i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 205

AGENDA

15 sept 2023 OnderwijsInzicht 2023 Kennisnet informatie Bussum
18 sept 2023 ALV i&i i&i aanmelden online
5 okt 2023 Media en Onderwijssessie Beeld en Geluid Beeld en Geluid aanmelden Hilversum
7-22 okt 2023 Codeweek i&i informatie divers
27-28 okt 2023 Hedycursus VU Amsterdam aanmelden Amsterdam 
9 nov 2023 CONFERENTIE i&i i&i info volgt Utrecht

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

CONFERENTIE i&i
Noteer de datum voor de komende i&i conferentie maar vast in uw agenda.
Zoals de laatste jaren gebruikelijk in het Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b, 3584 CD Utrecht.
Volgende week staat hier het aanmeldingsformulier.

ALV i&i

Dit jaar later dan gewenst de ALV. We doen het op 18 september online.
Via onderstaande link kunnen leden zich aanmelden. Na controle op geldigheid lidmaatschap zullen wij de stukken toesturen? (Agenda, Jaarrekening en Jaarverslag)

Aanmelden

HEDYCURSUS 20 EN 27 OKTOBER IN AMSTERDAM

Ben je geïnteresseerd in Hedy maar weet je niet waar te beginnen? Op 20 en 27 oktober zijn er twee Hedycursus bij de VU in Amsterdam om je te introduceren in deze krachtige programmeertaal. Deze fysieke bijeenkomst is bij de VU in Amsterdam. “Kinderen leren programmeren aan de hand van levels. Na elk level komt er een programmeerregel bij” zei Felienne Hermans eens tijdens de Keynote van de i&i conferentie. En nu is er dus een cursus speciaal om Hedy te leren!

Een toegankelijke en pedagogische programmeertaal via de Hedycursus
Felienne Hermans, hoogleraar aan de VU, liet zich inspireren door taalverwerving om Hedy te ontwikkelen: een toegankelijke en didactisch onderbouwde programmeertaal. Beschikbaar op www.hedycode.com en bruikbaar in de browser, vergelijkbaar met Scratch. Met 18 levels elk voorzien van nieuwe commando’s en lesmateriaal zorgt een graduele leerervaring. Elk level duurt circa 45 minuten, en leerlingen kunnen hun werk opslaan en delen. Bovendien kunnen ze tekenen met de ‘schildpad’-functie, waardoor ze direct tastbare resultaten zien.

Felienne Hermans zegt: “We vinden het cruciaal dat alle kinderen kunnen programmeren. Daarom is Hedy ook ideaal voor kinderen met een visuele beperking. Hedy’s tekstuitvoer kan worden voorgelezen en code kan met een sneltoets worden uitgevoerd.” 

aanmelden

DIGITAL HEROES CHALLENGE
Computers, navigatie, mobieltjes, online video, streaming, appen, bellen, digitaal betalen: we kunnen niet meer zonder. Het is zo vanzelfsprekend geworden dat het moeilijk is om  een wereld voor te stellen zonder die technologie. Aan de andere kant: in welke richting je ook gaat studeren en werken, je ontkomt niet meer aan digitale technologie. (Vrij naar de inleiding in de Schakelmodule Digitale Technologieën.)

Daarom organiseert vereniging NLT dit jaar een nieuwe challenge: wie worden de Digital Heroes van nlt? Zij doen dit in navolging van een eerdere succesvolle challenge over Duurzaamheidshelden. Nu kiezen ze ervoor om leerlingen uit te dagen digitale technologie te gebruiken om een nlt-module die ze zelf kiezen of die door de docent is aangewezen te verrijken met een digitale toepassing of een nlt-module met behulp van digitale middelen te promoten.

Op de website van NLT staat alle informatie die een docent nodig heeft om een team aan te melden en te begeleiden. Klik hier om de info als document te downloaden. Voor leerlingen is er een aparte informatiepagina gemaakt. 
Aanmeldformulier.

Aanmelden

Staat geeft 10.000 euro aan middelbare scholen die statushouders opleiden tot docent


Middelbare scholen die een statushouder opleiden en gaan begeleiden als docent kunnen vanaf vandaag een subsidie krijgen van 10.000 euro van de Rijksoverheid. Het geld kan gebruikt worden om de begeleidingskosten te betalen. Met de regeling moet de stap naar het onderwijs voor statushouders verkleind worden. 

Er zijn al enkele jaren verschillende initiatieven om statushouders met potentie als docent aan het werk te laten gaan in het onderwijs, maar om hen nog een beetje extra te helpen komt het kabinet met de subsidieregeling. "Met deze regeling geven we scholen een financieel steuntje in de rug voor de opleidings- en begeleidingskosten die hiermee gepaard gaan", aldus demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs).

 

Win-win
Volgens Paul levert een statushouder die als docent aan de slag gaat een 'win-winsituatie' op. "Dit betekent een baan voor iemand die nieuw is in ons land en helpt het lerarentekort tegen te gaan. Iedereen die kan en wil lesgeven hebben we keihard nodig."

In totaal is een miljoen euro, voor in totaal honderd statushouders, beschikbaar voor middelbare scholen om ze helpen met het opleiden en begeleiden. Statushouders waarvan hun lesbevoegdheid of getuigschrift minimaal gelijk gewaardeerd is aan een Nederlands hogeronderwijsdiploma komen in aanmerking voor de regeling. Dat geldt voor de vakken Engels, Frans, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica en techniek.

bekijk de regeling

Media en Onderwijssessie Beeld en Geluid

Vlogs, threads, streams en stories: de stroom mediaberichten die leerlingen dagelijks consumeren, produceren en becommentariëren is oneindig.
Leerlingen bewegen zich bijna continu in hun leven in media.

Hoe ga je als school om met deze realiteit? Hoe ontwikkel je een visie op het nieuwe leergebied Digitale Geletterdheid? Hoe faciliteer je leraren, ook als het gaat om de ontwikkeling van de eigen Mediawijsheid? Kortom, hoe zorg je voor een veilig en inspirerend leerklimaat waarin digitale technologie en media, helpen om verwondering en nieuwsgierigheid aan te jagen?


Beeld & Geluid Onderwijs organiseert samen met de VO-raad, SLO, vakvereniging i&i en Kennisnet op donderdag 5 oktober, op de Dag van de Leraar, hierover een Media & Onderwijs sessie in het #MediaMuseum in Beeld & Geluid Hilversum.

Samen bespreken we de ontwikkelingen in het nieuwe leergebied Digitale Geletterdheid, delen leraren inspirerende voorbeelden en laat Beeld & Geluid Onderwijs zien én ervaren wat het vernieuwde #MediaMuseum kan betekenen voor leerlingen en leraren als het gaat om mediawijsheid.

 

Locatie en tijdstip
Datum 5 oktober 2023
Tijd 08:30 inloop, 09:00 aanvang programma, 11:00 einde
Locatie #MediaMuseum Beeld & Geluid, Hilversum

 

Aanmelden
De sessie is bedoeld voor schoolleiders, schoolbestuurders, kwaliteitszorgmedewerkers op bestuursniveau. Meer informatie over het programma volgt in september. Je kunt je nu vast aanmelden met een e-mail naar opschool@beeldengeluid.nl ovv Media & Onderwijs Ontbijt 5 oktober 2023.

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden