan per mail aan info@sambo-ict.nl.

Gezamenlijke BI-dag 22 juni 2018

Net als vorig schooljaar, organiseren de gebruikersgroepen Qlik en DPO een gezamenlijke BI-dag. Dit jaar staat de bijeenkomst gepland op 22 juni van 10.00-15.30 uur bij saMBO-ICT in Woerden. ’s Morgens is er een gezamenlijk programma en ’s middags hebben de Qlikview gebruikers en de DPO gebruikers elk hun eigen specifieke programma. Het ochtendprogramma is voor alle bij saMBO-ICT aangesloten instellingen en de middagprogramma’s voor de betreffende instellingen, die bij de gebruikersgroepen zijn aangesloten. Zodra het programma rond is, verspreiden we het, maar u kunt de dag alvast in uw agenda reserveren.

Netwerk Onderwijslogistiek

Met het netwerk onderwijslogistiek hebben we het schooljaar 17/18 afgesloten. Tijdens de vierde bijeenkomst op 26 april jl. stond het ketendenken centraal. Het was een enerverende middag met presentaties van deskundigen, vanuit het veld en het uitproberen van verschillende werkvormen. Harold Rimmelzwaan heeft in zijn expertise als ketenregisseur de ‘lessons learned’ gepresenteerd als het gaat om de Educatieve Content Keten. Mooie handvaten en ‘eye openers’, die van belang zijn om goed overzicht te houden en helpen bij het betrekken van de hele keten. Marcel van Oorschot van Zadkine leverde een bijdrage door ons mee te nemen in het organiseren van de keuzedelen. Alle aspecten van het kiezen, volgen en volledig geïntegreerd examineren zijn doorgenomen. Dit in samenhang met het studentenregistratie systeem het logistiek systeem en hoe het examenproces is georganiseerd. Henk van Geest van ROC Midden Nederland sloot de presentatiereeks af met uitleg over de procesinrichting binnen de instelling gerelateerd aan het proces Instroom. Mooie discussies over eigenaarschap, verantwoordelijkheid en transparantie binnen de keten! Met behulp van drie werkvormen; ‘design thinking’, ‘lean’, en het referentiemodel onderwijslogistiek mbo hebben we dezelfde onderwerpen in kleine groepen nog eens goed tegen het licht gehouden.

Voor het team nu even tijd om ons terug te trekken. De opbrengsten te verwerken, de leergang en masterclass onderwijslogistiek nieuw leven in te blazen en de bijeenkomsten voor het najaar voor te bereiden. Voor in de agenda: netwerk onderwijslogistiek 27 september 2018, het onderwerp is 'student centraal'. En 22 november 2018 met het onderwerp 'cultuur'. Beide bijeenkomsten worden georganiseerd in Domstad Utrecht. Heb je een casus vanuit de praktijk of weet je een goede spreker, we horen het graag: edith.hofstede@sambo-ict.nl.

Gebruikersgroep ECK

De ECK-gebruikersgroep komt voor de zomervakantie niet meer bij elkaar. De volgende bijeenkomst wordt kort na de zomervakantie ingepland.  Komend schooljaar staat namelijk een ingrijpende wijziging op de rol: de implementatie van het ECK-iD ten behoeve van privacy en informatiebeveiliging in het gebruik van digitaal lesmateriaal. Lees hier meer over het ECK-iD. Ook evalueren we dan de start van het schooljaar 2018/2019 en inventariseren we de gewenste wijzigingen voor 2019/2020.

Komend schooljaar implementeren vijf nieuwe instellingen ECK. Helaas zijn er ook instellingen die de implementatie hebben uitgesteld omdat het voor studenten lastiger is om hun digitaal materiaal bij een leverancier naar keuze te bestellen. Scholen willen graag dat het gemak van aanschaffen van en toegang tot materiaal via de ECK-route wordt gecombineerd met het bieden van keuzevrijheid aan de studenten. saMBO-ICT zal gezamenlijk met een aantal instellingen een voorstel formuleren en bij de juiste gremia inbrengen.

N.B. voor wie de Centrale Inventarisatie Digitaal materiaal nog niet heeft ingevuld: het is nog steeds van toepassing!! (Contactpersonen hebben hier een mail over ontvangen, hier zie je of jouw instelling het formulier al heeft ingevuld).

(Deelnemen aan de ECK-gebruikersgroep? Meld je via deze link aan!)

Update programma Start schooljaar

Onder de vlag ‘programma Start schooljaar’ bereiden instellingen, saMBO-ICT, Entree Federatie en leveranciers rond digitale leermiddelen dit jaar de schoolstart grondig voor, met als belangrijkste doel: vroegtijdig risico's onderkennen en wegnemen om zo in augustus een vlekkeloze schoolstart te realiseren. Er wordt gewerkt langs vier sporen:
  1. Wijzigingen & Testen
  2. Ketenafspraken
  3. Communicatie
  4. Support
Wijzigingen bij mbo-instellingen en aan leverancierszijde zijn intussen in kaart gebracht. Met instellingen die verhoogd risico lopen op inlogproblemen bij de schoolstart is contact over hoe problemen zijn te voorkomen. Leveranciers hebben hun systeemaanpassingen afgerond vóór 1 mei. Deze maand vinden ketentesten plaats om koppelingen tussen de systemen te testen. De ketenafspraken over: wie doet wat vanuit welke rol in de ketensamenwerking zijn geactualiseerd. Meer informatie over Start schooljaar en over werken volgens de ECK standaard voor Distributie en Toegang vind je op www.startschooljaarmbo.nl. In juni worden afspraken gemaakt over support aan instellingen tijdens de schoolstart. Voor eventuele verstoringen die meer dan één instelling treffen, komt er een speciale supportpagina, zodat instellingen snel zien wat er landelijk speelt.

De leermiddelenanalysetool in Mijn SURFmarket

Binnenkort wordt de Leermiddelen Analyse Tool (MBO LAT) opgenomen in Mijn SURFmarket. Vanaf dat moment kan de dienst worden afgenomen bij SURFmarket. Tot 1 januari worden kosten voor aansluiting en beheer vanuit het project gefinancierd. Vanaf 1 januari 2019 wordt de dienst betaald. De kosten zijn € 2.500,- per jaar. Voor dit bedrag krijg je toegang, support en vooral heel veel inzicht en grip op leermiddelen. Meer informatie? Neem contact op met Maaike Stam of Joop van Schie. Voor informatie over de afname van de dienst bij SURFmarket kan contact worden opgenomen met Nike Moons.

Strategische agenda

In het mbo werkt saMBO-ICT dagelijks aan de ontwikkelingen rond digitalisering in het mbo. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de MBO Raad, Kennisnet en SURF. Bij deze vier samenwerkende organisaties kwam de behoefte naar voren om een duidelijke richting en visie te ontwikkelen. Deze moet leiden tot een scherpere prioritering waar we mee bezig zijn.

Door middel van bijna 20 interviews met stakeholders en een uitgebreid bronnenonderzoek is de basis gelegd voor deze strategische agenda. Medio april heeft een flinke groep bestuurders en specialisten op basis van dat vooronderzoek de lijn uitgezet voor de toekomst. Basis is het bestuursakkoord. In de concept agenda is een lijn te zien rondom de inhoud van het onderwijs, de flexibilisering en het faciliteren van het leren. Tijdens diverse bijeenkomsten wordt aandacht geschonken aan de agenda. Uiteindelijk moet dat leiden tot een breed gedragen strategische agenda in september 2018. Deze agenda moet vervolgens een vertaling krijgen in de meerjarenplannen van de genoemde partijen.

Doorontwikkelen BRON vavo

Conform planning wordt hard verder gewerkt aan de realisatie van de software voor het doorontwikkelde BRON vavo. De komende tijd wordt in de ketentesten, die door de leveranciers en SIS-beheerders met DUO wordt uitgevoerd, getest of de software goed werkt. Na de zomervakantie is het de beurt aan de vavo-instellingen om in de Veldtest de software te testen. Meer informatie hierover wordt met de Contactpersonen Doorontwikkelen BRON vavo besproken op de Informatiebijeenkomst op 5 juni 2018. Ondertussen wordt gewerkt aan het wegwerken van de meldingen in het kader van het data-op-orde traject. Het is verheugend om te melden dat het totaal aantal meldingen al gedaald is van bijna 76.000 naar ruim 42.000 meldingen, maar iedereen die dit leest begrijpt dat er dus ook nog wat te doen is. Zie voor meer informatie over dit project: Doorontwikkelen BRON vavo

Aanbesteding voorziening vroegtijdige aanmelding

Begin mei is een partij geselecteerd om de voorziening vroegtijdige aanmelding te realiseren, zodat deze op tijd gereed is om statussen van aanmeldingen door te geven aan het voortgezet onderwijs en de gemeenten. Gezien de opzet van de ontwikkeling van dit knooppunt, zal het systeem werkend zijn in november en kunnen instellingen daar gebruik van gaan maken. Daarvoor is een (beperkte) aanpassing van de SIS-en noodzakelijk. De leveranciers zijn daarover vroegtijdig geïnformeerd en betrokken.

Ook aan de kant van het voortgezet onderwijs en de gemeenten wordt hard gewerkt om de knooppunten op tijd gereed te hebben in november 2018. Wanneer de knooppunten gereed zijn, kan ook de (wettelijke) verplichting ingaan om de statussen geautomatiseerd uit te wisselen.

BCLD?

Voor velen zal bovenstaande lettercombinatie nietszeggend zijn, een aantal zal er echter Bootable Client Lock Down in herkennen. Het gebruik van dit stukje software zorgt er voor dat de computer waarop het is geïnstalleerd alleen datgene kan en mag wat er vooraf is geprogrammeerd. Dit maakt het uitermate geschikt voor inzet ten behoeve van digitale examinering. Door de inzet van BCLD kunnen er geen uitstapjes buiten de examensoftware om gemaakt worden. Voor examenafnames via Facet is een BCLD ontwikkeld die aan de volgende eisen voldoet:
  1. Minimale beheerlast;
  2. Minimale onderhoudskosten;
  3. Opmaak en verwerking is gegarandeerd waardoor een examen er altijd hetzelfde uitziet en hetzelfde functioneert; ongeacht het gebruikte device;
  4. Beveiliging is gegarandeerd waardoor beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit van het examen zijn gegarandeerd;
  5. Examen is ook beschikbaar voor kandidaten met een beperking; alle examens zijn standaard voorzien van hulpmiddelen voor kandidaten met een visuele en/of motorische beperking.
Zadkine heeft onderzocht of het mogelijk is deze voor Facet ontwikkelde BCLD ook in te zetten voor instellingsexamens. De eerste bevindingen waren positief en smaakten naar meer… Met betrekking tot dit laatste is contact gezocht met CvTE, OCW en met saMBO-ICT. Nog voor de zomervakantie wordt een bijeenkomst met instellingen, CvTE en OCW gepland waarin we dit toekomstperspectief BCLD samen verder verkennen.

Leergang Deelnemersadministratie

Al weer enkele jaren organiseert saMBO-ICT in de herfst/winter de Leergang Deelnemersadministratie. In deze driedaagse Leergang die in kleine groepen (15 personen vanuit ongeveer 10 instellingen) plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan Wet- en regelgeving in het mbo, Privacy, BPVO, BRON, Assurance en natuurlijk aan de processen aanmelden, inschrijven en uitschrijven. Dit doen we met gastsprekers, die expert zijn op hun vakgebied en door op allerlei manieren onderling het gesprek aan te gaan, want van elkaar kan ook veel geleerd worden is inmiddels de ervaring. Als er voldoende belangstelling is, organiseren we komende herfst/winter weer zo’n leergang. Dus heb jij of een collega belangstelling, geef dat dan even door. Een kort mailtje naar info@sambo-ict.nl is voldoende.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 28 juni 2018.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling en gezamenlijke projecten.