Nieuwsbrief nr. 10              mei 2023

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

Iets later dan gepland presenteren we hier de nieuwsbrief van de Stichting Diaconaal Centrum Tiel.

De maand april was een heel bijzondere: twee bestuursleden van het DCT ontvingen een Koninklijke Onderscheiding.

De drie secties doen uitgebreid verslag.

Het Inloophuis bruist van de activiteiten. De bezoekers hebben in een creatieve workshop een prachtig kunstwerk gemaakt.

De gezelligheid rond een maaltijd neemt een belangrijke plaats in: de paasbrunch en de wereldmaaltijden.

Een high tea georganiseerd door stagiaire Annette en een leuk uitje naar de jeu-de-boulesbaan in het verschiet.

Ook een forse bijdrage van de Van Heumen-de Sitterstichting kan niet onvermeld blijven.

 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

De Tielse Maatjes stond in het teken van de week van de psychiatrie.

En we nemen dezer dagen afscheid van Inez Koot als coördinator van de Tielse Maatjes.

Onze 'tuinmannen' Aad van Dijk en Hans Peerboom berichten over de (uitgestelde) NLdoet-dag. Ze vertellen over de activiteiten en laten dit uitgebreid zien: de tuin komt in dit voorjaar weer volledig tot bloei. Houd het in de gaten: voor u het weet zijn weer de lekkerste producten beschikbaar.

Terug naar inhoudsopgave

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 28. Uw bijdrage kunt u vóór 3 juli sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Han van Peer

Feestje

Wat een eer! Op woensdag 26 april kregen onze voorzitter Frans van Oostveen én onze (interim) penningmeester Jur van den Akker in het Inloophuis een lintje uitgereikt door burgemeester Hans Beenakker en werden zij benoemd tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau". Niet alleen vanwege hun inzet voor het Inloophuis. Voor een koninklijke onderscheiding is wel wat meer nodig en zij deden en doen nog veel meer.

Maar toch: wat mogen we trots zijn met twee van zulke kanjers in ons bestuur! 

Dat de uitreiking in het Inloophuis was, maakte het voor ons extra bijzonder. Naast de familie en bekenden waren er ook enkele gasten die, ondanks dat we ‘officieel’ gesloten waren toch langs kwamen. We hebben ze niet buiten laten staan en ze deelden vrolijk in de feestvreugde en in de heerlijke taart met een oranje bittertje!

Nog een feestje

Op tweede Paasdag hielden we weer onze traditionele Paasbrunch. Onze vrijwilligers toverden weer allerlei lekkere schotels, schalen en manden op de tafels en die waren ook nog eens prachtig gedekt en fleurig versierd met paas-bloemstukjes.

 

 

 

 

Terug naar inhoudsopgave

We hadden voor de brunch een gift gekregen waardoor we heerlijk konden uitpakken en door de gasten werd er zichtbaar heel erg van genoten. Niet alleen van het eten, maar zeker ook van de gezelligheid.

De maaltijden blijven niet alleen om het eten draaien maar het samen zijn en de ontmoeting met elkaar is zeker zo belangrijk. Daar zijn we erg blij mee want we willen geen goedkoop restaurant zijn maar een plek waar mensen gezelligheid en belangstelling voor elkaar vinden. De gewone maaltijden twee keer in de week, die trouwens helemaal niet altijd zo 'gewoon' zijn wat het menu betreft, wat dacht u van de eerste asperges vers van de Franciscushof!

Ook de bijzondere maandelijkse vrijdagavond maaltijden draaien om veel meer. Op die avonden brengt het koken van gerechten uit een andere cultuur door mensen die daar ook vandaan komen telkens weer een bijzondere sfeer mee. We hebben kennis gemaakt met de Syrische, de Soedanese en laatst met de Egyptische keuken, én met de kokers die ieder op hun eigen wijze trots zijn op wat ze ons voorschotelen.

Rawan uit Syrië

Soes uit Soedan

Samy uit Egypte

Kleurrijke vissen

Misschien weet u het nog: een tijdje geleden hebben we met onze vrijwilligers onder leiding van Jan Detrie schilderij-paneeltjes gemaakt met vogels die door hem zijn samengevoegd tot een prachtige collage van het bonte gezelschap ‘gevederde vrienden’ die ervoor zorgen dat het Inloophuis elke dag weer open kan zijn. We vonden dit zo leuk dat we hem ook gevraagd hebben om dit met onze gasten te doen. Ditmaal werden het geen bonte veren maar koos Jan voor het onderwater leven: de veelsoortige en kleurrijke vissen die in de zee, en in ons inloophuis voorkomen. 

Een vrolijke middag met weer een prachtig resultaat dat naast de vogels een ere-plaatsje krijgt in onze huiskamer.

Uitstapje

Wat we nog in het verschiet hebben is een gezamenlijk uitje met gasten en vrijwilligers. Toen we alweer een aantal jaren geleden twee keer met de Museumplusbus mee zijn geweest naar het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Brabants Museum in Den Bosch was het zo leuk om samen op stap te zijn dat we dit graag nog eens wilden doen. Eind mei gaan we samen jeu-de-boulen bij De Teerling in Tiel. Wat dichter bij huis, maar ook wat actiever. Dat wordt vast een hele leuke middag waar we allemaal naar uitkijken. 

High Tea

Een prachtige middag beleefden we ook op 29 mei. Onze stagiaire Annette organiseerde samen met een flink aantal medewerkers haar studieproject: een evenement in en rond het inloophuis voor gasten, vrijwilligers en buurtbewoners. Het werd een “Programma van 

kennismaken” met een High tea, workshops over toneelspelen, textielstickers en muziek maken, live muziek en een springkussen en stoepkrijt voor de kinderen.Het was een drukbezochte middag, ook met mensen uit de buurt. Een succesvol en vrolijk project waarvoor we Annette heel erg bedanken.

Mensen helpen om weer verder te kunnen

De Van Heumen–de Sitter Stichting heeft € 10.000 gedoneerd aan het Inloophuis Tiel. Normaal gesproken steunt de Stichting individuen. Maar omdat er in het afgelopen jaar minder individuele aanvragen zijn ontvangen, is besloten ook te doneren aan lokale hulporganisaties die dicht bij de doelgroep van de Stichting staan. Eerdere giften werden al gedaan aan de Voedselbank Rivierenland en de kleding- en speelgoedbank Klesteo.

Rainier de Sitter, voorzitter van De Van Heumen–de Sitter Stichting: “We helpen mensen die in de problemen zitten door bijvoorbeeld een langdurige ziekte of een ongeluk en wanneer er geen potje beschikbaar is vanuit de overheid. Zo heeft stichting ervoor gezorgd dat een tienermoeder een wasmachine en een koelkast kon kopen, omdat zij met haar kindje zelfstandig mocht gaan wonen. De meeste spulletjes voor in huis had ze zelf al verzameld, maar ze had geen geld voor een wasmachine en een koelkast. In een ander geval was een jongen van 10 jaar gehandicapt geraakt door een ernstig ongeluk. Wij hebben – net als enkele andere fondsen – de ouders financieel gesteund zodat zij een aangepaste bus konden kopen voor het vervoer van hun zoon.” 

 

De voorzitter hoopt dat de stichting dit jaar ook weer veel individuele aanvragen binnenkrijgt. “Er is op het gebied van financiële steun veel mogelijk buiten de standaard overheidsvoorzieningen, want er zit veel kapitaal in stichtingen als de onze.” Wel kan Rainier zich voorstellen dat men schroom kan voelen om op een instelling af te stappen omdat ze geld nodig hebben. Hij benadrukt: “Weet dat stichtingen als de onze hiervoor zijn. Er moet wel een zorgvuldige onderbouwing zijn, maar het kan echt lonen om de stap te zetten.” Omdat financiële nood niet iets is waarmee je te koop loopt, is het belangrijk om een veilige en vertrouwde omgeving te bieden aan mensen die hulp nodig hebben.

 

Het Inloophuis is dankbaar voor de financiële steun – en het vertrouwen – die ze hebben ontvangen van De Van Heumen - De Sitter Stichting. Han van Peer, coördinator van het Inloophuis: “Het motto van het Inloophuis is ‘Binnen zonder kloppen’ en in ons vaandel staan ontmoeting, gesprek en informatie hoog aangeschreven. Voor onze gasten zijn wij een vertrouwde plek waar zij niet alleen gezelligheid vinden maar ook hun verhalen over het wel en wee dat zij meemaken kunnen vertellen. Dat zijn soms schrijnende verhalen en hoewel wij zelf geen hulpverlening bieden proberen we mensen dan zo nodig wel  tips te geven waar zij eventueel terecht zouden kunnen. Met deze steun van De Van Heumen – de Sitter Stichting helpen we ook elkaar.” Het Inloophuis is als organisatie afhankelijk van fondsen en giften dus deze donatie is heel welkom om het werk voort te kunnen zetten. En het Inloophuis kan mensen die in financiële problemen zitten naar de Stichting doorverwijzen, zodat zij weer meer individuele personen kunnen helpen. (klik hier)

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

Week van de psychiatrie

            Inez Koot

Het is inmiddels anderhalve maand geleden dat we aandacht besteedden aan de week van de psychiatrie. In verschillende wijken hebben we soep uitgedeeld om met het winkelend publiek in gesprek te gaan. Een gesprek het als thema of er bij jou mentaal ook weleens iets in de soep loopt. 

Dit allemaal om het stigma wat weg te halen. Psychiatrie is niet eng.

In diezelfde week meldde zich bij de Tielse maatjes een nieuwe vrijwilligster die inmiddels succesvol gekoppeld is. En er staan 2 kennismakingsgesprekken op de rol met nieuwe aanvragers. 

Zou de week van de psychiatrie daar dan toch voor gezorgd hebben?

 

 

Terug naar inhoudsopgave

   Inez Koot vertrekt bij de Tielse Maatjes

Inez Koot, die zes jaar lang het project Tielse Maatjes heeft begeleid, gaat nu haar tijd anders besteden. Ze laat een goedlopende organisatie achter, waar het aantal aanvragers en het aantal vrijwilligers mooi in evenwicht is.

De Tielse Maatjes is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning. Die professionele ondersteuning kwam dus van Inez Koot. Door haar werk bij Mozaïek Welzijn heeft Inez een goede inbedding in de regionale zorgstructuur voor de doelgroep van het project Tielse Maatjes: mensen die te maken hebben met psychische problemen. Zij kunnen een aantal keren per maand optrekken met een vaste vrijwilliger die tijd voor hen vrijmaakt om te praten en om samen dingen te doen.

Op 30 juni is officieel haar laatste werkdag. 

De maand juni gebruikt Inez om af te ronden en over te dragen en om een tijdje op vakantie te gaan. Samen met al haar vrijwilligers en de mensen die worden begeleid, neemt ze binnenkort afscheid.

De Stichting Diaconaal Centrum Tiel verwacht op korte termijn een opvolger voor Inez te kunnen benoemen. We gaan ervan uit dat we in de volgende nieuwsbrief daar meer over kunnen vertellen met hopelijk niet alleen een fotootje van het afscheid van Inez, maar ook een introductie van haar opvolger.

Frans van Oostveen

voorzitter DCT

Dit is uw nieuwe tekstblok met eerste paragraaf.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Aad van Dijk

Uitgestelde NLdoet

Onze uitgestelde NLdoet heeft een prachtige dag opgeleverd, met ongeveer 25 personen die met veel enthousiasme gewerkt hebben in de zonnige stadsmoestuin.

 

Op de pagina van de gemeente Tiel in het streekblad “Kontakt” op 18 april 2023.

Het spandoek met vlag om de feestelijkheid op de NLDoet-dag te accentueren.

NLdoet

De uitgestelde NLDoet-dag op 22 april was een groot succes en zoals altijd voor herhaling vatbaar. Eindelijk eens mooi weer, maar helaas gooide Jur roet in het eten met zijn weerbericht. Echt een man van de cijfertjes en prompt om half twee begon de regen. Onze voorganger Aad v. D. kreeg van dit alles niks mee al was hij druk bezig. Eerst moet het licht zijner ogen in de komende tijd hersteld worden in Ziekenhuis Rivierenland. Het is dus staar, waar Aad al die tijd aan leed; niks om je voor te schamen, zeggen ze. We zullen nu geruime tijd door hem rondgecommandeerd worden, want hij mag zelf geen werkzaamheden verrichten. Ik ben benieuwd wanneer de opstand uitbreekt. 

De tuin is een stuk gevorderd op deze zaterdag. De broeiramen zijn verzorgd, er staan zaailingen onder. Alles uitgepoot door Lammie, Liesbet, Marie-Anne en Mieke. De kas staat vol zaailingen, terwijl de techneuten op het dak rondkropen. De wc krijgt een nieuw verfje, een breed pad vol graspollen en kweek is omgespit door Yasmijn en Jur; alle aardappelen zitten in de grond, er zijn veel paardenbloemen verwijderd.

Er is te veel gebeurd om op te noemen.

 

                    Hans Peerboom

De koffie en de maaltijd waren heel gezellig, en hopelijk vonden de opgedraafde vrijwilligers dat ook. Miekes Molenkoek bij de koffie is onovertroffen, de broodjes van het Inloophuis waren prima. Heb ik mensen vergeten te noemen? Ja, vast en zeker. Sorry. Een vrijwilliger, in een vroeger leven medisch specialist van Ziekenhuis Rivierenland had bijzonder vuile handen en zei dat ze hierdoor het eelt kwijtraakt. Specialist wezen is een heel eigenaardig beroep. Van vergaderen of praten krijg ik geen eelt op m'n handen.

Een overzicht over een gedeelte van de hof. Op de voorgrond de tuinbonen en daar vlak achter de kapucijners; onder het plastic de asperges.

Verder het tuinhuisje met de koffie/theeruimte en daarnaast de fruitbomen in bloei.

Er zijn aardappelen gepoot; 6 velden met ieder 2 rijen. 4 verschillende soorten, allemaal biologisch.

 

 

Er is compost gezeefd en over de velden verspreid. Er zijn plantjes verspeend die in de kas kunnen verder groeien. Onder de platte ramen is onkruid verwijderd en op de velden de veelheid van paardenbloemen wat teruggeschroefd.

De groep van de techniek in actie om het kweekkasje te verstevigen en te verduurzamen.

Mede dankzij de financiële bijdrage die NLdoet ons ook dit jaar weer deed toekomen.

 

Een deel van de vrijwilligers die in de middagpauze van de soep met broodjes genieten.

Door de kokers van het Inloophuis voor ons verzorgd.

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.