i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 172

AGENDA

10 nov 2022 Conferentie i&i nadere info volgt inschrijven Utrecht
10 nov 2022

Leerlingen enthousiasmeren voor rekenen, techniek of natuurkunde VhTo

informatie

omline

14 nov 2022 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
15 nov 2022

Leerlingen enthousiasmeren voor rekenen, techniek of natuurkunde VhTo

informatie

online

21 nov 2022 Lezing Neil Selwyn i&i/Kennisnet informatie online
9-23 nov 2022 Beverwedstrijd  U talent inschrijven  
23 jan 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
23 jan 2023 Docentennetwerk U-Talent  U talent informatie
 Utrecht
6 feb 2023 ICT-praktijkdag in Leuven ICT-dag België informatie België
13-17 feb 2023 Tweede online ICT-week ICT-dag België informatie online
 9 mrt 2023 Docentennetwerk U-Talent   informatie Utrecht
27 mrt 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
19 jun 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

i&i conferentie  2022
Digitale Geletterdheid en nu verder....

Voorbeelden uit het programma, dit keer Python.

Leer programmeren in Python met eTeacher: online platform en lessenpakket

prof. dr. ir. Tom Schrijvers, KU Leuven

Beschrijving: Het eTeacher lessenpakket www.eteacher.be behandelt basisconcepten computationeel denken en handelen op basis van de tekstuele programmeertaal Python. Het is oorspronkelijk ontworpen voor jaar 3 en 4 van het Vlaams secundair onderwijs en nu ook beschikbaar in Nederland. Deze methode bundelt de expertise van docenten en onderzoekers aan de KU Leuven universiteit in een totaalpakket waarin oefeningen en theorie elkaar mooi afwisselen op een online programmeerplatform.

In deze sessie maken we kennis met eTeacher en doorlopen samen een deel van het pakket. Alle deelnemers krijgen een proefaccount waarmee ze ook nadien nog het platform verder kunnen uitproberen. Ook interessant voor wie nog niet kan programmeren of Python niet kent.

Python leren met muziek
Krijn Hoogendorp

In de workshop ‘Python leren met muziek’ wordt besproken hoe muziek ingezet kan worden in het informatica-onderwijs. Er zijn enkele online omgevingen waarmee iedereen melodie en beats kan coderen. Een muziekachtergrond is daarbij niet nodig.

Veel programmeerconcepten, zoals loops en randomness, komen ook in muziek voor. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld lists en datatypes bijdragen aan het maken van een compositie.

Er zal worden geoefend met de online omgeving tunepad.com. Er is ook aandacht voor het bewerken van muzieksamples met de EarSketch IDE.

Muziek is een veelbelovende context voor programmeeronderwijs. Leerlingen uit alle profielen kunnen hiermee ontdekken dat informatica heel veel kanten heeft. Het zet aan tot creatief omgaan met programmeren. Het coderen van muziek heeft raakvlakken met ‘computational thinking’

Krijn Hoogendorp heeft Tunepad, EarSketch en Sonic Pi gebruikt in lessen voor zowel onderbouw, bovenbouw en op bachelor niveau. Muziek daagt uit om op een creatieve manier met code om te gaan.

Deelnemers aan de workshop ontvangen een syllabus die geschikt is om te gebruiken in de les.

 

Computational Thinking & Python
Educatieve brug tussen wiskunde & informatica

Koen Stulens en Bert Wikkerink – T3 Nederland

Daag leerlingen uit om creatief problemen aan te pakken en een machine logische algoritmes te laten uitvoeren; om zo concepten te onderzoeken en te leren begrijpen. Meer dan ooit is het nodig dat leerlingen inzicht krijgen in de hen omringende digitale wereld om in de toekomst optimaal in te kunnen functioneren. Aan de hand van concrete voorbeelden – van het analyseren van data genereerd door Python tot het coderen van grafische patronen of kunst – tonen we hoe programmeren in Python en wiskunde kunnen samenwerken en hoe computational thinking interdisciplinaire bruggen bouwt.

In 2020 organiseerde T3 Nederland een Python Bootcamp aan de hand van educatieve voorbeelden over de mogelijkheden van Python in een educatieve programmeeromgeving. Meer info @ www.wil-depython.nl.
Deze conferentie is extra aantrekkelijk voor docenten die een collega meenemen. Als die nog geen lid is van i&i dan mag zij/hij voor een zeer aantrekkelijk tarief mee (€ 35,--).
Ook voor studenten hebben we een aantrekkelijk tarief, verjonging heeft namelijk de hoogste prioriteit binnen i&i. Zij kunnen deelnemen voor slechts € 60,-- voor een hele dag.
ieni programmaEen dag waar je kennis maakt met de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.
Het programma (nog niet compleet) vindt u via de knop hieronder.
datum: 10 november 2022
ontvangst: vanaf 9:00 uur
begin programma: 9:45 uur afsluiting: 17:30 uur
lokatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Universiteit Utrecht

meer informatie en aanmelden

De tweede speciale editie van Hello World is uit! De eerste speciale editie ging over hoe we informatica te onderwijzen, gaat "The Big Book of Computing Content" ovr wat we kunnen onderwijzen.
Van data en informatie, tot het effectieve gebruik van tools, tot kunstmatige intelligentie, The Big Book of Computing Content onderzoekt  en wil een gemeenschappelijke taal bieden om de verschillende studiegebieden en competenties te beschrijven.
Dit boek is een aanvulling op onze eerste speciale editie en volgt als zodanig hetzelfde principe van kennismaking met actueel onderzoek, gevolgd door onze favoriete verhalen uit eerdere uitgaven van Hello World, waarin docenten inhoud in de praktijk hebben gebracht.

In dit nummer artikelen over:

-de overstap van blok- naar tekstgebaseerd programmeren

-Kinderen betrekken bij de ethiek van kunstmatige intelligentie

-Inbedden van digitale vaardigheden in het curriculum

En nog veel meer.....

boek downloaden

Werk je als docent in het basis- of voortgezet onderwijs en wil jij je leerlingen enthousiasmeren voor rekenen, techniek of natuurkunde?
Wil je weten hoe genderstereotypen onbewust jouw lessen kunnen beïnvloeden?
Tijdens de workshop ‘bèta, techniek en IT voor iedereen’ gaan we actief aan de slag met genderstereotypen en hoe deze lessen onbewust kunnen beïnvloeden. We geven tijdens deze workshop concrete handvatten mee om tijdens jouw lessen een grotere groep leerlingen te motiveren voor bèta, techniek en IT. We gaan aan de slag met het geven van complimenten en feedback en het creëren van een inclusief leerklimaat.


Momenteel zijn er twee trainingen voor docenten gepland, op:

donderdag 10 november van 15:30 tot 17:00 uur (online)
dinsdag 15 november van 19:00 uur tot 20:30 uur (online)
Wil jij je aanmelden? Mail naar projectmanager Tess Schoneveld (schoneveld@vhto.nl).

meer informatie

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden