Update oorlog Israel tegen hamas en hezbollah

Shalom beste lezers,     

dinsdag 11 juni, 

Vanavond breekt hier Shavuoth, het Feest van de Eerstelingen aan. 

Minister Gantz is afgelopen zondag opgestapt uit het veiligheidskabinet. Hij heeft zijn eigen schema en praat met de Amerikaanse minister Blinken. Wij vragen ons af wat je nog te zeggen hebt als je niet meer in het veiligheidskabinet zit, maar goed. Het is teleurstellend dat hij het schip verlaat. Het geeft premier Netanyahu nog meer druk. Gantz pleit voor nieuwe verkiezingen, wat in deze oorlogstijd volkomen absurd is. Amerika wil dolgraag van Premier Netanyahu af en Gantz wil dat ook, denkt blijkbaar liever aan zijn eigen carrière in plaats van aan de veiligheid van ons land. Woedende orthodoxe jongeren boden hem bloemen aan, zogenaamd in naam van Yachya Sinwar, de hamasleider die goed garen spint bij zijn beslissing.

Overigens is de Amerikaanse president Biden bezig om zijn eigen onderhandelingen met hamas te maken wat betreft de vijf gegijzelden van deels Amerikaanse afkomst. Wij wensen hem veel succes met de absurde eisen van hamas. Hoe denkt hij trouwens Arabische terroristen uit Israëlische gevangenissen te halen die dan op ons grondgebied gaan rondlopen? Deze absurditeit is van net zo'n kaliber als zijn totaal incoherente speech van gisteren en zijn poging om bij een officiële gelegenheid te gaan zitten op een stoel die er niet was. 

De VN heeft echter gestemd over het gedwongen toelaten van deze deal door Israël, of Israël dit nu wil of niet. Het werd unaniem aangenomen in de VN. Niet voor niets heet deze organisatie hier in de volksmond: 'Verenigde Nonsens.' 

Onze overbuurjongen, Almog Shalom, is eergisteren omgekomen toen een gebouw in Gaza over hem en zijn collega's instortte. Drie andere jonge soldaten kwamen ook daarbij om het leven, waarvan één uit Modi'ien en ook de kleinzoon van minister Feiglin. Er waren diverse booby traps in het gebouw aangelegd door hamas en toen zij binnenkwamen om het gebouw te checken ontplofte de boel. 

Met onze dorpelingen hebben wij de familie van de gevallen soldaat uitgeleide gedaan en toen we later even met de kat naar de dierenarts in Modi'ien moesten, zagen we dat een grote horde mensen ook daar hun dode uitgeleide deden. Dit soort narigheid verbindt en ontroert toch ook. 

Meer nieuws komt naar buiten over de vorige week bevrijde gegijzelden. Noa Argamani werd vastgehouden in het huis van een dokter, wiens jongere familielid, die daar ook woonde, journalist was bij Al Jazeera. Al Jazeera ontkent dit inmiddels stellig. Deze 'onschuldige' burgers dachten er niet aan om de autoriteiten in Israel te waarschuwen, maar streken het geld op wat ze van hamas kregen voor hun medewerking. De drie gegijzelde mannen zijn herhaaldelijk mishandeld en werden gedwongen om de koran te bestuderen. Van Noa hebben we nog even niet veel nieuws meer gehoord. 

Haifa lag vanmorgen onder vuur van een ongeïdentificeerd vliegend object uit Libanon. Boven zee werd het uit de lucht geschoten en het gaf licht als de zon. Sam was er getuige van, we belden hem meteen en hij vertelde dat het zo'n beetje boven zijn hoofd gebeurde. Gelukkig geen schade. Verder vielen er barrages aan raketten op vooral de Golan.

Ruth heeft pech met wisselende diensten wachtlopen en het checken van allerlei zaken op haar basis, ze krijgt op het moment weer even heel weinig slaap. Morgen wordt het beter, gelukkig. Dan heeft ze wat vrij op de basis.

Tot zover, heel hartelijke groeten, bedankt voor jullie medeleven,
Karen Strijker.

 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.