Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 76, september 2019

Inhoud

Bijeenkomsten

12 septGebruikersbijeenkomst
PortalPlus - Woerden
16 septBijeenkomst Afhande-
len Aanmeldingen - Woerden
19 septMBO Ambassadeurs
Rotterdam
24 septTopdesk Gebruikers-
overleg - Woerden
26 septNetwerk Informatie-
managers - Schiedam
27 sept40e saMBO-ICT
conferentie - Schiedam
3 oktKick-off Benchmark IBP
Utrecht
3 oktTraining toetsingskader
Examinering - Utrecht
3 oktNetwerk FG's 
Utrecht
3 oktNetwerk IBP
Utrecht
7 oktGebruikersdag
Utrecht
10 oktNetwerk Onderwijs-
logistiek - Utrecht
10 oktGebruikersgroep ECK
Woerden, Polanerbaan
11 oktGebruikersbijeenkomst
DPO/PowerBI - Utrecht
17 oktTraining Benchmark
IBP/E - Utrecht
24 oktTraining Benchmark
IBP/E - Utrecht
31 oktNetwerk Leermiddelen-
beleid - Woerden
5 en 6 novSurf Onderwijsdagen
Den Bosch
 

Inleiding

De start van dit schooljaar is niet alleen voor veel studenten een nieuwe start maar ook voor mij persoonlijk. Afgelopen maandag 2 september ben ik begonnen bij saMBO-ICT. Het is altijd spannend om iets nieuws te beginnen maar ik heb er erg veel zin in om samen met mijn collega’s in het MBO werkveld een bijdrage te leveren aan de uitdagingen waarvoor we als sector staan.

Er ligt een mooi strategisch plan waar op dit moment hard aan gewerkt wordt om tot uitvoer te komen. Daarnaast gaan we als saMBO-ICT ook door met de andere belangrijke zaken die spelen en hebben we natuurlijk eind september weer de conferentie op de agenda staan. Het programma is veelbelovend en ik hoop dan ook dat er heel veel van jullie aanwezig zullen zijn.

Martijn Timmer

40e saMBO-ICT Conferentie

Aan het eind van deze maand is de 40e saMBO-ICT conferentie bij de Lentiz onderwijsgroep. Op donderdag 26 september is er een aangepast programma i.v.m. het afscheid van Jan Bartling. Op vrijdag 27 september is de conferentiedag zoals we gewend zijn. Het programma voor de vrijdag is inmiddels helemaal rond en staat hier. We starten om 9 uur met ICT-toepassingen op het voetbalveld. Geen paniek, dat is een keynote in een grote zaal. Jouw sportbroek mag thuisblijven. 

LIFE College is met OV of auto goed te bereiken. Parkeren is bij deze locatie op de vrijdag geen probleem.  

Let op, het aanmeldproces is anders dan we gewend zijn. Onderwijsinstellingen kunnen zich hier aanmelden, bedrijven doen dat hier. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Informatie met betrekking tot een eventuele overnachting staat op de website van saMBO-ICT.  

Gebruikersdag 7 oktober 2019

Allereerst natuurlijk even de data voor de komende gebruikersdagen op een rij, zodat iedereen die in z’n agenda kan zetten: 7 oktober, 2 december 2019, 27 januari, 6 april, 15 juni, 5 oktober en 30 november 2020. 

De eerstvolgende gebruikersdag is dus op 7 oktober aanstaande. Uiteraard zoals gebruikelijk met saMBO-ICT nieuws en DUO actualiteiten. Verder staan de onderwerpen MBO-verklaring en Praktijkverklaring op het programma. Daarnaast KiesMBO en de relatie met RIO. En ’s middags natuurlijk de gebruikersbijeenkomsten van de gebruikersgroepen Eduarte, Magister, Peoplesoft en Education Online.  Je kunt je hier aanmelden.

MBO Ambassadeurs

De volgende bijeenkomst voor de Ambassadeurs is gepland op 19 september bij het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Daar is veel te zien en te beleven, onder andere in het Maritime Skills Lab en het NauTech-lokaal met diverse simulatoren. Daarnaast zullen we uitvoerig ingaan op de bouw van het nieuwe opleidingsschip en de mogelijkheden voor de mbo’s op het gebied van publiek-private samenwerking. Interesse in deelname? Neem dan contact op met de MBO Ambassadeur van jouw instelling of stuur een e-mail naar Martijn Bijleveld.  

Kennisdeling O365 14 december

Twee keer per jaar is er een kennisdeling office 365 voor het HBO en MBO. De laatste keer is de  conferentie in Groningen georganiseerd door de Hanzehogeschool en ROC Noorderpoort. Het programma plus de presentaties kan je nog steeds terugvinden op de site van saMBO-ICT. Door een aantal studenten is er ook een leuk filmpje gemaakt, dat je hier kunt bekijken. Op 14 december staat de volgende kennisdeling gepland, bij Microsoft op Schiphol. Heb jij een leuk idee voor een presentatie of een workshop dan horen we dat graag. Hiervoor kun je contact opnemen met Rob Smit.

Netwerk IBP in het MBO

Het nieuwe schooljaar is op IBP-gebied goed begonnen. Er is groot onderhoud gepleegd aan de toetsingskaders Informatiebeveiliging, Privacy en Examinering en deze nieuwe versies zijn nu klaar voor gebruik. Dat is belangrijk, want de nieuwe Benchmark IBP/E staat weer voor de deur. Via het netwerk IBP volgt binnenkort meer informatie over de nieuwe Benchmark. Naast deze nieuwe versies van de toetsingskaders zijn nog een aantal andere documenten aan het Framework toegevoegd, waaronder een nieuw Model IBP-beleidsplan. 

Verder wordt op dit moment binnen 11 instellingen de Peer Review uitgevoerd. Daarbij worden tien, door de instelling geselecteerde normen uit de Benchmark 2018 door een collega-instelling beoordeeld.  

Op 3 oktober komt het Netwerk IBP in het mbo weer bij elkaar in Utrecht en kunnen we elkaar bijpraten over alle nieuwe ontwikkelingen. 

Er is die dag ook een gevarieerd ochtendprogramma met een bijeenkomst voor het netwerk FG’s, een instructiesessie over het toetsingskader Examinering en natuurlijk de kick-off van de Benchmark IBP 2019, vergezeld van een introductie van de nieuwe toetsingskaders. 

De uitnodiging is verstuurd aan de contactpersonen IBP en de leden van het netwerk FG’s. Meer informatie via de site van het netwerk IBP of via Martijn Bijleveld

Netwerk Informatiemanagers

Het thema van de eerstvolgende bijeenkomst, op donderdag 26 september a.s., is architectuur. Route21, de weg naar de nieuwe referentiearchitectuur, wordt tegen het licht gehouden. We gaan in de op vraag welke behoeftes er leven binnen de verschillende scholen op dit gebied en hoe de toekomstige referentiearchitectuur kan worden vormgegeven om hieraan te voldoen. Eén generieke architectuur, die kan worden gebruikt bij het opstellen van specifieke architecturen door de scholen, is van groot belang voor de goede samenwerking binnen het MBO en met leveranciers. Daarom is draagvlak binnen dit netwerk essentieel voor het slagen van Route21. Nog niet aangemeld? Klik hier.

Strategische agenda digitalisering

In de strategische agenda worden acht thema’s genoemd waarop actie ondernomen moet gaan worden. Op elk van deze thema’s hebben zich ‘bestuurlijke trekkers’ gemeld, die de komende jaren werk willen maken van het thema. Ook is bij elk thema een inhoudelijke deskundige aan de slag gegaan om een inventarisatie te maken van het onderwerp. Die inventarisatie bestaat uit een analyse van het thema, een overzicht van activiteiten op dat gebied die al in gang zijn gezet en conclusies en aanbevelingen. 

Rondom de conferentie in september zullen de bestuurlijke trekkers, op basis van deze analyses, een raamplan ontwikkelen voor de acties die nodig zijn in de komende jaren. Daarvoor hebben Kennisnet en SURF inmiddels toegezegd om daaraan een bijdrage te willen leveren. Ook wordt er samen met het hoger onderwijs bekeken op welke terreinen de versnellingsagenda in het hoger onderwijs en het mbo samenwerking aan de orde is. 

In ronde 4 van de saMBO-ICT conferentie op 27 september a.s. presenteren Martijn Timmer en Bert Beun over dit onderwerp.

VCA en VVA

Deze twee afkortingen lijken op namen van een sportvereniging, maar daar hebben ze niks mee te maken. De eerste “V” staat voor “Voorziening” en dan verder voor Centraal Aanmelden respectievelijk Vroegtijdig Aanmelden. VVA is een samenwerking tussen PO/VO, MBO en de gemeenten. Het gaat eigenlijk om een drietal koppelpunten met als doel de doorstroom vanuit het VO te kunnen monitoren. De voorziening VVA ontleent zijn grondslag aan een wet die per 1 september in zou gaan. Dat is helaas niet het geval, om die reden kan VVA nog niet volledig starten. Wel kunnen we het MBO deel (MBO koppelpunt) in de lucht brengen, om daarmee Centraal Aanmelden te voeden. Deze mogelijkheid wordt momenteel onderzocht. (zie ook het bericht op de saMBO-ICT site). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Smit.

Afhandelen Aanmelden

In het voorjaar heeft een groep instellingen gewerkt aan de voorbereidingen voor een voorziening ten behoeve van Afhandelen Aanmelden. Het gaat dan om de activiteiten die nodig zijn om de aanmelding die met Centraal Aanmelden is gedaan, verder af te wikkelen. Dat kan gaan om een contact met de student of een opdracht die de student moet maken.
Er zijn een aantal hoofdtypen genoemd. Uitgangspunt is dat een instellingen deze eventueel per opleiding zelf kan inrichten . Met de instellingen is afgesproken dat dit idee in een serie bestuurlijke gesprekken wordt besproken. Tevens wordt in die gesprekken verder gekeken naar de langere termijn: hoe ziet ons collectieve landschap eruit, met als uitgangspunt dat gegevens vooral gepositioneerd zijn bij de student. De gesprekken zijn vrijwel afgerond en de conclusies worden binnenkort getrokken. De eerste indrukken zijn dat een route op lange termijn wordt onderschreven, maar dat veel instellingen op de korte termijn (nog) andere keuzes maken. 

RIO gaat de veldtestfase in

Voor de vakantie is een vertegenwoordiging van nagenoeg alle instellingen in het mbo op één van de RIO Informatiebijeenkomsten geweest, die in samenwerking met de SIS leveranciers zijn georganiseerd. Daar is het hele vervolgtraject van testen en implementeren besproken.
Inmiddels is de Veldtest voor de eerste instellingen van start gegaan. De instellingen die Peoplesoft gebruiken zijn deze week begonnen met testen. Voor Education Online zijn deze week de voorbereidingen gedaan en daar beginnen de instellingen volgende week met het daadwerkelijk testen.
Voor Eduarte en Magister geldt dat niet alle instellingen mee kunnen doen met de Veldtest, zoals op de Informatiebijeenkomsten voor de vakantie gecommuniceerd, maar alleen de koploperscholen. Voor Magister start dat in de tweede helft van september, voor Eduarte in de eerste helft van oktober. Voor de overige instellingen die Eduarte en Magister gebruiken wordt een test/informatiebijeenkomst georganiseerd in november. Vorige week hebben de instellingen informatie ontvangen vanuit Iddink over deze gewijzigde aanpak.
DUO is klaar voor de Veldtest voor wat betreft het koppelvlak tussen de SIS-en met het RIO-register. Aan het RIO portaal wordt nog de laatste hand gelegd. Het testen daarvan kan vanaf begin oktober ook starten.  

Op de RIO pagina van de saMBO-ICT site hebben we zoveel mogelijk relevante documenten m.b.t. RIO op een rij gezet, ook zijn we daar gestart met een lijst veel gestelde vragen. 

BCLD- een generieke oplossing voor afname examens?!

De BCLD-speler die Facet gebruikt, is mogelijk een generieke oplossing voor het afnemen van examens op een afgeschermde computer. Klik hier voor meer informatie. 

In de zomermaanden heeft Citrus Andriessen de mogelijkheid ingebouwd om examens van verschillende leveranciers te selecteren en extra functionaliteit toegevoegd voor films en pop-up schermen. In september wordt getest met de drie meest gebruikte toets-systemen. Deze hebben de grootste variatie aan vraagvormen, waardoor zo veel mogelijk functionaliteit getest kan worden. 

In oktober kunnen scholen gaan testen. We zijn op zoek naar een school die een gezamenlijke test, onder begeleiding van Citrus, wil faciliteren. 

Voor vragen kun je contact opnemen met Frans van Neerbos

ICT Monitor en Enquête innovatie met ICT in het mbo-onderwijs

De ICT-monitor, de tweejaarlijkse enquête over de inzet van ict in het mbo, gaat binnenkort van start. De komende week gaat een mailing uit naar de beoogde invullers. Invullen kan dan tot eind oktober. We rekenen op een deelname van minimaal 80% van de mbo-instellingen. 

De bevindingen worden gebundeld in een integrale rapportage van het bovengenoemde vragenlijst, de Benchmark IBP, de MBO Benchmark (MBO Raad) en de recent uitgevoerde enquête Innovatie met ict (OCW). Deze publicatie wordt gepresenteerd tijdens de saMBO-ICT conferentie in januari 2020. 

Meer weten? Vraag het Rob Smit

Route 21

De vorige nieuwsbrief (link) beschreef de start van Route 21. Route 21 heeft als doel om de Triple A architectuur en de Teamplaat Onderwijs Kwaliteit samen te voegen tot een nieuwe, toekomstbestendige referentiearchitectuur die aan de behoeften van het MBO-veld voldoet. 

Op 26 september bespreken we in het Netwerk Informatie Managers welke resultaten de Informatie Managers verwachten en de vorm waarin we de architectuur vastleggen. Ook bespreken we hoe we gaan samenwerken en communiceren. 

Op de saMBO-ICT conferentie, 27 september, delen we de resultaten van dit overleg. 

Bruggen Bouwen

Het programma Bruggen Bouwen heeft een succesvol pilot-jaar achter de rug. We hebben samen met onze ‘brughoofden’ en i-coaches van de pilot-scholen flinke stappen gezet en veel geleerd vanuit de Masterclass en de Peergang.
Vooral de Peergang, in de vorm van 'flipped onderwijs' op afstand (met Adobe Connect) was een spannend traject. Na dit pilot-jaar zijn wij er klaar voor: we gaan het in 2019-2020 gewoon doen!
Dit najaar draaien we de Masterclass Bruggen Bouwen, waarbij vijf teams aan de slag gaan met het ontwikkelen van een i-coachprogramma voor hun instelling. Voor de i-coaches starten we met diverse peergang-modules: trainer/coach, veranderkunde, onderwijskunde en adviesvaardigheden, gericht op die instellingen die al een i-coach-programma hebben draaien.

Meer info over Bruggen Bouwen via www.sambo-ict.nl/bruggen-bouwen of stuur een mail naar  Leo Bakker en Martijn Bijleveld

Bijeenkomst gebruikersgroep ECK

Tijdens de volgende bijeenkomst van de ECK gebruikersgroep op 10 oktober a.s. wordt naast de evaluatie van de start van dit schooljaar, ECK-iD via SURFconext en het catalogus-koppelpunt ook ruim aandacht besteed aan de implementatie van het ECK-iD.  Zoals de voordelen die het ECK-ID oplevert (waarom willen we dit ook alweer?), en het vertalen van de keten-doelstellingen naar de interne planning en organisatie in de instellingen. Ook wordt er tijd ingeruimd voor de meer technische aspecten van deze implementatie. Hierbij zullen zowel vertegenwoordigers van Iddink (Magister en Eduarte) als de belangrijkste brokers aanwezig zijn.

Je kunt je nu al inschrijven voor deze bijeenkomst via: https://www.sambo-ict.nl/aanmelden-gebruikersgroep-ECK

Implementatie ECK-iD in instellingen van start

Het nieuwe schooljaar is nog maar net begonnen, maar de plannen om de keten te verbeteren liggen alweer klaar. De schoolstart lijkt vooralsnog succesvol, met minder incidenten en meer activaties dan vorig jaar, in dezelfde periode. Maar het is nog te vroeg om al conclusies te trekken. 

Doelstelling van deze schoolstart was, naast zo weinig mogelijk incidenten, om ook het ECK iD te implementeren op een aantal instellingen. Helaas waren de leveranciers niet ruim genoeg voor de zomervakantie klaar, waardoor er te weinig tijd over bleef om grondig te testen. Omdat een goede schoolstart een hogere prioriteit heeft dan de implementatie van het ECK iD, heeft het Programma Start Schooljaar daarom besloten de implementatie van het ECK iD over de zomer heen te tillen.  

Maar dit uitstel betekent zeker geen afstel. Inmiddels kunnen Magister en Eduarte het ECK iD ontvangen vanuit de Nummervoorziening, dus kan de volgende fase gestart worden. Hierin zijn de brokers en instellingen aan zet om het ECK-iD te implementeren in hun Active Directory, zodat deze gedeeld kan gaan worden met distributeurs en uitgevers. Doelstelling is om deze laatste stap op tijd getest te hebben voor de nieuwe februari instroom. 
Afgelopen januari hebben we al een eerste technische verdiepingssessie georganiseerd samen met een aantal brokers. Hierin werd vooral ingegaan op de verschillende scenario’s die mogelijk zijn om het ECK iD in het Active Directory te implementeren. Inmiddels zijn er een aantal partijen die hier ervaringen mee hebben opgedaan. Tijdens de komende bijeenkomst van de ECK gebruikersgroep wordt hier aandacht aan besteed. 

Ondersteuning ECK iD-attribuut in SURFconext

Het ECK iD helpt het PO, VO en mbo om gegevensuitwisseling rond digitale leermiddelen veilig te regelen. In het aankomende schooljaar starten mbo-scholen met het gebruik van dit iD, wat door de Nummervoorziening van Kennisnet wordt gegenereerd. Het ECK iD mag alleen gebruikt worden voor de toegang tot en het gebruik van digitale leermiddelen of het digitaal afnemen van toetsen en examens. Meer informatie over het ECK iD vind je op https://www.eck-id.nl/
 
Het mbo wil ook graag de mogelijkheid hebben om dit attribuut via SURFconext door te geven. Vanaf nu is dit mogelijk via het attribuut "urn:mace:surf.nl:attribute-def:eckid". De waarde van dit attribuut is het ECK iD (url). Een volledige beschrijving van het attribuut staat op de SURFconext attributenpagina. Wil je als mbo-school gebruik maken van dit attribuut? Neem contact op met het SURFconextteam via support@surfconext.nl

Oprichting Afas gebruikersgroep

Sinds kort gebruikt mboRijnland Afas-software ter ondersteuning van hun financiële en personeelsadministratie. Bij de inrichting van de processen hebben ze dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van ROC's die al eerder naar Afas zijn gemigreerd. 

Naast het continu verbeteren van de inrichting van deze processen in Afas, zoals bijvoorbeeld verdergaande digitalisering, ziet Edith Hofstede, directeur van het Shared Service Center bij mboRijnland, ook ontwikkelingen in het onderwijs die impact hebben op de afhandeling van financiën en HR. Denk aan ontwikkelingen op gebied van hybride onderwijs, contractonderwijs in het kader van leven lang ontwikkelen of aan de onderlinge verrekeningen tussen ROC's als gevolg van keuzedelen die studenten bij andere instellingen volgen. 

Edith wil onderzoeken of er behoefte is aan een Afas-gebruikersgroep om deze ontwikkelingen gezamenlijk op te pakken. We hebben 9 oktober, van 13:00 tot 16:00 bij Afas in Leusden, een bijeenkomst georganiseerd om dit te bespreken. Alle MBO instellingen die Afas gebruiken zijn hiervoor benaderd via de contactpersonen van saMBO-ICT.  

Heeft dit je niet bereikt en wil je aansluiten bij dit initiatief, neem dan contact op met Frans van Neerbos

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vraag:
Tijdens de zomervakantie zijn er geen nieuwe vragen bij gekomen.

Discussies op LinkedIn

Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 17 oktober 2019.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling en gezamenlijke projecten.