Hi Erno,

 

Wat als je als ondernemer niet gaat voor winstmaximalisatie? Wat als de positieve impact van je bedrijf groeit, en de winst gelijk blijft? Je doet het niet voor steeds meer winst. Een gek idee misschien, maar waar is altijd meer winst goed voor?

 

Wat als er bedrijven zijn die niet gaan voor de winst, maar gaan voor een gezond bedrijf én uitdagingen in de maatschappij oplossen?

 

De uitdagingen die we nu ervaren zijn groot en ingewikkeld. Er is niet één oplossing waardoor alles beter wordt. Jan Rotmans heeft het over tien transities waar we door moeten. Voor iedere transitie zijn er weer ander oplossingen. Ruimte genoeg voor ondernemers om mee aan de slag te gaan. Waar het kan en nodig is, samen met de overheid.

 

Mijn ego heeft altijd gelijk, het nieuwste boek van Roos Vonk, laat zien dat het ego in de weg zit, tijdens gesprekken over dit soort ingewikkelde uitdagingen. Ons gesprek hierover was interessant, maar Roos is niet positief over de toekomst van de mensheid.

 

David van Reybrouck sluit hier bij aan. In de lezing, De kolonisatie van de toekomst vertelt hij over de zesde massa-uitsterving waar we nu in zitten. Twee tot drie soorten sterven uit terwijl je deze e-mail leest, 55.000 soorten in een jaar. De manier waarop onze samenleving en de economie nu functioneert, en vooral in het rijke Westen, heeft hier veel invloed op.

 

Ondernemers en medewerkers willen wel werken aan verduurzaming van hun producten en de processen, maar dat blijkt lastig. Dit is waar het boek Groen & gevangen van Else Boutkan over gaat. Het verhaal sleept je mee met de uitdagingen van enkele medewerkers, de duurzaamheidsmanager en de directeur bij de Gouden Krakeling. Je herkent vast onderdelen uit het verhaal in jullie bedrijf.

 

Gelukkig zijn er alternatieven, zoals Nina de Korte en Gijsbert Koren vertellen in het boek Toekomstbedrijven. Er is ruimte voor een andere juridische structuur van een bedrijf waardoor je extractie van winst voorkomt. Patagonie is een voorbeeld waar het bedrijf eigendom van de planeet is geworden, waardoor extractie door de aandeelhouders niet meer mogelijk is.

 

Een ander alternatief is een not-for-profit bedrijf. Een bedrijf waarin het niet meer draait om zoveel mogelijk winst uit te keren aan de aandeelhouders. Jennifer Hinton vertelt hoe ze telkens weer werd geconfronteerd met spanningen tussen de omgeving en de economie. Terwijl we in de wereld al jaren kunnen zien dat geld en consumptie niet gelijk staat aan welzijn. Wat haar op het idee bracht van het not-for-profit bedrijf.

 

Luister hier naar het gesprek met Jennifer waarin ze uitlegt dat een kleinere economie beter is voor de meeste mensen. Ze vertelt je graag meer over not-for-profit bedrijven en banken.

 

Ik hoor graag wat jouw visie is op het stabiliseren van winst en een kleinere economie.

Dank je wel voor het lezen.

 

Heb je een vraag voor mij? Stel hem gerust.
Je reageert eenvoudig op deze e-mail door op beantwoorden te klikken.
 

Een fijne dag en graag tot snel,
Erno
 

PS Impactbesluiten waarmee je nieuwe medewerkers aantrekt, mijn nieuwste boek is nog beschikbaar. Voor jou hier gratis te downloaden https://decideforimpact.com/dwnld-mpctbsltn-wrm-nw-mdwrkrs-ntrkt/

https://www.linkedin.com/in/ernohannink/

De links in deze e-mail zijn geen affiliate links en er wordt niet bijgehouden op welke links je klikt.

Decide for Impact - Erno Hannink

Decide for Impact Seine 10, 7007 MR  Doetinchem

 

→  Erno is de sparring- en accountability partner voor ondernemers  ←

 

Je ontvangt deze e-mail omdat je je via ernohannink.nl / decideforimpact.com hebt opgegeven voor de nieuwsbrief Impactbesluiten. Wil je deze e-mail delen? Leuk, klik ↓

 

Afmelden | Stuur deze e-mail door naar een vriend(in)

 

Copyright © 2024 Decide for Impact   Alle rechten voorbehouden.