Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 68, september 2018

Inhoud

Bijeenkomsten

  • Gebruikersgroep #OnderwijsOnline
    13 september in Nijmegen
  • Gebruikersgroep Trajectplanner
    13 september in Nijmegen
  • Masterclass Privacy Cyclus
    13 september in Utrecht
  • Netwerk Informatiemanagers
    13 september in Utrecht
  • Kick off benchmark IBP 2018
    20 september in Woerden
  • saMBO-ICT conferentie
    20 en 21 september in Hengelo
  • MBO-CSC-Overleg
    25 september in Utrecht
  • Netwerk Onderwijslogistiek
    27 september in Utrecht
  • Masterclass IBP inleiding
    27 september in Utrecht
  • Ambassadeursbijeenkomst
    28 september in Amersfoort
  • saMBO-ICT gebruikersdag
    8 oktober in Utrecht
  • Gebruikersgroep Xedule
    9 oktober in Harderwijk
  • Netwerkbijeenkomst IBP
    11 oktober in Utrecht
  • DPO Gebruikersbijeenkomst
    12 oktober in Hoofddorp
  • Gebruikersgroep ECK
    19 oktober in Woerden
Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

Bij de start van het schooljaar moet het deze keer soepel verlopen met de uitlevering van digitale leermiddelen. In het voorjaar en de zomer is er door alle partijen, publiek en privaat, hard gewerkt om te zorgen dat het beter gaat dan vorig jaar. De ketens zijn getest en er zijn afspraken gemaakt over wijzigingen en communicatie. Dat moet een stabiele en betrouwbare keten opleveren waar ieder zijn rol kan spelen. Natuurlijk willen we ook weten of die verwachting zich ook vertaald in tevreden instellingen. Eind september zullen we, net als afgelopen jaar, via een enquête bij de instellingen nagaan wat de actuele situatie is. De resultaten worden natuurlijk breed gedeeld.

Net voor de zomer zijn er twee bijeenkomsten geweest waar met experts en met bestuurders is gesproken over het traject van centraal aanmelden. Met de experts is gesproken over het programma van eisen. Aan de bestuurders is later gevraagd of er een solide basis is om verder te gaan. Beide bijeenkomsten waren positief, dus geven daarmee opdracht om vervolgstappen te ondernemen.

Jan Bartling

38e saMBO-ICT Conferentie

In de Gieterij in Hengelo (ROC van Twente) is het al een drukte van belang. De 38e saMBO-ICT Conferentie op 20 en 21 september 2018 staat voor de deur. Het programma is rond en de laatste puntjes worden op de “I” gezet. Er zijn afspraken gemaakt met 24 presentatoren en 3 keynote speakers, een flinke klus, maar inmiddels naar tevredenheid afgerond. Het thema is “ICT als verbinding” en je vindt dan ook veel onderwerpen in het programma terug die aansluiten bij dit thema. De organisatie in Twente heeft nu al een geweldige klus geklaard. De aanmeldingen lopen heel voorspoedig, we hebben nu nog maar 15 plekken over. Niet lang meer twijfelen dus, want vol is vol.

Gebruikersdag 8 oktober 2018

Het programma voor de volgende gebruikersdag op 8 oktober 2018 in Utrecht is al bijna rond. De bedoeling is dat er naast updates vanuit saMBO-ICT, DUO en het project Doorontwikkelen BRON vavo aandacht besteed wordt aan de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA), AVG en Verzuim en Substitutie. Voor VVA zal CACI, de bouwer van het mbo-koppelpunt, een update over de stand van zaken geven. AVG en Verzuim zal door mboRijnland, indien mogelijk in samenwerking met een leerplichtambtenaar, gepresenteerd worden. Voor Substitutie, het echt vervangen van papieren documenten door digitaal, zijn we in contact met een externe spreker. Dus weer een ochtend boordevol met informatie over verschillende onderwerpen. Zodra het programma helemaal rond is, zal het verzonden worden en op de site geplaatst worden. Zie de pagina Gebruikersdagen op de site voor alle informatie over deze en vorige gebruikersdagen. 

Gebruikersbijeenkomst SBB 12 november 2018

Sinds 2017 komt de Gebruikersgroep SBB twee keer per jaar bij elkaar. De eerstvolgende keer is 12 november 2018 van 13.00 tot 16.00 uur. Deze keer weer bij SBB in Zoetermeer. Aan het programma wordt nog gewerkt, maar gedacht wordt aan de onderwerpen; dashboard datakwaliteit BPV, certificaten en het kiezen van keuzedelen. De reguliere aanwezigen ontvangen een uitnodiging zodra het programma rond is.

MBO Ambassadeurs

Het MBO Ambassadeursnetwerk was de laatste bijeenkomst voor de zomervakantie te gast bij het Friesland College te Leeuwarden. Het was een goed verzorgde en interessante dag, geheel in het teken van het programma Bruggen Bouwen.

De volgende bijeenkomst, op 28 september, vindt plaats bij ROC Midden Nederland. We zijn dan te gast bij het Media, ICT & Design College in Amersfoort. We gaan het onder andere hebben over het programma Start Schooljaar, de AVG en Virtual Reality in het onderwijs. Dat laatste onderwerp is natuurlijk iets waarvoor ze bij het MID College alles in huis hebben.

Ben je geïnteresseerd om eens een bijeenkomst van de MBO Ambassadeurs bij te wonen, neem dan contact op met de MBO Ambassadeur van jouw instelling. Er is altijd plek voor een introducee. Je kunt ook een e-mail sturen aan martijn.bijleveld@sambo-ict.nl.

IBP in het mbo

Vanuit de regiegroep ibp in het mbo worden de komende weken weer enkele masterclasses georganiseerd rond de AVG:
  • Masterclass Privacy cyclus: over dataregisters, classificatiekaders, DPIA’s, Privacy en Security by Design/Default en Verwerkersovereenkomsten. Datum: 13 september 2018, 10:00 – 17:00 uur bij Jaarbeurs Utrecht.
  • Masterclass IBP inleiding: deze masterclass behandelt het Framework Informatiebeveiliging en Privacy van de mbo-sector en is gericht op startende ibp-medewerkers en informatiemanagers. Datum: 27 september 2018, 10:00 – 17:00 uur bij Vergadercentrum Domstad Utrecht.
De kosten bedragen € 95,- per masterclass, per deelnemer. Via bovenstaande links is inschrijven voor de masterclasses mogelijk.

Deze week ontvangen de mbo-instellingen de uitnodiging om mee te doen aan de benchmark informatiebeveiliging, privacy en examinering. We gaan ervan uit dat alle mbo-instellingen deelnemen en dat we het deelnamepercentage van vorig jaar (75%) gaan verbeteren. De benchmark start op 20 september en sluit op 4 december. Op 13 december worden de resultaten gepresenteerd in het Jaarbeursgebouw in Utrecht.
Deze maand starten de werkgroepen Dataregisters en Verwerkersovereenkomsten hun activiteiten weer op. We zullen je op korte termijn informeren over de voortgang. 
Op 11 oktober 2018 hebben we onze eerste netwerkbijeenkomst gepland, ook nu weer in Utrecht.

Voor meer informatie over ibp in het mbo kun je terecht bij l.bakker@kennisnet.nl of martijn.bijleveld@sambo-ict.nl.

Netwerk Informatiemanagers

Op 13 september wordt voor dit schooljaar de eerste bijeenkomst gehouden van het netwerk Informatiemanagers. Deze wordt gehouden van 14.00 – 19.30 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. Nieuw voor dit netwerk is dat een kleine programmagroep is samengesteld die zich gaat bezighouden met het programma en de invulling daarvan. Voor de komende bijeenkomst komt de Strategische Agenda Digitalisering voor het mbo aan de orde. Dat is een belangrijke leidraad bij de invulling van de taken van informatiemanagers voor de komende jaren. Vanuit de agenda zal worden bekeken welke activiteiten er nodig zijn voor de instelling zelf en welke zaken we collectief moeten gaan aanpakken. Inschrijven en aanmelden kan via mbo@kennisnet.nl.   

Programma Onderwijslogistiek

Netwerk Onderwijslogistiek
Op 27 september a.s. wordt het netwerk Onderwijslogistiek in Utrecht georganiseerd. Het netwerk heeft deze keer het thema “Student centraal”. We kennen allemaal deze slogan, maar hoe maak je de vertaling naar de weerbarstige praktijk? Hoe kan Onderwijslogistiek zorgen voor onderwijs dat echt flexibel en gepersonaliseerd is? Met andere woorden, wat organiseer je in je instelling om het onderwijs goed te ondersteunen. Naast een externe spreker zullen twee mbo-instellingen ervaringen delen. Daarna volgen drie workshoprondes.

Onderwijslogistiek model
Binnen het programma onderwijslogistiek is een zogenaamd ‘referentiemodel onderwijslogistiek’ ontwikkeld. Met het model kunnen instellingen voor zichzelf vragen beantwoorden zoals: ‘wie speelt een rol binnen de onderwijslogistiek?’ of ‘hoe hebben we processen ingeregeld?’. Inmiddels is het model getest bij verschillende instellingen en zijn de laatste aanpassingen gemaakt. Bij het model wordt een handleiding geschreven, zodat instellingen er zelf mee aan de slag kunnen. In november bij het Netwerk Onderwijslogistiek krijgen de instellingen de beschikking over het model en handleiding, zodat ieder er zelf mee aan de slag kan.

Meld je aan voor de Leergang Onderwijslogistiek

Onderwijslogistiek staat midden in de belangstelling. Het is een belangrijke sleutel om het onderwijs kwalitatief goed en betaalbaar te realiseren, zeker met de toename van flexibel aanbod. Op 5 november 2018 start voor de derde keer de leergang onderwijslogistiek voor mbo-instellingen.

De leergang is gericht op het opdoen van kennis en het delen van ervaringen op het gebied van onderwijslogistiek. Daarbij spelen de inzet van personeel, ruimten en onderwijsaanbod allemaal een rol. In het programma wordt aandacht besteed aan logistiek in complexe omgevingen, de lean-methodiek, verandermanagement en data-analyse. Maar naast het opdoen van kennis, staat ook de vertaling van deze kennis naar de eigen instelling en het eigen functioneren centraal. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij en bezoek voor het programma en mogelijkheid tot inschrijven de website van saMBO-ICT.

ECK iD, De volgende stap!

Het gaat eindelijk gebeuren; de wetgeving is gereed, de infrastructuur staat klaar! Het ECK iD is beschikbaar in het VO en mbo. Dit schooljaar wordt het ECK iD onder regie van het Edu-K programma “Start schooljaar” ingevoerd. Het ECK iD is een pseudoniem dat in de leermiddelenketen wordt ingevoerd om de privacy van studenten, de betrouwbaarheid van de keten en de keuzevrijheid te bevorderen. 

saMBO-ICT, Kennisnet en uw leveranciers zijn betrokken bij de implementatie. Via de gebruikersgroepen (zoals EduArte, education online, PeopleSoft, Magister, ECK, …) ontvangen alle scholen de relevante informatie.  Meer lezen over ECK iD kan hier.

Start met digitaal lesmateriaal goed uit de startblokken

Na een heerlijke zomervakantie en intensieve introductieweken, zijn de meeste mbo-instellingen inmiddels begonnen aan het echte werk. De opstart van de lessen met digitaal lesmateriaal komt goed uit de startblokken. Vanwege de moeizame start van verleden jaar, hebben saMBO-ICT, Kennisnet Entree Federatie, betrokken leveranciers en vertegenwoordigers in de ECK-gebruikersgroep dit jaar intensief samengewerkt om problemen te voorkomen. Zeven instellingen hebben de overstap naar de ECK-standaard voor Distributie en Toegang gemaakt. Hiermee zijn er nu 41 instellingen die de processen: Bestellen, Leveren, Toegang en Gebruik van digitaal lesmateriaal eenduidig en volgens vaste afspraken hebben ingericht, wat de beheersbaarheid aanzienlijk verbeterd.

Dagelijkse stand up support: Als uitvloeisel van de afspraken wordt de schoolstart nauwgezet gemonitord. (Lees hier het gehele bericht…)

Doorontwikkelen BRON vavo

Nog vier maanden en dan gaat het Doorontwikkelde BRON vavo live. In die maanden moet nog veel gebeuren. Tot nu toe waren de instellingen in het kader van dit project vooral druk met het verwerken van de Data op Orde meldingen. In de maanden september tot en met november komt daar de Veldtest bij. Om goed voorbereid op de live situatie te zijn, is er net als destijds bij het mbo voor gekozen om alle instellingen bij de Veldtest te betrekken. Tijdens de informatiebijeenkomst op 5 juni 2018 zijn de instellingen over deze veldtest uitgebreid geïnformeerd. De presentatie van de bijeenkomst en ook het Draaiboek van de Veldtest staan op de pagina Doorontwikkelen BRON vavo op de site.

RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen)

In de nieuwsbrief van april hebben we u geïnformeerd over het vervolg van het onderdeel RIO van het programma Doorontwikkelen BRON. Daarbij is onder andere afgesproken dat de functionele eisen en wensen, die tot nu toe opgeschreven zijn door de werkgroepen in de verschillende sectoren en de ervaring die opgedaan is bij de RIO Modelleerdagen met de mbo-instellingen nog eens goed op een rij te zetten. Dat is gedaan door de werkgroep RIO mbo en vavo onder leiding van Twynstra Gudde. Het resultaat daarvan is nu beschikbaar in de Functionele beschrijving RIO mbo en vavo. Nu wordt verder gegaan met het opstellen van de benodigde Programma’s van eisen, die eind 2018 gereed zullen zijn. Voor meer informatie zie de RIO pagina op de site.

Centraal aanmelden

Rondom de zomer zijn er verschillende bijeenkomsten geweest met experts (5 juli), bestuurders (13 juli) en met leveranciers (31 augustus) over de realisatie van Centraal Aanmelden in het mbo.

Tijdens de inhoudelijke bijeenkomst is gesproken over het programma van eisen, dat op basis van de opmerkingen een nieuwe versie krijgt. Tijdens de bestuurlijke bijeenkomst is gesproken over de businesscase, financiering en de governance. Vanuit beide bijeenkomsten werd duidelijk dat er breed draagvlak is om verder te gaan.

Vlak na de zomer is ook met leveranciers gesproken tijdens een goed bezochte bijeenkomst. Leveranciers kijken op twee manieren naar het vervolg. Voor de (sis-)leveranciers die moeten koppelen aan de centrale voorziening, zijn programma’s van eisen en beschrijvingen van koppelingen natuurlijk van belang. Maar ook zullen een aantal willen meedingen naar de opdracht om de voorziening te bouwen. De leveranciers zullen in de vervolgstappen goed worden meegenomen. Tijdens de bijeenkomsten blijkt dat het handig is om in kort bestek op een rijtje te hebben waar vroegtijdig en centraal aanmelden voor staan. Inmiddels zijn er twee korte documenten verschenen die het allemaal kort uitleggen. Deze zijn te vinden op de site via de link factsheet vva en factsheet ca.

Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA)

In de zomermaanden is door CACI hard gewerkt aan de realisatie van het mbo-koppelpunt, zodat het testen in september al kan beginnen. Itelligence is bereid gevonden om de koppeling van Education online met het mbo-koppelpunt volgens dezelfde planning te realiseren, zodat de test in de keten plaats kan vinden. Voor de instellingen met vavo is de koppeling met het VO-koppelpunt van belang. Kennisnet realiseert het VO-koppelpunt en is daar ook al actief mee aan de slag, zodat dit ook eind 2018 gereed is. Natuurlijk is er ook aandacht voor de koppelingen tussen de koppelpunten van VO, mbo en gemeenten. Alles is er op gericht dat de gehele keten in de loop van 2019 gereed is en in productie gaat. Voor meer informatie, onder andere het PvE, zie het programma VVA op de website.

Programma Bruggen Bouwen

Het programma Bruggen Bouwen gaat over de verbinding tussen onderwijs en ict, waarbij de i-coach een verbindende factor is. Wij hebben samen met Kennisnet de aanpak op 12 scholen onderzocht en onze bevindingen gebundeld in deze publicatie. Hierin hebben we een modelaanpak beschreven op basis van 6 succesfactoren.

Binnen het programma Bruggen Bouwen onderscheiden we vier onderdelen:

1. Opstart-pilot Bruggen Bouwen
Deze instellingen beginnen van scratch af aan met het implementatiemodel. De deelnemers aan deze pilot zijn het Horizon College en het Hoornbeeck College.

2. Doorstart-pilot Bruggen Bouwen
Deze pilot is bedoeld voor instellingen die al ervaring hebben opgedaan met het instrument i-coach, maar daarin een verbeterslag willen maken. Het betreft ROC Friese Poort, Friesland College, Noorderpoort en Deltion College.

Voor beide pilots is begeleiding door experts voorzien en zal daarnaast ook de samenwerking/uitwisseling tussen de instellingen worden gefaciliteerd.

3. Masterclass Bruggen Bouwen
Deze actieve masterclass gaat gedurende 3-4 bijeenkomsten in op de invoering van de i-coach als instrument binnen de organisatie en is gestoeld op de zes succesfactoren. Aangezien het hier gaat over zaken als onderwijsvisie, rollen binnen de organisatie en facilitering, richt dit traject zich niet alleen op de i-coach zelf, maar ook op de manager en de projectleider.

4. Peergang i-coaches
Dit meer inhoudelijke traject is bedoeld om i-coaches in hun rol te laten groeien. Daarbij gaat het niet zozeer over de concrete tools, maar meer over het verbinden van ict aan de didactiek, de rol van de i-coach in de organisatie, over adviesvaardigheden en dergelijke skills. Geen leergang maar een peergang, waarbij het gaat om inspireren, uitwisselen, informeren en activeren.

De masterclass en de peergang worden op dit moment ontwikkeld en zullen worden beproefd binnen de twee pilotgroepen.

Wil je meer weten over het programma Bruggen Bouwen? Neem dan contact op met martijn.bijleveld@sambo-ict.nl of l.bakker@kennisnet.nl.

IAA-dag 7 december

Met IAA wordt bedoeld: Identificatie, Authenticatie en Autorisatie. Een IAA-dag gaat over WDO, eIDAS, ECK iD, EduId, IDM, enz. Veel afkortingen op deze dag, gepland voor 7 december. Achter elk van deze afkortingen zit een wereld van wet- en regelgeving, van techniek en van ontwikkelingen naar de toekomst. Doel van deze dag is om inzicht en overzicht te krijgen op de ontwikkelingen op dit terrein. Veel is in beweging en soms is het nog onduidelijk wat je er als instelling mee moet. Een deel van het programma gaat over de ontwikkelingen bij de overheid en bij de belangrijkste partners Kennisnet en SURF. Maar ook is er aandacht voor de instelling, door enkele casussen bij instellingen te laten zien. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie met deskundigen. Reserveer deze dag vast in de agenda. De dag is een initiatief van het MBO-CSC-overleg.

Examen-/diplomadossiers digitaliseren

Leeuwenborgh oriënteert zich op vervolgstappen om de fysieke examen/diplomadossiers te gaan digitaliseren. De instellingen wil graag de processen er omheen ook grotendeels automatiseren. Daarmee wordt gehoopt om op termijn:
  • Minder fysieke opslagruimte nodig te hebben;
  • De processen leaner te krijgen en met minder papier uit te voeren;
  • Een oplossing te hebben voor bewaartermijnen;
  • Minder fouten in de keten te maken;
  • Oplossingen te vinden voor meer gepersonaliseerd onderwijs & examinering.

Leeuwenborgh wil graag met andere instellingen in contact komen om te bekijken in hoeverre het mogelijk is om hier gezamenlijk in op te trekken. Heeft u interesse om dit (nog te organiseren) overleg bij te wonen, dan kunt u zich via de volgende link aanmelden

BCLD

In de vorige nieuwsbrief stond al een stukje over de BCLD. Een omgeving om toetsen op een veilige manier af te nemen. Op 5 juli is een grote groep collega’s naar Woerden afgereisd om geïnformeerd te worden over de plannen. Die zijn nu concreet en we gaan eerdaags van start. Het gaat dan om een onderzoeksfase om te bekijken wat de BCLD cliënt doet met bijvoorbeeld:
  • WinToets / Quayn
  • Cumlaude
  • Remindo
  • TOA / Toets.nl
  • Pearsons summatief Engels
  • AMN instaptoets
  • Teletoets
  • VCA / QMP

Het initiatief ligt bij de onderzoekende scholen en die worden daar de komende dagen over geïnformeerd. Aan het eind van dit kalenderjaar beschikken we over een overzicht welke omgevingen goed werken met de BCLD. Meer info rob.smit@sambo-ict.nl

Keuzedelen

Keuzedelen bieden in potentie veel meer kansen op flexibilisering van het onderwijs en keuzemogelijkheden voor de student die de opleiding voor de student interessanter en relevanter maakt. Het lijkt erop dat dit nog onvoldoende uit de verf komt. Daarbij is het ook onvoldoende duidelijk waar dat aan ligt: is het een onderwijslogistiek probleem, vraagt het aanpassingen van processen of ligt het aan de ICT-ondersteuning?

Omdat we nu de problematiek nog niet scherp hebben, gaan we met een verkennende aanpak van start. We gaan uit van 2 of 3 bijeenkomsten met deskundigen vanuit de instellingen en mogelijk andere deskundigen. We starten de eerste bijeenkomst met het in kaart brengen van de problematiek.
  • Welke processen betreft het (onderwijsontwerp, plannen en roosteren, begeleiding van het keuzeproces etc.)?
  • Wat zijn de best-practices; hoe zien deze processen er idealiter uit?
  • Welke functionele eisen en wensen hebben we ten aanzien van ICT-ondersteuning van deze processen?
Een aantal instellingen heeft zich inmiddels aangemeld, maar er is nog ruimte. In de komende weken gaan we start. Interesse rob.smit@sambo-ict.nl

Architectuurdag 20 november

Ben jij actief met ICT-architectuur vraagstukken, dan organiseren we voor jou op 20 november een “speeddate” voor ICT-architecten. Een mooie kans om in contact te komen met collega’s in dit werkgebied. Deze mbo “architectuurdag” start om 14 uur in Utrecht. Rond 19.00 uur zijn we klaar, maar dan heb je ook gegeten. Aanmelden kan op deze plek.

Community of practice leren en ict gaat van start

Het goed benutten van digitalisering in het onderwijs blijft een onderwerp met veel uitdaging. Via het netwerk ambassadeurs en het project Bruggen Bouwen wordt hier aandacht aan besteed. Een nieuwe activiteit met veel potentie is de Community of practice leren en ict.

Deze community biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers. Met elkaar en met experts worden eigen praktijkvragen beantwoord. Centraal zijn thema’s zoals gepersonaliseerd leren, 21e eeuwse vaardigheden en blended learning. Wil je deel gaan uitmaken van deze community, dan ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marius van Zandwijk (m.vanzandwijk@kennisnet.nl) of John Schobben (john.schobben@leijgraaf.nl). In de informatiebrochure worden alle vragen over de opzet van de community of practice beantwoord.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 18 oktober 2018.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling en gezamenlijke projecten.