Nieuwsbrief nr. 14             januari 2024

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

De eerste nieuwsbrief van 2024 brengt u weer even terug naar het oude jaar, want er valt natuurlijk veel te schijven over de gezellige decembermaand met al z'n activiteiten. 

Zeker in het Inloophuis was er veel te doen rond de kerstviering en de jaarwisseling.

De bereikbaarheid van de Tielse Maatjes is vergroot en naast alle andere activiteiten was er ook aandacht voor de vrijwilligersdag.

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

In de Franciscushof is het rustig in de winterperiode, maar er wordt volop teruggeblikt én vooruit gekeken naar de dingen die gaan komen. Met als eerste hoogtepunt NLdoet op 16 maart.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 11. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 4 maart sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Resultaten lezersonderzoek

In de vorige nieuwsbrief publiceerden we een lezersonderzoek. 31 personen hebben gehoor gegeven aan de oproep om enkele vragen te beantwoorden. Wij willen hen hartelijk danken voor de genomen moeite. De resultaten kunt u hier inzien. Op hoofdlijnen hebben de respondenten aangegeven tevreden te zijn over de kwaliteit van de nieuwsbrief: er is voldoende actuele informatie, de artikelen zijn van een goede lengte en gemakkelijk leesbaar. Vrijwel iedere respondent leest de hele nieuwsbrief en voelt zich daardoor meer betrokken bij het werk van de Stichting Diaconaal Centrum Tiel.

Er zijn ook tips gegeven die we kunnen oppakken. In de komende nieuwsbrieven zult u dat gaan merken. Zo komt er een overzicht van de activiteiten van de secties. Ook zullen er meer ‘links’ worden opgenomen naar (delen van) de websites en sociale media. Om de bekendheid van de nieuwsbrief te vergroten zullen we een link naar de nieuwsbrief doorsturen naar onze achterban uit o.a. de Protestantse Gemeente,  Suitbertusparochie en Magnificatkerk. We hopen daarmee op een grotere bekendheid van het werk van DCT.

En mocht u tussentijds suggesties hebben voor verbetering van de nieuwsbrief: schrijf naar nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

                                                                                                 Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Terugblik

Wat hebben we weer veel beleefd in de laatste maand van 2023. Na het Sinterklaasfeest stond er een gezellige kerstbingo op de rol waarbij de prijsjes niet uitgezocht konden worden, maar verpakt waren als een verrassingscadeautje. Extra spannend dus. Nog een verrassing was het optreden van het Toon Hermanshuis koor “Zingen voor je Leven” op 21 december. Wat is het toch heerlijk om zo’n enthousiaste groep zangers te zien en te horen. Iedereen genoot ervan, dank jullie wel!

Han van Peer - coördinator

Wilt u de website van het Inloophuis bezoeken? Klik hier.

U kunt ook rechtsreeks naar de facebookpagina. Klik hier.

Mensen komen - mensen gaan

In december namen we afscheid van onze gastvrouw Annette en onze kokers Ruud en Theo. Annette had zich in een jaar tijd zeer geliefd gemaakt bij onze gasten die haar dan ook met lede ogen zagen gaan en een mooi afscheid voor haar hadden georganiseerd.

Ruud heeft zes jaar lang de heerlijkste gerechten op tafel getoverd en Theo kookte al toen ik 10 jaar geleden bij het Inloophuis in dienst kwam. Super bedankt voor jullie inzet waar onze gasten van genoten hebben.

Kerstpakketten

Waar ik daarvoor al van genoot was het inpakken van de kerstpakketten die we ook dit jaar weer van de Lions Club Tiel hebben gekregen. Ik mocht de cheque daarvoor al eerder, aan het einde van de Bridgedrive op 11 november in ontvangst nemen. Ik doe er dan altijd wat geheimzinnig over of ze ook dit jaar weer wel of niet komen, maar natuurlijk is dat zo. 

Na het inpakken, waarbij ook Jordy van de sponsorende Jumbosupermarkt op Westlede meehielp, stonden de 50 heerlijk goed gevulde tassen op het kantoor, klaar om uit te delen. De gasten die langskwamen, namen ze dankbaar mee. Sommigen in etappes, omdat de tassen behoorlijk zwaar waren. Bij de anderen hebben we ze thuis gebracht. Lions: geweldig dat jullie deze traditie al zo lang in stand houden!

Kerstavond

En toen werd het Kerstavond, wat mij betreft altijd weer een van de hoogtepunten in het Inloophuis. Artie, Ank, Ciska, Priscilla en Ben zorgden dit jaar voor de prachtig gedekte tafels in kerstsfeer, een menu om U tegen te zeggen met maar liefst vijf heerlijke gangen, een kerstverhaal om stil van te worden en dat alles omlijst door sfeervol pianospel. 

Zij verdienden de staande ovatie van de gasten dubbel en dwars: Kerst op z’n best! (zie hieronder het uitgebreide verslag van Teun van Ginkel)

Kerstdiner 2023

Al bij het binnenkomen straalde het “Welkom” je tegemoet: feestelijk gedekte tafels, de lichtjes in de kerstboom brandden en Ben Middeldorp speelde op de piano. 

Iedereen zat gezellig te babbelen en toen begonnen we echt.
Bij ieder bord stond een welkomst/menu kaart, waarop Priscilla, de leidster van deze avond, inhaakte. Zij stelde de andere medewerkers voor: Artie, Ank, Ciska en pianist Ben. Zo’n klein clubje maar en zoveel mensen (35!) voor een compleet diner: petje af!!

En dat menu was bepaald niet kinderachtig: vijf gangen klaarmaken, uitserveren en weer opruimen. (En iedere huisvrouw weet, dat daarna de keuken weer wacht!) Alles was even verrassend, mooi opgemaakt en lekker. 

Ook de drankjes werden niet vergeten: wijn en alcoholvrije sapjes.
Ondertussen speelde Ben gewoon door. Alle kerstmelodieën die we kennen. Hij heeft ook nog geprobeerd de oude kerstliederen met elkaar te zingen, maar “Jinglebells” had meer succes!

Toen kwam het kerstverhaal, voorgelezen door Ciska.
Over drie vogels, die vaak in of op de kerk aanwezig zijn: de haan, de duif en de adelaar. Zij zijn boos en ontevreden. Altijd doen zij hun plicht, maar uitgerekend met kerst spelen zij geen rol in de stal. Dieren genoeg, maar geen vogels! Daar willen ze wat aan doen en hebben de koppen bij elkaar gestoken. En krijgen prompt ruzie over hun rol: wie, wat, waar? 

Dat loopt hoog op! Tot een klein musje erbij komt. “Waar zijn jullie nou mee bezig? Kerst is Vrede op aarde, geen ruzie. Ook ik heb mijn plek in het huis van de  Heer, net als jullie. 

De kerststal is straks weer weg, maar jullie blijven, met je eigen plek en je eigen taak. Doe dat en bewaar de vrede!”
Wat een wijze woorden. Ciska, bedankt.
Aan het eind van de avond kregen de harde werkers en organisatoren een hartelijk applaus voor al wat ze voor ons deden: Dank jullie wel!

                                Teun van Ginkel

Nieuwjaarsontvangst

Het nieuwe jaar gingen we in met een nieuwjaarsontvangst van het DCT-bestuur voor alle medewerkers van de Franciscushof, de Tielse Maatjes en het Inloophuis. Een gezellige drukte waarbij iedereen werd bedankt voor zijn of haar inzet en als blijk daarvan een cadeaubon voor de Wereldwinkel kreeg. Mooi om zo alle betrokkenen met een warm hart voor hun medemensen bij elkaar te zien.

 

Het nieuwe jaar

Elke jaarwisseling heeft toch iets spannends in zich. Hoe zal het gaan, wat staat ons te wachten, welke veranderingen, mooie momenten, 

tegenslagen en ontwikkelingen zullen we meemaken. Laten we er samen het beste van maken en er op vertrouwen dat het kerstengelenkoor ons zal begeleiden.

 

Met een hartelijke groet en voor u de beste wensen uit het Inloophuis

                                   Han van Peer

 

SAMEN STA JE STERKER

Bereikbaarheid

Tielse maatjes nu ook bereikbaar via Whatsapp!
Het bestaat al een flinke tijd, maar sinds november kun je de coördinator van de Tielse Maatjes nu ook bereiken via whatsapp. Dus heb je een korte vraag, of simpelweg even geen tijd of zin om te bellen of 

           Esther Valkenet - coördinator

te mailen Nu kun je ons dus mailen via esther@tielsemaatjes.nl of bellen(zeer beperkt bereikbaar), sms’en of whatsappen naar 06 15 50 45 28. 

Wilt u de facebookpagina van de Tielse Maatjes bezoeken? Klik hier.

Feestdagen!

December, de maand vol feestdagen die we allemaal kennen, sinterklaas, kerst en natuurlijk Oud-en-Nieuw, heeft ook een feestdag die misschien wat minder bekend is. Namelijk de “dag van de vrijwilliger” op 7 december. Vanuit de Tielse maatjes is er dit jaar kort aandacht aan besteed en is er door de coördinator een handgeschreven kaartje in combinatie met wat 

 

lekkers bij de vrijwilligers gebracht. Omdat ze zo gewaardeerd worden voor wat ze doen!

 

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Tuinzaken

Afzet van oogst

Er is een nieuwe afnemer is: “In Natura”. Eenmaal per week worden er in “de Batouwe” op de Boerhaavelaan in Tiel - met hulp van mensen van de dagbesteding- maaltijden bereid voor mensen die het heel moeilijk hebben. Momenteel zijn dat er 27!

Winterstop

De winterstop duurt tot 1 februari. Vanaf dan zijn we weer op dinsdag- en donderdagmorgen open, ijs en weder dienende.

Verlenging contract voor de tuin

Er is door het parochiebestuur van de Suitbertusparochie toegezegd dat we de komende twee jaar (misschien wel drie) gebruik mogen blijven maken van de grond.

 

 

Aad van Dijk - coördinator

10-jarig bestaan

Er is een werkgroep geformeerd om aan dit heuglijke feit aandacht te besteden. Houd de berichtgeving (o.a. via deze nieuwsbrief) goed in de gaten.

Werven van vrijwilligers
In het voorjaar zal er met SRC-TV op de Franciscushof worden gefilmd. Daarmee kunnen we mogelijk wat meer vrijwilligers werven. Het 10-jarig jubileum kan daar mooi in meegenomen worden.

Vrijwilligersoverleg

Op 30 november 2023 zijn maar liefst 19 vrijwilligers van de Franciscushof bijeen geweest om alle ‘tuinzaken’ te bespreken. 

Eigenlijk is iedereen blij: blij voor de ruimte om onregelmatig te komen, blij voor de gezelligheid, blij met de goede samenwerking en mooie oogst. .

De technische mannen zijn tevreden met alles wat ze doen en wat er uit hun handen komt. Voor de minder technische mensen maakt dat het werk weer gemakkelijker. De entree van de tuin met de bloemenstrook en de borders langs het pad maken het ook nog eens een hele mooie tuin.

De afstemming tussen hetgeen wordt geteeld en het afzetgebied en de timing van de oogst kunnen beter. En zo zijn er nog wel enkele aandachtspunten

Zwarte bonen 

Eind oktober vorig jaar was ik met het zaterdagploegje van de Franciscushof naar de plantjesruilmarkt van Velt op Caetshage in Culemborg. Naast plantjes lag daar ook op een kraam een aantal dicht geniete witte papiertjes met daarin zwarte bonen, er stond verder niets op. Ik nam twee minipakjes mee, met in totaal een boon of 10. 

Toen Paul, onze bonenman, rond juni nog wel een reepje grond over had heeft hij ze gelegd (bonen poot je niet, die ‘leg’ je). Voor de lol om te kijken of er iets van terecht zou komen. Ze groeiden als een speer met verrassend mooie oranje bloemen. Er kwamen lange groene bonen aan, met een ruw oppervlak, maar groen en gekookt bleken ze niet te eten. 

 

We lieten ze hangen tot oktober, je zag dat de boon binnenin groeide en toen de buitenkant vergeeld was heeft Emiel, een van onze vaste gasten, ze gedopt. Er kwamen prachtige glanzende zwarte bonen uit, honderden… De gelijkenis van het zaad en van de talenten drong zich op. 

Op aanwijzing van Gerard, onze vraagbaak, omdat hij zowel op de Warmonderhof als in Wageningen gewerkt heeft, heb ik ze thuis drie weken achter glas gedroogd. We gaan ze uitproberen; op dezelfde manier waarop je andere gedroogde bonen klaarmaakt (nachtje weken + een uur koken). Ze matchen goed met tijm en kastanje champignons. Herfsteten bij uitstek 

Voor wie het leuk vindt: er zijn wat zakjes met twee ons bonen te koop op de tuin.

                              Mieke Bregman

NLdoet

Er is ingetekend voor zaterdag 16 maart. Aanmelden? Klik hier.

Mogelijke te verrichten werkzaamheden:

-  afgraven van het houtsnipperpad en dat op composthoop brengen. Pad dan voorzien van nieuwe houtsnippers (moeten dan wel besteld worden);

-  afrastering achterin tussen kerkhof en de tuin;

-  verven WC;

-  palen in carbolineum zetten.

Agenda

januari
februari

 

maart


16 maart

 

gesloten
dinsdagochtend en donderdagochtend open (behalve bij slecht weer)
alle ochtenden open van 9:30-12:00 uur (behalve op woensdag)
Nldoet (9.30 – 14.30 uur). Aanmelden? Klik hier.

Bonensoep

Mieke had grote, zwarte bonen meegebracht. Op de Franciscushof werden ze meteen, op aanwijzing van Yasmijn, Bonen van Kleur genoemd ter voorkoming van Gerechtelijke Stappen. Paul kweekte ze op. Het bleken mooie, roodbloeiende pronkbonen te zijn, die helaas 'omgang hadden' met onze tere boterboontjes. Resultaat: Vruchtjes van Kleur... Gerard kan u voorlichten wat daar is gebeurd en de PVV is er tegen.

De Kookredactie wilde deze Vruchtjes van Kleur de afgang naar de composthoop besparen. Zij gaf twee ons mee aan HP, een grofstoffelijke en op de tuin hinderlijk aanwezige figuur die graag gevaarlijk leeft. Vraag van de Kookredactie: Kun je er iets mee? Nu had Mieke een recept voor soep van Kastanjechampignons en Bonen van Kleur. Dat ligt klaar voor eenieder die het wil uitproberen.

HP reed naar zijn huiswinkel ALDI, haalde champignons en ui en smakeloze tomaten en vergat het vereiste blikje tomatenpuree. Andere ingrediënten jatte hij op de tuin. Knoflook was daar, en pepers lagen nog op de grond middenin cirkels van dertig centimeter zonder enig onkruid; dat was HP helaas ontgaan! Paul heeft de nare gewoonte om ook scherpe pepers aan te planten. De garnering van peterselie bleek selderie of gevlekte scheerling te moeten worden. Het blad is hetzelfde maar het proeft net even anders.

Mieke had al soep van haar (ongekruiste) bonen gegeten, en ook Lammie en Aad. Ze hebben het overleefd, maar zij zijn anders dan de gemiddelde Medemens. Ze zijn alle drie behept met een onwankelbaar Innerlijk Leven. 

 

Hans Peeerboom - columnist

Mieke berichtte achteraf van acht uur inweken, heel lang koken en het hanteren van een staafmixer. Niks voor HP, die altijd alles beter weet en bovendien geen staafmixer meer heeft.

HP besloot de boontjes vooraf in zijn keukenmasjien te vermalen, maar deze boontjes weigerden mee te werken. Het maken van de soep nam een half uur sudderen in beslag, waarna de boontjes gaar waren. De tomaat had voor hem geen toegevoegde waarde, maar hij veegt altijd zijn ijskast uit  en gooit alles in de soep. De smaak? Als... uh... bonensoep. Niet verkeerd, maar de pepers moesten worden afgeblust met wat koffiemelk en zijn darmflora steigerde ervan. Deze soep is heel geschikt voor de Vrijwillige Brandweer. Aangezien HP hoogstens een rudimentair Innerlijk Leven bezit, had hij wat gehakt toegevoegd aan de vleesloze receptuur. Hij nam ook een kippen-bouillonblok met de waarschuwing erop: Kan sporen van kip bevatten.

HP at er nóg twee avonden van en hij wandelt gewoon rond! Voor nieuwsgierige levensvermoeiden: er zijn nog boontjes over...

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het kan

voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen. 

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.