Afbeelding
Nieuwsbrief 1: Toekomst binnenstad Terneuzen
(Nieuwsbrief 21: Verknopen en verkopen: "... naar een krachtig stads centrum  Terneuzen")

Zelfde nieuwsbrief, nieuwe naam

Met deze nieuwsbrief blijven we jullie op de hoogte houden van wat er speelt in de binnenstad van Terneuzen.

Van Verknopen en Verkopen ...
We zijn met de nieuwsbrief Verknopen en Verkopen: "...naar een krachtig stads centrum Terneuzen" in december 2018 begonnen naar aanleiding van de notitie Verknopen en Verkopen. Onderwerpen van deze notitie zijn o.a. de realisatie van korte termijn acties in de binnenstad, het in beeld brengen van de winkelleegstand in de binnenstad (Kadaster traject) en het verenigen van de vastgoedeigenaren in het stadscentrum (Denktank). De meest relevante voorgaande nieuwsbrieven kan u via de links onderaan deze nieuwsbrief opnieuw bekijken.

... naar Totaalplan voor de toekomst van de binnenstad
In maart 2021 zijn we gestart met het totaalplan. De binnenstad van Terneuzen heeft dringend behoefte aan een stap vooruit. Dit begint wat ons betreft met een goed verhaal waarin we met elkaar afspreken waar we naartoe willen met de binnenstad. En dat niet alleen, we willen ook heldere en concrete stappen hoe we dit samen gaan realiseren. Kortom, we willen werken aan een totaalplan met haalbare ontwikkelingen.

We gaan dingen niet opnieuw doen, maar gaan verder met wat er al ligt en in gang is gezet. Wat we wél willen, is meer samenhang krijgen, nieuwe initiatieven lostrekken en de samenwerking in de binnenstad stimuleren. Voor het aanbrengen van samenhang oftewel het maken van een totaalplan hebben we bureau KuiperCompagnons in de arm genomen. Zij werken daarin samen met bureau TwynstraGudde.

Lees meer over dit Totaalplan voor de toekomst van de binnenstad van Terneuzen op onze website en/ of lees deze nieuwsbrief.

Stap 1 totaalplan toekomst binnenstad afgerond

Stap 1: voorbereiding en binnenstadsdialoog
KuiperCompagnons heeft voor deze fase met heel veel mensen in de binnenstad gesproken. De resultaten van de binnenstadsdialoog zijn vastgelegd in een beeldverslag in de vorm van een poster. De resultaten van deze eerste stap van het totaalplan toekomst binnenstad zijn ook vastgesteld door de gemeenteraad van Terneuzen.

Stap 2: verkenningen en koers bepalen
Afgelopen week is gestart met stap 2 van het totaalplan. Er is een klankbordgroep samengesteld. Deze klankbordgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van alle stakeholders in de binnenstad: bewoners, ondernemers, vastgoed, cultuursector, zorg, citymarketing etc. De klankbordgroep is op 21 juli een eerste keer bij elkaar gekomen.

Vergroenen binnenstad Terneuzen

Afbeelding
In 2021 en 2022 vergroenen we de binnenstad van Terneuzen op een tiental plaatsen
De oude binnenstad van Terneuzen heeft een erg steenachtig karakter. We zien mogelijkheden om op meerdere locaties verharding te verwijderen en groen toe te voegen. Vergroenen draagt bij aan verbetering van de leefomgeving op meerdere aspecten: verbetering van luchtkwaliteit, tegengaan van hittestress, klimaatadaptatie en bevorderen van ontmoeting. We hebben voor een tiental locaties een voorbeelduitwerking gemaakt.

Participatie
We gaan in overleg met de wijkraad en omwonenden en willen de 10 locaties per plek samen met bewoners uitwerken. Mogelijk leidt participatie tot andere ideeën voor het groen of toevoegen van straatmeubilair of kunst.

Eerste aanzet
Dit plan is een eerste aanzet voor het vergroenen en past binnen het totaalplan voor de toekomst van de binnenstad. We hebben hiervoor subsidie verkregen uit de Regiodeal 'Brede Welvaart in de regio' en dragen als gemeente zelf bij vanuit het budget Verknopen en verkopen.

Proeflocaties en planning
Op twee locaties in de binnenstad hebben we al een pilot van dit plan uitgevoerd. Het betreft het uitbreiden van een strook plantsoen aan de PIT en de aanleg van extra groen bij het bankje op het ABC pleintje (zie foto).

Aan de planning wordt nog gewerkt. De eerste 6 locaties willen we in 2021 uitvoeren. De andere 4 locaties in 2022.

Voortgang projecten

De Kampanje
Bij De Kampanje is de afbouw bezig. Aan de achterkant van het gebouw is de Schoolweg weer opengesteld voor het verkeer en zijn parkeervakken gemaakt. Ook aan het begin van de dwarsstraat zijn parkeervakken gemaakt. Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het Bellevue plein.

Beurtvaartkade
De omgevingsvergunning voor een woontoren met 104 appartementen is aangevraagd door bouwbedrijf Cordeel Nederland B.V.. Naar verwachting start de bouw in het tweede kwartaal van 2022. De oplevering is voorzien in het eerste kwartaal van 2024.

Nieuwstraat Zuid
Dit project omvat de bouw van kantoorruimte en ruimte voor dagbesteding voor Zeeuwse Gronden en 10 appartementen voor woningcorporatie Clavis. De werkzaamheden verlopen volgens planning. De ruwbouw is gereed en het hoogste punt is bereikt.

Meer projecten
Klik hier om meer informatie te krijgen over projecten in Terneuzen.

Collectief vastgoedeigenaren (van Denktank naar Collectief)

Afbeelding
In februari 2020 zijn we gestart met een groep koplopers, ‘denktank Vastgoed Terneuzen', om onder leiding van Ik Onderneem! een manifest (visie) te formuleren die de basis is voor een gesprek over de gezamenlijke doelen voor het centrum vanuit het vastgoed. Dit manifest, gericht op een toekomstbestendige en gezonde binnenstad waar het goed wonen en werken is, door de denktank in september 2020 gepresenteerd aan de gemeente Terneuzen. De Denktank heeft het manifest in februari jl. online gedeeld met de vastgoedeigenaren uit Terneuzen en hen middels een enquête om feedback gevraagd. De feedback uit deze enquête is meegenomen naar een definitieve versie van het manifest. Op dinsdag 18 mei 2021 heeft de denktank de vastgoedeigenaren uitgenodigd om het manifest te presenteren, uit te leggen hoe dit tot stand is gekomen en de andere vastgoedeigenaren op te roepen om samen een collectief te vormen. De aanwezige pandeigenaren (ca. 30) hebben enthousiast gereageerd en hebben massaal aangegeven dat zij gezamenlijk verder willen om de uitdagingen in Terneuzen aan te pakken. Onder leiding van Ik Onderneem! gaan de vastgoedeigenaren de komende tijd vorm geven aan dit Collectief.

Subsidieregeling verbetering kwaliteit winkelgebieden centrum Axel en kernwinkelgebied Terneuzen succesvol afgerond

Met deze subsidieverordening liepen we vooruit op keuzes die we in de toekomst moeten maken. Die keuzes gaan over een compact winkelhart in het centrum van de stad Terneuzen. Met deze subsidie gaven we ondernemers en pandeigenaren een steuntje in de rug. Tegelijk moedigden we ze aan om de kwaliteit van de winkelgebieden te verbeteren. Er waren vier verschillende subsidiemogelijkheden:
• subsidie voor gevelverbetering
• subsidie voor actie 'verf je gevel'
• subsidie voor tijdelijke initiatieven
• subsidie voor transformatie van winkel naar wonen
In totaal hebben 13 ondernemers uit Axel en 19 ondernemers uit Terneuzen gebruik gemaakt van de subsidie. We hebben in totaal € 200.000,- subsidie verstrekt. Alle ondernemers doen met deze subsidie een totale investering in de verbetering van de kwaliteit van de winkelgebieden van Axel en Terneuzen van € 471.862,22. Het is momenteel niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen.

Opnieuw lezen (meest relevante) nieuwsbrieven Verknopen en Verkopen

Nieuwsbrief 18 (Denktank vastgoed / proces compact kernwinkelgebied)
Nieuwsbrief 17 (webinar Kadasteronderzoek)
Nieuwsbrief 11 (voortgangsrapportage Verknopen en Verkopen)
Nieuwsbrief 01 (Notitie verknopen en verkopen / filmpje stadscentrum Terneuzen)

 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden van het verdere verloop om te komen tot een toekomstbestendig stadscentrum Terneuzen. Deze nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie, maar verschijnt wanneer er nieuws over dit project te melden is.  

Voor vragen kunt u contact opnemen met Petra de Vliegher of Steven De Froy via het algemene nummer 0115-455000 of toekomstbinnenstad@terneuzen.nl

Wil je geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier om je af te melden.