Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 83, juni 2020

Inhoud

Bijeenkomsten

17 septKDO365  AMA (online)
17 septRoute21 (online)
24 en 25 septsaMBO-ICT Conferentie (online)
29 septGebruikersgroep Topdesk
1 oktGebruikersgroep Smile
1 oktGebruikersgroep PortalPlus
5 oktGebruikersdag saMBO-ICT


Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

De laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie is weer een feit. We sluiten een bijzonder schooljaar af en we mogen trots zijn op wat we allemaal met elkaar hebben bereikt. De digitale vaardigheden van een ieder zijn met sprongen vooruit gegaan en het is mooi om te zien dat we elkaar in het mbo in deze tijd enorm hebben geholpen.  

Wat ons opvalt, is dat de samenwerking en kennisdeling tussen mbo-instellingen onderling de afgelopen periode ook dankzij het virtuele werken zelfs is versterkt. Veel groepen zijn ondanks de drukte op de instelling zelfs vaker bijeengekomen en het aantal deelnemers groeide. Vanzelfsprekend onderkennen we dat fysiek bijeenkomen ook belangrijk is, soms zelfs essentieel, maar komen tot een hybride mix van virtuele en fysieke bijeenkomsten ligt voor de hand. 

De saMBO-ICT conferentie in september wordt geheel virtueel georganiseerd. Op zich jammer, want het informeel ontmoeten vormt een belangrijk deel van de 'charme' van de conferentie. Maar juist nu moet op de locaties van de instellingen de ruimte aan het onderwijs worden gegeven en kiezen we daarom voor de virtuele vorm. Het is voor de programmacommissie best spannend, maar er is de afgelopen tijd zo veel ervaring opgedaan met online interactieve werkvormen en bovendien zijn er dusdanig veel actuele en interessante onderwerpen dat wij er alle vertrouwen in hebben. Meld je dus zeker aan!

In de komende weken leggen we de laatste hand aan de gezamenlijke Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA) die 1 september live gaat. De voorziening Centraal Aanmelden (CA) volgt hierop: de livegang hiervan staat gepland op 1 december a.s. Wij zijn benieuwd welke gezamenlijke voorzieningen nog volgen! 

Voor nu wenst het team van saMBO-ICT iedereen een prettige vakantie en goede gezondheid. We kijken er naar uit om volgend schooljaar weer mooie gezamenlijke stappen te maken op het gebied van digitalisering in het mbo. 

42e saMBO-ICT Conferentie 24 & 25 september 2020

Één ding is zeker; de saMBO-ICT conferentie gaat door! Helaas lukt het niet om bij Deltion College op locatie samen te komen, vandaar dat de programmacommissie na rijp beraad voor een online-variant heeft gekozen die we met alle betrokken instellingen, Deltion, Aventus en Vista College, gezamenlijk organiseren. We zijn nog druk met het vormgeven van het programma (er is nog ruimte voor workshops!*) én het zoeken naar sponsoren die het leuk vinden om ook in deze vorm te participeren. Toch willen we nu al graag weten wie er voornemens is om deze conferentie te ‘bezoeken’! Dus meld je nu vast aan** en blokkeer meteen je agenda op donderdagmiddag 24 september van 15:30 tot 17:30 uur en op vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. 
  • Omdat het nu online is, is er géén beperking op het aantal aanmeldingen vanuit mbo-scholen. Deel dit bericht daarom gerust met collega’s voor wie deze conferentie interessant kan zijn!  
* Heb je een leuk idee voor een workshop? Neem contact op met Maaike Stam of Rob Smit

**Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.  

saMBO-ICT gebruikersdag

Meestal kijken we in de nieuwsbriefstukjes meer vooruit dan dat we aandacht besteden aan wat er achter ons ligt. Deze keer is het toch goed om even terug te blikken. Op 15 juni 2020 hebben we de saMBO-ICT gebruikersdag voor het eerst volledig digitaal gehouden. Op het hoogtepunt waren er 166 (!) deelnemers. Merkbaar was dat iedereen deze manier van bijeenkomen inmiddels gewend is, want het verliep allemaal heel soepel. De programmacommissie is daarom van mening dat we dit vaker zo kunnen gaan doen, maar zeker niet altijd, want een belangrijke basis van dit grote netwerk is toch ook het elkaar echt ontmoeten. Hoe we het de volgende keer (5 oktober 2020) doen, wordt vlak na de zomervakantie bekend gemaakt. Wellicht staat het vergaderrooster voor het komend jaar inmiddels in de agenda, maar voor de volledigheid herhalen we het nog even: 5 oktober, 30 november 2020, 8 februari, 12 april en 7 juni 2021. Op onze website staat alle informatie onder Gebruikersdagen

CVI-conferentie gaat niet door

CvI heeft ons bericht dat hun conferentie, die al was uitgesteld naar oktober van dit jaar, helaas niet doorgaat. Wij vinden dit ontzettend jammer. De CvI conferentie biedt saMBO-ICT en Kennisnet altijd een uitgelezen kans om contact te leggen met een breder publiek, wat we heel waardevol vinden. Na de vakantie meer informatie over deze conferentie. (https://www.cviweb.nl)

Kennisdeling O365

Op 22 juni hebben we een mini KDO365  gehouden. Deze duurde een uur en was opgezet als Ask Me Anything. Ruim 50 deelnemers waren aanwezig en de vragen vlogen over het scherm. Ons panel, bestaande uit Annet Smith, Henk van de Bosch, Ralf Hillebrand en Ashwin Brouwer, had echter geen enkele moeite het tempo bij te houden en op bijna alle vragen kwam een antwoord. Wil je nog even terugkijken, dat kan hier. Op donderdag 17 september van 11 tot 12 uur staat de volgende AMA gepland. 

MBO Ambassadeurs

Het ambassadeursnetwerk was op 5 juni bij elkaar via Microsoft Teams. Een hele goede bijeenkomst waarbij ook vooruit werd gekeken naar september. Er werd besloten om op 19 juni een verdiepingssessie te organiseren over het onderwijs in september. Ook dat was een zinvolle sessie waarbij vraagstukken werden ingedeeld in drie categorieën:
  1. Ict-aspecten (leeromgeving, software tools)
  2. Onderwijs-logistieke aspecten (organisatie van het onderwijs)
  3. Onderwijskundige aspecten (ontwerp van onderwijs, ondersteuning docenten)
Een kort verslag met de belangrijkste bevindingen vind je op de website van saMBO-ICT.

Doorpakken op digitalisering

Op www.sambo-ict.nl/doorpakken vind je inmiddels van elk team een korte beschrijving, de contactgegevens van de aanvoerder en een overzicht van alle teamleden. Al meer dan 30 mbo-scholen doen mee! Zie je er nog niemand tussen staan van jouw school, maar speelt een van de thema’s daar wel volop? Of wil je graag op de hoogte blijven? Meld je dan aan via de aanvoerders om op de hoogte te blijven en mee te doen. Dan ben je er na de zomervakantie ook bij! 

Eerst meer weten van de aanvoerders en de thema’s? Ze stellen zich voor in dit filmpje

Team Leven Lang Ontwikkelen - Eke Boesten

Team LLO is in mei begonnen met enthousiaste teamleden vanuit de onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, een private opleider en meedenkers. In januari zijn er meerdere resultaten benoemd die we in 2020 willen realiseren.    
  • Het laden van de  begrippen gepersonaliseerd- en modulair onderwijs. Waarmee we vervolgens leervragen van persona’s beter kunnen bekijken en koppelen aan de kwalificatiestructuur. Daarnaast kijken we hoe een schets van de onderwijsinstelling die deze leervragen beantwoorden er uit zou kunnen zien. 
Om bovenstaande inhoud te geven zijn de teamleden hard aan de slag om concrete leervragen waar we antwoorden op willen formuleren binnen de bestaande kwalificatiestructuur met flexibel en modulair onderwijs op te halen en naast de kwalificatiestructuur te leggen. We kijken ook naar goede voorbeelden in het land. Er zijn veel projecten en initiatieven waar we van kunnen leren en bouwstenen die we kunnen gebruiken om verder op te bouwen.  

Over de instelling van de toekomst is al op verschillende plekken nagedacht. Wat betekent dit voor de wijze waarop wij naar LLO kijken binnen het vraagstuk van digitalisering en kloppen de schetsen met onze bevindingen?  

Op het moment hebben we heel veel puzzelstukken waar in subteams, op zoek naar antwoorden, aan wordt gewerkt. We zien verbanden met de andere teams en zoeken actief verbinding.  

Team Onderwijslogistiek - Marcel van Oorschot

Het team Onderwijslogistiek van de strategische agenda digitalisering is zo goed als compleet met mensen vanuit 7 instellingen, daar zijn we heel blij mee. We hebben daarbij inbreng kunnen realiseren vanuit het team Innovatie en vanuit het team Leven Lang Ontwikkelen. Er is natuurlijk altijd ruimte voor versterking. Daarnaast wordt gewerkt aan de inrichting van een expert groep die meedenkt en adviseert. Daarvoor vinden gesprekken plaats met bedrijven, consultancy bureaus, SURF en met onderzoeksinstituten zoals de RUG en TIAS.  

En er ligt nu een definitieve opdracht voor het team onderwijslogistiek en de missie daarvan luidt: ‘Niet de student maar de instelling moet adaptief zijn’. Een mooi punt op de horizon waar we aan kunnen gaan werken.  

De eerstvolgende stap is nu om een aantal serviceconcepten te gaan ontwikkelen waarmee we verschillende fasen van traditioneel naar adaptief onderwijs kunnen beschrijven en die als basis gaan dienen om aan de slag te gaan met de verschillende variabelen en hun onderlinge afhankelijkheden die verdere flexibilisering van het onderwijs mogelijk maken. Een zware maar mooie uitdaging. Daar kunnen we in de zomervakantie vast eens rustig over nadenken. 

Team Regie op Leermiddelen - Maaike Stam

Meer flexibiliteit in het gebruik van leermiddelen, dat is de grote wens. Team Leermiddelen heeft daarmee afgelopen voorjaar een vliegende start gemaakt. Het team is niet alleen aan de slag met de leermiddelen zelf (spoor 1) (met name open lesmateriaal, wat is er nodig om dat te creëren en daar op een goede manier gebruik van te maken?) maar ook met de toegang tot leermiddelen (spoor 2). Er is een concept programma van eisen voor het leermiddelenplatform en de leermiddelenketen opgeleverd dat momenteel door de leden binnen eigen instelling wordt getoetst. Hierna volgt toetsing bij diverse marktpartijen en hopelijk nieuwe pilots!
(Zin om een rol te spelen in dit team? We zoeken nog (een) aanvoerder(s). Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om aanvoerder van één van beide sporen te worden. Neem hiervoor contact op met Manon Geven)

Team Digitaal Burgerschap - Jaap van Gils

Digitaal Burgerschap is goed op dreef! 

Wij houden ons bezig met ‘Digitaal denken en (mee)doen’ over de mens in de digitale wereld en samenleving. Over bewustzijn, verantwoordelijkheid en zelfregie. 

Een enthousiast team van docenten en practoren gaat werken aan een publicatie over digitaal burgerschap, ondersteunen bij het ontsluiten van materiaal gekoppeld aan digitaal burgerschap en op alle lagen in het mbo informeren over het belang en de praktische invulling van digitaal burgerschap. 

In samenwerking met kennispunt Burgerschap, practoraten en vele anderen. 

Uiteindelijk zal dit leiden tot een Community “Digitaal Burgerschap” 

Team Data-ondersteund Onderwijs - JaapJan Vroom

Hoe kun je data gebruiken om nóg beter onderwijs te kunnen volgen en geven? Hoe kunnen we de ontwikkelingen in het mbo op dit gebied versnellen? Met deze twee hoofdvragen houden wij ons als team ‘Data- ondersteund onderwijs’ bezig. Dat doen wij in eerste instantie heel pragmatisch door in kaart te brengen wie er wat doet in het mbo. We hebben ondertussen al een aardig netwerk in beeld gebracht en de nodige initiatieven beschreven. Na de zomervakantie hopen we een eerste overzicht te kunnen publiceren. We willen niet enkel inventariseren, maar tevens een gemeenschappelijke kennisbasis creëren. Ook daar zijn de eerste stappen in gemaakt. 

Natuurlijk willen we een zo compleet mogelijk beeld schetsen van wat er in het mbo op het gebied van data ondersteund onderwijs gebeurt. Ben je nog niet benaderd door één van de teamleden en heb je een mooi initiatief? Na de vakantie krijg je de mogelijkheid dit met ons te delen.

Om een globaal beeld te krijgen van ons plan van aanpak kun je deze infographic raadplegen. Weliswaar is deze nog van vóór Corona, maar in essentie blijft het plan gelijk.

Route21

Drie werkgroepen, bemenst door mensen van verschillende scholen, zijn aan de slag om met de eerste versies te komen van een nieuw hoofdprocesmodel, procesbeschrijvingen en functie- en informatiemodellen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van alle beschikbare materialen van de HORA en FORA en van TPO en TripleA. Route21 werkt als 1 van de subteams van het thema Leven Lang Ontwikkelen, waarin we de opties en consequenties van keuzen in kaart brengen en voorleggen zoals de vraag in welke processen de scholen zich onderscheiden en welke processen als voorziening kunnen worden ingericht. Daarvoor wordt begin september de eerste versie van het hoofdprocesmodel gebruikt tezamen met een aantal bestuurlijke uitgangspunten.  

VVA live op 1 september 2020

Op 1 september 2020 gaat de landelijke uitwisseling van de voorziening vroegtijdig aanmelden mbo van start. De drie koppelpunten vo, mbo en gemeenten zijn klaar. Ook de meeste aansluitingen zijn gerealiseerd en de hele keten is getest. De laatste leveranciers sluiten in juli/augustus nog aan op het koppelpunt mbo. Als het goed is, is de techniek er dus helemaal klaar voor op 1 september 2020. Daarnaast zijn er nog enkele administratieve zaken te doen. Zo zal het Ministerie van OCW binnenkort de regeling publiceren die de basis vormt van de gegevensuitwisseling. Daarnaast dienen er nog Gebruiks- en Verwerkersovereenkomsten afgesloten te worden met de instellingen. Die zijn onlangs verstuurd en de eerste getekende exemplaren zijn inmiddels binnen. Ook met de leveranciers is er contact over de af te sluiten Aansluitovereenkomsten. Kortom, vorig jaar ging het op het laatste moment mis, maar nu wijst alles er op dat het echt gaat gebeuren direct na de zomervakantie. Voor meer informatie of vragen zie programma Voorziening vroegtijdig aanmelden

Centraal Aanmelden (CA)

MBO Voorzieningen is de coöperatie waar 100% van de instellingen lid van is en waarbinnen 54 van de 61 instellingen hebben aangegeven dat ze deelnemen aan Centraal Aanmelden. Naast Centraal Aanmelden wordt straks ook het MBO-koppelpunt (Voorziening Vroegtijdig Aanmelden) in de coöperatie ondergebracht. Centraal Aanmelden is voor de pilotscholen op 30 juni in gebruik genomen. Een heugelijk feit, nu kunnen we echt starten en is de datum van 1 december 2020 om ook de overige instellingen toegang te geven echt reëel. Kortom na de vakantie nog de laatste aanpassingen aan CA, en dan echt van start. 

Bruggen Bouwen

Mede door de toename van online leren en lesgeven is er veel belangstelling voor de inzet van i-coaches en daarmee voor het programma Bruggen Bouwen. De nieuwe editie van de Masterclass, die instellingen helpt bij het opzetten van het i-coach-programma, start in september. Daarnaast gaat ook het scholingsprogramma voor i-coaches weer van start. De planning voor de peergangmodules is binnenkort klaar en wordt dan gecommuniceerd via de brughoofden en de site. Startpunt voor het nieuwe seizoen Bruggen Bouwen is de Miniconferentie Bruggen Bouwen, waar i-coaches uit de instellingen, nieuw en ervaren, inspiratie opdoen en uitwisselen. Deze is gepland op 30 september in Utrecht.

Meer informatie via Leo Bakker en Martijn Bijleveld.

Netwerk IBP

Binnen het netwerk IBP wordt voor de zomervakantie nog flink wat werk verzet om klaar te zijn voor het nieuwe schooljaar. Zo is de werkgroep die het toetsingskader IBP onder handen neemt, goed op weg richting de afronding van deze update. Vijf van de zes clusters zijn inmiddels verwerkt en direct na de zomervakantie is het toetsingskader weer klaar voor gebruik voor de Benchmark IBP/E (in oktober). 

Ook de DPIA-aanpak, die samen met Kennisnet wordt ontwikkeld, is bijna gereed en wordt getest bij de DPIA’s die worden uitgevoerd voor de leerling-administratie-systemen in het PO/VO. 

Op het gebied van online leren en lesgeven krijgen de ibp-ers in de instellingen veel vragen vanuit de onderwijsteams. We verzamelen de belangrijkste vragen en antwoorden en maken deze beschikbaar via het IBP-netwerk en via mbo.lesopafstand.nl

Netwerk Informatiemanagers

Op 7 mei was de laatste bijeenkomst van de IM'ers, natuurlijk een virtuele bijeenkomst die eigenlijk heel goed is bevallen. Natuurlijk misten we het echte netwerkmoment bij het eten en was het eigenlijk te kort. Toch waren er ook positieve geluiden en zelfs een vraag of het niet altijd op deze manier kan worden georganiseerd. De regiegroep is in juni bij elkaar geweest en heeft zich onder andere over deze vraag gebogen. De uitkomst is een polderoplossing, maar ook wel weer een goede. We gaan over naar een hybride vorm en zoeken nog naar de juiste invulling. Waarschijnlijk een keer in Utrecht en de volgende dan virtueel. Uiteraard moeten we ook de situatie in de gaten houden dus na de zomervakantie komen we hier op terug. Uiteindelijk is de keus aan de regiegroep. Als je mee wilt denken en/of wilt aanmelden voor de regiegroep dan kan dit altijd bij Leo Bakker of Rob Smit. De regiegroep overlegt altijd via MS Teams. De volgende IM bijeenkomsten staan gepland op 15 oktober om 14 uur in Utrecht en op 19 november. De oktober versie is iets later dan normaal, maar zalen zijn lastig te boeken momenteel. 

Onderwijslogistiek in het MBO

Vanuit het netwerk onderwijslogistiek is een inventarisatie gemaakt van knelpunten en vraagstukken waar de mbo instellingen mee te maken hebben om het komende schooljaar de planning en organisatie weer op orde te krijgen. Een van de achterliggende redenen is om ook het gesprek aan te gaan met leveranciers van onderwijs applicaties om te kijken op welke wijze die kunnen bijdragen om knelpunten op te lossen. Dan gaat het over bijvoorbeeld koppelen van gegevens in het kader van online leren, flexibeler plannen, inzet van veilige tooling etc.

In de laatste bijeenkomst van het netwerk is een eerste inventarisatie al gedeeld en saMBO-ICT zal de vragen oppakken bij betrokken stakeholders aan de orde stellen.

Daarnaast is de leergang onderwijslogistiek dit keer geheel online gegeven en bijna afgerond. Er is alweer belangstelling voor een nieuwe rond komend schooljaar, heb je interesse, meld je aan bij Hilda Boezeman!

Interesse vanuit een mbo-instelling voor het netwerk? Ook daarvoor kun je je aanmelden bij Leo Bakker.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 10 september 2020.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.