Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief september 2020

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Jaarvergadering/studiedag
  • Symposium In de geest van Stevin
  • Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds
  • Samen met Cito SE's statistiek ontwerpen
  • Wetenschappelijke commissie bij Curriculum.nu
  • Onderzoek naar eye tracking
  • NVvW Projectenfonds
  • Digitale Euclides
  • Docentennetwerk in Utrecht
  • Onderzoek naar veiligheid op scholen
  • Tot slot: Puzzelplezier

Van de voorzitter



Een nieuwe opening van onze nieuwsbrief, maar verder in het vertrouwde jasje. Met ingang van deze editie schrijf ik als voorzitter het eerste stuk in de nieuwsbrief en dat is even wennen. 

Waren jullie ook zo blij dat we na de vakantie weer gewoon naar school mochten en de leerlingen weer in de klas hadden? Dat ziet er toch echt een stuk beter uit dan de zwarte schermen via de computer. Ik kan mijn leerlingen weer in de ogen kijken en dat voelt veel beter. Maar ik heb ook twijfels: hoe lang gaat dit goed, is het wel veilig, blijft iedereen zich voldoende aan de voorschriften houden? Dat soort vragen blijven door mijn hoofd spelen. 
Ik ben dan ook blij met het onderzoek van de FvOv naar de veiligheid in de scholen. Aan het einde van deze nieuwsbrief staat een link naar dit onderzoek en ik hoop dat zoveel mogelijk collega's de vragenlijsten willen invullen. 

Door corona en de oproep om nog steeds zoveel mogelijk bijeenkomsten digitaal te doen, heeft de organisatie van de studiedag en jaarvergadering besloten om er dit jaar een digitale versie van te maken. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft ondanks de beperkingen toch een mooie en interessante dag te worden, waarin we veel leden hopen te ontmoeten. 
Hetzelfde geldt voor het 26e symposium van de werkgroep Geschiedenis. Ik kijk erg uit naar dit symposium over Stevin. 

En dan toch nog een klein stukje over curriculumvernieuwing. Het project Curriculum.nu staat even stil, maar achter de schermen wordt hard gewerkt om aan de volgende fase te kunnen beginnen. Er gaan twee aparte trajecten komen, een voor PO en onderbouw en een voor bovenbouw havo/vwo. Op dit moment kun je solliciteren voor een plek in het ontwikkelteam voor de onderbouw, verderop in deze nieuwsbrief vind je daarover meer informatie. 

Ik wens jullie allemaal een heel goed en gezond schooljaar!


Ebrina Smallegange
voorzitter NVvW

Jaarvergadering / Studiedag



Op zaterdag 7 november vindt de online studiedag van de NVvW plaats. Het thema van deze studiedag is Netwerken. Voor meer informatie over het thema, zie onze website

We hebben al veel collega's bereid gevonden om een workshops te geven, maar we hebben nog een paar plaatsen over. Heb je ideeën voor een workshop over dit thema of misschien wel 
over een heel ander onderwerp? Dan horen we dat graag! Laat het ons hier weten. 

Aanmelden voor de jaarvergadering/studiedag kan vanaf begin oktober, maar zet 7 november in je agenda!

In de geest van Stevin




Op 10 oktober 2020 organi­seert de werk­groep Geschie­denis van de NVvW geheel online haar 26e symposi­um met als thema

'In de geest van Stevin'.

Met dit thema vraagt de werk­groep aan­dacht voor de rijke nalaten­schap van Simon Stevin, die 400 jaar geleden over­leed.

Online
De nieuwe vorm van het symposi­um, online en met meer gelegen­heid voor inbreng van de deelne­mers, zowel vooraf als tijdens het symposi­um, is eigen­lijk ook in de geest van Stevin. Simon Stevin was name­lijk als geen ander geïnte­res­seerd in pragma­tische toepas­singen van de techno­logie.
Vier spre­kers bieden tijdens het symposi­um inzicht in aller­lei aspec­ten van zijn werk en de invloed van zijn werk op tijdge­noten.

Na aanmelding voor het symposi­um krijgt je een link toege­stuurd naar de video's van de spre­kers. De bedoeling is dat je deze video's voor 10 oktober 2020 bekijkt. Vragen en opmer­kingen naar aanlei­ding van die video's kun je dan vervol­gens voor 10 oktober digi­taal indie­nen.

Op 10 oktober zelf zijn er geen presen­taties. Het online symposi­um is alleen 's middags; een belang­rijk deel van het program­ma bestaat dan uit een live panelge­sprek met de vier spre­kers, op basis van de vragen die door de deelne­mers vooraf zijn inge­stuurd.
Aange­melde deelne­mers ontvan­gen bij­tijds een Zoom-link naar het symposi­um. Ook tijdens het panelge­sprek is reage­ren, via een modera­tor, in beperk­te mate moge­lijk. Deelna­me aan het symposi­um is gratis.
Volg deze link voor meer informa­tie of om je aan te melden.
 

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds


 
De zomervakantie is voorbij, de Zomerverkoop van boeken voor vaste lage prijzen loopt nog tot vrijdag 25 september. Voor weinig geld zijn er nog mooie wiskundeboeken en tijdschriften te bemachtigen. Neem dus nog snel een kijkje op de veilingsite voordat het te laat is.

Daarna zal de oktoberveiling 2020 van het Wereldwiskunde Fonds starten. Er staan meer dan 750 boeken gereed voor zeer lage startprijzen. Oude schoolboekjes uit Nederland, boeken over didactiek en geschiedenis en ook weer veel populair wetenschappelijke boeken en recreatieve boeken. Natuurlijk ook weer veel oude en redelijk nieuwe Nederlandse en buitenlandse studieboeken over alle gebieden van de wiskunde. Je kunt meebieden tot 31 oktober.

Op 7 november is de jaarlijkse studiedag van de NVvW, dit jaar online. We houden op deze zaterdag van 10 tot 17 uur precies een unieke online eendagsveiling met 100 zeer fraaie boeken. Prachtige boeken over geschiedenis en recreatieve wiskunde, veel (bijna) nieuwe populair wetenschappelijke boeken en een aantal ‘wiskundige’ romans, waaronder bijvoorbeeld ook de bekende dichtbundel van drs. P. en Marjolijn Kool. Verder ook klassieke Nederlandse studieboeken uit de vorige eeuw en moderne buitenlandse studieboeken. De catalogus met deze 100 toppers verschijnt ruim voor de veilingdag op onze website, we houden je op de hoogte. 
 
Jos Remijn, veilingmeester WwF

Samen met Cito schoolexamens ontwerpen



De afgelopen jaren heeft Cito voor wiskun­de A, havo en vwo, op het gebied van statis­tiek met ict meerdere sets school­examen­opgaven afge­rond en beschik­baar gesteld. Ook dit school­jaar is Cito van plan om samen met u schoolexamenmateriaal op dit gebied te ontwikkelen.

Is uw wiskun­desec­tie geïnte­res­seerd in scho­ling op dit gebied? Wilt u meewer­ken aan het vervaar­digen van dergelijke schoolexamens? Meldt u zich dan uiterlijk 31 oktober 2020 aan door een mail te sturen naar Cito.

Plan­ning
We begin­nen in november/december. Vervolgens organi­seren wij een bijeen­komst met Cito-toets­deskun­digen bij u op school of digitaal op afstand, waarna u aan de slag gaat. De eerste versie van het schoolexamen zou opgeleverd moeten worden in februari 2021 en in juni 2021 zou de definitieve set gereed moeten zijn.

De defini­tieve set met school­examen­opgaven, zal, net als eerdere schoolexamens, gepubliceerd worden op WisBase (na aanmelding toegankelijk voor iedere wiskundedocent).

Irene van Stip­hout, Ivo Claus en Ger Limpens
Toets­deskun­digen wiskun­de, Cito

Wetenschappelijke commissie bij Curriculum.nu



Het proces Curriculum.nu lag even stil, nadat de ontwikkelteams hun bouwstenen voor een nieuw curriculum voor het PO en de onderbouw van het VO hadden opgeleverd. De minister heeft afgelopen week een wetenschappelijke commissie benoemd die advies moet uitbrengen over het vervolg van Curriculum.nu. Ook moet de commissie een werkopdracht voor SLO formuleren, waarmee SLO het vervolgproces gaat uitvoeren. Lees hier de brief van de minister.

Zoals vaker gemeld, heeft het bestuur van de NVvW ernstige twijfels (zie hier) bij de kwaliteit van de opgeleverde bouwstenen voor wiskunde. We betreuren het dan ook dat in de commissie geen (wiskundige) vakinhoudelijke kennis aanwezig is. Dit gemis werd door meerdere vakverenigingen erkend en we hebben dan ook gezamenlijk een brief naar de minister gestuurd met de vraag om de vakverenigingen te betrekken bij alle vervolg stappen in het proces van curriculumvernieuwing. De brief is hier te lezen. 

Ondertussen gaan achter de schermen de voorbereidingen voor het vervolgtraject door. Als de commissie positief adviseert, dan zal begonnen worden met het omzetten van de bouwstenen voor PO en onderbouw VO in concept kerndoelen. Voor dit proces zoekt men leraren en lerarenopleiders/vakdidactici. Je kunt nu solliciteren voor een plek in het ontwikkelteam voor de onderbouw. Meer informatie vind je op de website Curriculum.nu

 

Onderzoek naar eye tracking



Beste docent, 

Wij vragen uw medewerking aan een wetenschappelijkonderzoek over eye tracking in het onderwijs.

Wetenschap staat nooit stil, zelfs niet in deze tijd. Wij doen onderzoek naar de mogelijkheid van het gebruik van eye tracking in het onderwijs. Eye tracking is het meten van oogbewegingen van een leerling tijdens het maken van een opdracht. Dit zou docenten kunnen ondersteunen bij het in kaart brengen van het gedachtenproces van een leerling. Het kan mogelijk informatie geven over fouten die leerlingen maken, ook wanneer zij dit zelf niet goed kunnen verwoorden.

Voor het onderzoek vragen we u om te kijken naar video’s van de oogbewegingen van leerlingen, terwijl zij het gemiddelde proberen te schatten van gegevens die zij moeten aflezen van een grafiek. Dit kan een histogram of (casus-)staafdiagram zijn. Daarna wordt u een aantal vragen gesteld over deze video’s.

Het onderzoek zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Hopelijk wilt u deelnemen aan ons onderzoek! Dat kan door op de onderstaande link te klikken.
Deelnemen kan tot 1 november 2020.

NAAR HET ONDERZOEK

Uw deelname wordt zeer gewaardeerd! Mocht u andere docenten kennen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het invullen van de vragenlijst, dan stellen wij het zeer op prijs als u de link zou willen doorsturen. Wij zoeken voor dit onderzoek docenten die lesgeven in een vak waarbij grafieken worden gebruikt.

Met vriendelijke groeten,

Tess Benson, Suze Hodzelmans & Nadine van Ogtrop, Ellen Kok en Lonneke Boels

Universiteit Utrecht

 

NVvW Projectenfonds


We hebben in een vorige nieuwsbrief al eens melding gemaakt van het Projectenfonds. Het Projectenfonds van de NVvW is een nieuw initiatief van de vereniging, waarmee we leden willen ondersteunen om projecten of activiteiten te ontwikkelen ten bate van het wiskundeonderwijs. De vereniging stelt daartoe een subsidie beschikbaar. 
Leden van de vereniging kunnen de subsidie aanvragen, een bestuurscommissie beoordeelt de aanvragen en zal de subsidie toekennen.
De eerste twee projecten staan op het punt van beginnen, uiteraard houden we jullie op de hoogte. 

Wil je meer informatie of zelf een subsidie aanvragen? Dan kan via deze pagina

Digitale Euclides





Ons bekende lijfblad Euclides verschijnt sinds een paar jaar niet alleen op papier, maar ook in digitale vorm. De digitale Euclides is te lezen op smartphone, tablet en computer. 
Informatie over hoe je de Euclides digitaal leest vind je hier

Alle leden die de Euclides ontvangen, hebben ook toegang tot de digitale Euclides. Met ingang van dit schooljaar is het echter ook mogelijk om bij het gewone lidmaatschap van de vereniging alleen de digitale versie van Euclides te ontvangen. Leden die hiervoor kiezen betalen €73,- (in plaats van €87,50). De korting geldt niet voor gepensioneerde leden. Wanneer je het lidmaatschap wilt omzetten naar een lidmaatschap met alleen digitale Euclides, dan kun je dat voor 25 september aan de ledenadministratie laten weten. 
 

Docentennetwerk in Utrecht



U-Talent organiseert een docentennetwerk met drie bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is (fysiek of digitaal) op 5 oktober. Het thema van de eerste bijeenkomst is “Volgens Barton”, naar de twee onlangs verschenen boeken. In deze boeken vertelt de Amerikaanse wiskundedocent Craig Barton hoe hij wetenschappelijke inzichten in zijn wiskundelessen toepast. 

Voor meer informatie en opgeven (tot 30 november) ga je naar de website van U-talent

Onderzoek naar veiligheid op scholen




Nu de scholen weer allemaal open zijn en de lessen overal in het land zijn begonnen, onderzoekt de FvOv (waarbij de NVvW is aangesloten) de situatie rondom de coronarichtlijnen. 

De enquête vind je hier
 
We vragen je om deze vragenlijst vóór zondagavond 20 september in te vullen. Het kost ongeveer 8 minuten van je tijd. De informatie zal de FvOv gebruiken in gesprekken met o.a. de VO-raad en het ministerie van OCW. 
 
Uiteraard worden je gegevens anoniem verwerkt. De vraag naar je naam/lidnummer is enkel om te controleren of alle respondenten inderdaad lid van een van de verenigingen van de FvOv zijn. 
 
Alvast hartelijk dank voor het invullen! 
Tot slot: Puzzelplezier
Hierbij een nieuwe puzzel: 
wiskunde cryptogram 3.
De oplossingen komen bij de volgende nieuwsbrief.
De oplossingen van puzzel 2 vind je hier
Laat ons weten wat je van deze puzzels vindt?

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.